L'Economat

Quatre escoles del Garraf se sumen al reaprofitament de menús escolars

L'espai Sopem rep les minves d'un total de 8 menjadors escolars de la comarca

Quatre escoles del Garraf se sumen al reaprofitament de menús escolars. Ajuntament de Vilanova

Quatre escoles del Garraf se sumen al reaprofitament de menús escolars. Ajuntament de Vilanova

Les escoles Ítaca de Vilanova, Les Parellades i La Riera de Sant Pere de Ribes, i Maricel de Cubelles s'han sumat aquest curs 2018-2019 al projecte de reaprofitament dels menús escolars. Consisteix en aprofitar l'excedent de menjar cuinat als menjadors de les escoles, que s'envasen en contenidors de doble ració, s'etiqueten i es congelen a la cuina de les escoles seguint un protocol de seguretat alimentària. L'Economat col·labora recollint amb la seva furgoneta aquestes carmanyoles, i mantenint els aliments congelats fins que se serveixen a l'Espai Sopem.

Des de l'empresa Jocs i Taula, que gestiona els menjadors de 5 de les 8 escoles, Josep Blanco explica que el seu objectiu sempre ha estat treballar amb infants, perquè coneixen en primera persona la seva vulnerabilitat. Per això quan van coincidir amb Càritas i amb l'Ajuntament en aquest projecte, tot l'equip es va posar al servei de la iniciativa, i la seva predisposició va trobar facilitats per donar sortida a la seva consciència social.

El projecte el lidera la regidoria de Serveis Socials, amb la col·laboració de les regidories de Salut i d'Educació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. El curs 2017-2018 es va posar en marxa a quatre escoles vilanovines: Sant Bonaventura, l'Arjau, Aragai i Margalló. L'èxit de la iniciativa ha fet que s'hi sumessin quatre noves escoles de la comarca, amb l'objectiu de no malbaratar els aliments i de fer-los arribar als col·lectius que més els necessiten.

Els voluntaris de l'Espai Sopem recullen les carmanyoles per als seus serveis dels dilluns i els dijous. Aquest projecte social impulsat per l'associació Grupo 5/14, de l'Església Cristiana del Garraf, ofereix dos dies a la setmana un servei de menjador nocturn, que és a més un espai d'acollida, de vincle, de relació, de seguretat i de companyia. L'Espai Sopem s'ubica al Centre Cívic La Geltrú.

Amb la iniciativa del reaprofitament dels menús escolars, l'Economat dóna suport a més projectes oferint aliments: a més de l'Espai Sopem, n'ofereix als centres oberts, als espais de reforç escolar, i a Cafè Caliu.

Espai Sopem s'ha incorporat a la xarxa de dispositius i serveis que ofereixen suport, companyia i alimentació a la nostra ciutat: el menjador municipal, els dos espais diaris d'esmorzars (Cafè Caliu i Esmorzar en companyia), i la Casa d'Empara amb entrepans i carmanyoles al migdia.

El projecte també ha servit per vincular les escoles als projectes socials de la ciutat, posant de relleu el potencial del treball en xarxa i del treball comunitari.

Des dels serveis socials municipals s'està treballant amb els establiments de restauració de la ciutat, a través del Gremi d'Hostaleria, perquè se sumin al reaprofitament. També recorden que el projecte està obert a qualsevol altra escola, restaurant o empresa de càtering que s'hi vulgui adherir. El funcionament és senzill, des de l'Economat se subministren les carmanyoles i les etiquetes identificatives, i s'estableixen els dies de recollida que més convinguin.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!