MENA

La Generalitat destinarà 14,5 milions d'euros als municipis que allotgen centres de menors estrangers

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha considerat que la iniciativa que se'ls ha presentat és un pla de sortida, que ha qualificat de millorable però de molt complet

ACN Vilanova i la Geltrú 23-07-2019 12:36 Lectures 4251

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat aquest dilluns a una setantena d'alcaldes i regidors un pla de suport de 14,5 milions d'euros per als municipis que allotgen centres de joves que emigren sols o Mena (Menors Estrangers No Acompanyats). El pla té en ment els menors que viuen en equipaments de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia) però també, especialment, els joves que fan 18 anys i poden quedar "en situació de vulnerabilitat", segons fonts del Departament. La iniciativa té un objectiu doble, oferir suport a les administracions per millorar l'acollida i la inclusió d'aquests menors al territori i impulsar l'acompanyament en l'emancipació dels joves menors d'edat, "amb el focus posat en la inserció laboral".

Així, i a través del contracte programa de serveis socials que el Departament manté amb els ens locals, se subvencionarà la contractació inicial de 110 professionals per a la dinamització cívica i emancipació juvenil, una nova figura que ha de fer d'enllaç entre els centres de joves migrats sols i els municipis. S'encarregaran de treballar l'emancipació juvenil, fomentar la convivència, el treball en xarxa amb la comunitat i de prevenir i gestionar els conflictes que hi pugui haver.

En paral·lel, Treball ultima amb la Federació d'Empreses d'Inserció Laboral de Catalunya (Feicat) un conveni per "estimular la contractació de joves vulnerables" en aquestes empreses. Es tracta de possibilitar als joves poder accedir a un lloc de treball que els permeti millorar les seves competències laborals i de vida quotidiana i una inserció laboral posterior a l'empresa ordinària. Uns 600 joves participaran en una formació de dos mesos que anirà seguida d'una contractació laboral d'un any.

En el marc de la reunió també s'ha explicat que Treball promou un acord amb empreses i entitats col·laboradores del SOC per fomentar la inserció laboral dels joves vulnerables que han participat en els diversos programes de formació.

Segons dades que aporta l'executiu català, a 30 de juny del 2019 hi havia 4.203 infants i joves sense referents familiars al sistema de protecció, xifra que representa un 42% del total d'infants i adolescents atesos. Des de juny del 2017, s'han creat més de 3.000 places específiques per a aquests joves.

A la trobada també hi han assistit representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FCM).

En declaracions a l'ACN, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha considerat que la iniciativa que se'ls ha presentat és un "pla de sortida", que ha qualificat de "millorable" però de "molt complet". Arnau també l'ha considerat un programa per "poder donar suport a tot el territori", i ha admès que era el que des dels municipis es trobava a faltar. L'alcaldessa ha volgut subratllar que "com a inici és un pla de treball bo per a la inserció d'aquests joves".

Arnau també ha opinat que el pla era molt necessari en un context en què diferents municipis han tingut problemàtiques vinculades a la presència d'aquests joves. I tot i que aquest no ha estat el cas de Vilanova i la Geltrú, ha alertat que "no per això vol dir que no n'hi pugui haver". Per això ha considerat que cal estar "a sobre" de la qüestió i ha reiterat que aquest pla és una bona via d'inici per començar a resoldre les diferents problemàtiques.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No