Sant Joan 2019

Agricultura avisa del perill de llençar petards i fanalets de foc en zones amb vegetació

L'episodi de calor que es preveu per la revetlla i Sant Joan fa que el risc d'incendi s’incrementi

ACN Barcelona 21-06-2019 11:30 Lectures 2805
Dues nenes contemplen una foguera a la plaça de la Creu Alta de Sabadell el 23 de juny de 2018. ACN

Dues nenes contemplen una foguera a la plaça de la Creu Alta de Sabadell el 23 de juny de 2018. ACN

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació demana "molta prudència" i la "màxima col·laboració" ciutadana per evitar qualsevol tipus d'imprudència que pugui originar un incendi forestal durant la revetlla de Sant Joan i els dies anteriors i posteriors. Des de la conselleria fan una crida a extremar les precaucions per evitar possibles incendis forestals causats per una incorrecta ubicació de les fogueres o un ús imprudent del material pirotècnic. El cos d'Agents Rurals ha muntat un dispositiu especial per aquestes dates. L'ús de material pirotècnic al costat del bosc o en parcel·les amb vegetació han provocat 94 incendis forestals en els darrers sis anys en el període de revetlles de Sant Joan i Sant Pere.

Agricultura remarca que és "especialment important" la precaució durant l'actual episodi de calor previst pels pròxims dies, que afavorirà la presència de "perill molt alt" a diversos indrets de la meitat sud del país, especialment a l'interior de les Terres de l'Ebre i a l'entorn del pla de Lleida. Durant la setmana es preveu l'activació del nivell 2 del pla alfa a les Terres de l'Ebre i sud de Lleida, amb la incorporació de comarques de la Catalunya central i del prelitoral a continuació.

El departament recorda que està totalment prohibit fer focs d'esbarjo o llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc en els terrenys forestals o dins la franja de 500 metres que els envolta. També està totalment prohibit llençar fanalets que continguin foc. Els fanalets, un cop enlairats, són ingovernables perquè la seva trajectòria dependrà dels vents i poden caure en qualsevol lloc, cosa que pot provocar un incendi forestal.

Agricultura també recomana que si es llencen coets, es faci sempre en direcció contrària a la zona forestal i que, tot i estar a més de 500 metres de zona forestal, cal no llençar coets i altres focs d'artifici prop de zones agrícoles, amb conreu cereal, o en solars urbans, per la seva alta inflamabilitat. Precisament, tenint en compte que la meteorologia actual ha demorat els treballs de la sega als camps de cereal, des dels Agents Rurals es recomana no llençar cap tipus de material pirotècnic prop de terrenys agrícoles pel gran risc d'incendi que pot suposar.

El Departament d'Agricultura recorda que la manipulació de qualsevol material pirotècnic per part de menors d'edat ha d'estar sempre supervisada per un adult. I recomana seguir les precaucions de Protecció Civil per minimitzar els riscos que comporta l'ús d’aquest material, riscos davant dels quals són vulnerables tant les persones com el medi natural.

94 incendis forestals originats per pirotècnia en els últims sis anys

El llançament de material pirotècnic durant el període que va del 17 de juny al 5 de juliol ha provocat 94 incendis forestals en els últims sis anys a Catalunya i ha cremat un total de 128,63 hectàrees, de les quals 114 han estat forestals. L'any passat es van comptabilitzar 17 incendis forestals provocats pel llançament imprudent de material pirotècnic en el període entre la revetlla de Sant Joan i la de Sant Pere.

Dispositiu especial dels Agents Rurals

El cos d'Agents Rurals organitza, com en anys anteriors, un operatiu de vigilància especial de prevenció d'incendis forestals durant els dies previs a la revetlla en què es controla la ubicació de les tradicionals fogueres de Sant Joan i la detecció d'ús de material pirotècnic prop de zones forestals i susceptibles de provocar incendis forestals, com ara solars urbans amb vegetació propers a zones forestals. En cas que s'observi alguna foguera que comporti perill, els Agents Rurals es posen en contacte amb l'Ajuntament o la policia local per informar-los, i perquè adoptin les mesures oportunes. Pel dia de la revetlla de Sant Joan, el cos portarà a terme serveis especials de vigilància i detecció d'incendis forestals.

Mig miler d'autoritzacions per fer fogueres de Sant Joan

El Departament d'Agricultura, directament o a través dels Ajuntaments, ha tramitat fins ara prop de 500 autoritzacions per fer fogueres. A part, s'han denegat vuit sol·licituds que no complien els requisits. Cal recordar que, un cop autoritzada la foguera i durant la crema, s'ha de disposar d'un vehicle amb aigua suficient en relació amb les dimensions de la foguera, per fer front a possibles accidents i apagar totalment la seva combustió. També, s'haurà de mantenir una brigada de guàrdia fins a una hora després de l'extinció de la foguera.

Acompanyant la Flama del Canigó

A moltes poblacions de Catalunya i com activitat tradicional, les fogueres de Sant Joan s'encenen amb l’arribada de la Flama del Canigó. Per garantir que el recorregut es fa amb seguretat i vetllant per a la prevenció d'incendis, el Departament d'Agricultura, i Òmnium Cultural han facilitat eines i informació als equips de foc encarregats de traslladar la flama des del Canigó fins a totes les poblacions del país. A més, com ja s'ha fet en els darrers anys, els Agents Rurals duran a terme un operatiu de suport durant el trasllat, especialment en els primers trams quan la Flama passa per zones forestals i camps agrícoles de secà.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No