Càncer

Demostren que la proteïna p38 regula la formació de nous basos sanguinis en tumors

Aquest procés és essencial per al creixement de les cèl·lules tumorals i la generació de la metàstasi

Demostren que la proteïna p38 regula la formació de nous basos sanguinis en tumors. IRB Barcelona

Demostren que la proteïna p38 regula la formació de nous basos sanguinis en tumors. IRB Barcelona

Un estudi de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona mostra que la inhibició de la proteïna p38 potencia la formació de nous vasos sanguinis en tumors de còlon humans i de ratolins. Aquest procés, anomenat angiogènesi, és essencial per al creixement de les cèl·lules tumorals i per a la generació de la metàstasi. El treball, publicat a la revista 'Nature Communications', pot contribuir a millorar els tractaments d'aquests tumors amb quimioteràpia, així com desenvolupar teràpies angiogèniques més eficaces per altres malalties.

Els investigadors han demostrat que l’activitat de p38 és important en un tipus determinat de cèl·lules anomenades cèl·lules mare mesenquimals (CMM), que tenen una alta plasticitat i es poden localitzar al voltant dels vasos sanguinis. Les CMM contribueixen a diferents processos, com ara el desenvolupament tumoral, i aquest estudi demostra concretament la seva importància en la regulació de l’angiogènesi.

Fins ara, s’havien descrit funcions de p38 en cèl·lules tumorals, però es coneixia molt poc sobre com actuava aquesta proteïna en les CMM i, encara menys durant el procés d’angiogènesi.

L’objectiu de l’estudi era precisament investigar el paper de p38 en la formació de nous vasos sanguinis durant la tumorigènesi.

Les conclusions d’aquesta investigació permeten aprofundir en el coneixement dels mecanismes que regulen la formació de nous vasos sanguinis, i podrien tenir implicacions terapèutiques, optimitzant els tractaments de tumors amb quimioteràpia, així com en el tractament de malalties en les quals l’angiogènesi estigui compromesa. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!