Seguretat viària

L'Institut Guttmann proposa al SCT introduir proves cognitives en persones grans per garantir una conducció més segura

És més important la prevenció en les aptituds que en les actituds i hi ha patrons del comportament cerebral que hi influeixen

ACN/ Jordi Pujolar Barcelona 11-06-2019 12:46 Lectures 1036
Detall de les cadires de rodes dels monitors del programa Game Over de l'Institut Guttmann. ACN

Detall de les cadires de rodes dels monitors del programa Game Over de l'Institut Guttmann. ACN

L'Institut Guttmann aposta per adaptar els models d'aprenentatge al volant per garantir una conducció més segura i evitar els accidents. En aquest sentit, es reclama incidir més en les aptituds que en les actituds i posa el focus en com hi poden influir diferents patrons del comportament cerebral que varien amb l'edat. "No n'hi ha prou amb dir a la gent que vagi amb compte, sinó que cal donar eines a les persones d'edat avançada que tenen alguna dificultat cognitiva perquè puguin conduir de manera segura", explica el director de l'Institut Guttmann, Josep M. Ramírez. En aquest sentit, proposa al Servei Català de Trànsit (SCT) que introdueixi proves cognitives que vagin més enllà dels tests de reflexos a l'hora, per exemple, d'haver de renovar el permís de conduir.

Ramírez assegura que hi ha elements cognitius com la memòria sostinguda –mantenir la concentració durant llargs períodes de temps– o la memòria dividida –la capacitat de mantenir l'atenció en més d'una cosa a la vegada– que intervenen en fer més segura la conducció. Actualment ja hi ha eines per avaluar i tractar aquestes capacitats i des de la institució reclamen a les administracions que "avancin" cap a aquesta "nova visió" sobre la seguretat.

"Seria molt millor que està pensant en penalitzar o prohibir, ja que es genera una altra dificultat superior", afegeix el director de la Guttmann. Ramírez n'ha parlat a la presentació de la VIII Trobada d'Educació Viària, coorganitzada amb el SCT, i que aquest dimarts reuneix monitors del programa de prevenció per a joves Game Over i policies educadors en seguretat viària.

Justament, aquest any, la Trobada de la Guttmann i el SCT se centra en l'aprenentatge continuat al llarg de la vida com a alternativa per evitar els accidents de trànsit. Una de les conferències destacades és la del doctor en biologia, professor de genètica de la UB i divulgador, David Bueno, sobre l'aplicació de la neurociència en la prevenció a partir canviar la manera d'ensenyar i aprendre.

Per la seva banda, el director del SCT, Juli Gendrau, defensa aquestes tasques de prevenció i aprenentatge com a "pluja fina" contra els accidents a les carreteres i assegura que les mesures impulsades fins ara en altres col·lectius, com la gent jove, es tradueix amb resultats positius a les carreteres. En la darrera edició el programa Game Over ha arribat a 50.000 escolars de 500 centres catalans i segons els resultats de les enquestes, més del 50% reconeixen que han canviat certes actituds.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament