Memòria històrica

Joves estudiants protagonitzen una història de l’exili (vídeo)

Alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Dolors Mallafrè de Vilanova i la Geltrú creen una obra de teatre amb l’exili i la memòria de la guerra com a protagonistes

Bàrbara Scuderi Vilanova i la Geltrú 18-06-2019 12:28 Lectures 1749
Els alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Dolors Mallafrè de Vilanova i la Geltrú. Eix

Els alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Dolors Mallafrè de Vilanova i la Geltrú. Eix

La recuperació de la memòria històrica i el treball multidisciplinar té com a protagonistes l’exili i els joves estudiants de 4rt d’ESO de l’Institut Dolors Mallafrè de Vilanova i la Geltrú. El projecte forma part d’un ampli programa del centre relacionat amb la recuperació de la memòria històrica, que es pot seguir a través del blog Les memòries del Mallafrè (https://lesmemoriesdelmallafre.home.blog/) on els treballs dels alumnes tenen una àmplia visualització. Es tracta d’un treball de centre, que també és un treball de ciutat i de país.

Aquest curs els alumnes de 4rt han participat en una obra de teatre sobre l’exili que va donar peu a una recerca col·lectiva i familiar. Explica la professora Míriam Ojeda que quan van començar a treballar l’exili van sorgir històries familiars que van donar lloc a un nou projecte: una base de dades dels avis i àvies del Mallofrè . Els joves estudiants han representat la tragèdia i han explorat en les històries familiars que desconeixien. Ara el projecte es vol ampliar a la ciutat.

La mirada sobre la memòria històrica, comenta Isabel Pérez, cap del Departament, que inclou un treball interdisciplinar dels alumnes, que és continu i que es relaciona també amb el projecte Buchenwald i Exili. En aquest sentit, els estudiants realitzen una visita a Weimar i al camp de Buchenwald, que forma part del seu currículum escolar, a més de les sortides que realitzen a la Maternitat d’Elna, el camp d’Argelès i al MUME, el Museu Memorial de l’Exili a la Junquera. En totes les visites els joves aprenen el significat del fet històric i el treball de les fonts, documentals i orals, que fan possible el seu coneixement. 

L’obra del teatre de l’exili, que es va presentar el passat Sant Jordi, ha suposat un nou pas endavant i un reforç del programa. Els joves reconeixen que han aprés i també han experimentat emocions diverses a més de reviure en primera persona, tot i que fos a l’escenari, el que suposa l’exili forçat. El desplaçament col·lectiu d’una generació i una cultura. Els estudiants s’han posat a la pell de personatges com Maria Zambrano, Neus Català, Antonio Machado, Pau Casals o Frederica Montseny, al costat de dones embarassades, infants, ferits de guerra i d’altres persones anònimes que van travessar les fronteres per continuar la lluita, la seva carrera o simplement per sobreviure. L’experiència ha estat un laboratori de coneixement i reconeixement. Una manera de fer viure la història, per mantenir-la viva.

Dues recomanacions: l’entrevista per EIX DIARI, en que es relata l’argument de l’obra i la seva significació; i visitar el blog de les memòries, que enriqueix els estudiants i a la ciutat.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No