Pla d'igualtat

El 70% dels professionals de l'ICS són dones però només el 30% tenen càrrecs de comandament

La bretxa salarial entre homes i dones a la salut pública catalana és de l'11%

ACN Barcelona 14-05-2019 19:14 Lectures 1235
Pla curt d'una infermera inspeccionant l'interior de l'orella d'una pacient. COIB

Pla curt d'una infermera inspeccionant l'interior de l'orella d'una pacient. COIB

El 70% dels professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS) són dones, però només el 30% tenen càrrecs de comandament, segons les xifres que ha fet públiques avui el mateix organisme. En concret, només hi ha un 22% de dones caps de servei i un 36% de caps de secció. Mentrestant, el nombre de dones presents al cos de la sanitat pública catalana va en augment, atès que un 61,5% dels residents als hospitals ho són, i un 74% a l'atenció primària. Tot plegat es tradueix, per exemple, en una bretxa salarial entre homes i dones de l'11%, principalment perquè són les dones les que tenen cura dels fills a partir d'excedències, permisos, menys guàrdies o menys activitat en recerca i docència. L'ICS vol capgirar la situació i per això aquest dimarts ha presentat una dotzena de mesures per fer-hi front.

Aquesta dotzena de mesures s'inclouran dins d'un nou Pla d'igualtat i avui se n'ha presentat una en un acte que ha comptat amb l'assistència de la consellera de Salut, Alba Vergés. Es tracta del primer Programa d'Expertesa Universitària en Lideratge Femení, dirigit a 24 dones professionals d'hospitals de l'ICS. Durant el curs, es donaran eines en negociació, estils de lideratge i comunicació per potenciar les seves capacitats dins l'organització.

Vergés ha considerat "de justícia social" abordar aquestes qüestions atès que el sistema català de salut està "altament feminitzat". En la mateixa línia, el director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, ha explicat que l'organització ha de ser "capdavantera" alhora de revertir una situació com l'actual.

Altres mesures que inclou el pla passen per revisar els barem i el diccionari de competències per accedir a llocs de comandament; per promocionar tècniques de selecció neutres; per potenciar el teletreball; per limitar les reunions de gestió fins a les quatre de la tarda; per flexibilitzar els horaris laborals, o per potenciar la conciliació de la vida laboral i la familiar, entre d'altres.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament