Contando los Pasos

Save the Children alerta de la "criminalització" que pateixen els menors migrants que estan sols

L’entitat demana al govern espanyol una estratègia per la seva protecció i inclusió a nivell estatal, autonòmic i local

ACN Barcelona 30-07-2019 12:54 Lectures 2756

Save the Children demana que no es "criminalitzi" els adolescents migrants que no tenen familiars a l’Estat i ha reclamat al govern espanyol una estratègia per a la seva protecció i inclusió que inclogui mecanismes de coresponsabilitat i repartiment de tasques entre els actors a nivell estatal, autonòmic i local. En aquest sentit, l'entitat planteja en el seu anàlisi 'Contando los Pasos' una sèrie de recomanacions perquè les administracions duguin a terme polítiques migratòries responsables. Save the Children insisteix en la importància de tenir una perspectiva d'infància ja que els nens, nenes i adolescents, a més de tenir necessitats específiques, van representar el 12% del total de persones que van arribar de manera irregular a Espanya per l'estret de Gibraltar el 2018.

Per a l'entitat també és prioritari que s'estableixi un protocol d'atenció en les arribades als ports per atendre els menors d'edat i identificar aquells que poden trobar-se en una situació d'especial vulnerabilitat, com poden ser víctimes del tràfic de persones o sol·licitants d'asil. Això ha d'anar acompanyat d'una modificació del procediment de determinació de l'edat, tal com recomana les Nacions Unides. A més, Save the Children també veu necessari que es gestionin les migracions amb un enfocament integral, que garanteixi el respecte als drets humans, el compliment de les obligacions legals i que aprofiti les oportunitats de la mobilitat per als països d'origen i de destí.

L'organització ha defensat també que les aportacions de la població migrant al sistema de benestar permeten la sostenibilitat dels serveis públics essencials per a tota la societat com són la salut, l'educació, el sistema de pensions o les prestacions econòmiques. I recorda que, com estima el Fons Monetari Internacional (FMI), Espanya necessitarà més de cinc milions d'estrangers per a la sostenibilitat del seu sistema de benestar fins el 2050, gairebé 170.000 persones cada any.

Paral·lelament, l'organització també alerta que el sistema de protecció a Espanya ha perdut el rastre de més de 5.000 infants des del 2015 fins ara, la responsabilitat de la qual tenia encarregada.

Situació a Catalunya

A Catalunya, l'entitat ha valorat l'esforç de la Generalitat per implementar l'Estratègia Catalana per a l'acollida i la inclusió dels joves migrats sols, que contempla 120 mesures concretes, centrant-se en la inclusió d’aquests menors a la societat i potenciant la seva inserció social quan arriben a la majoria d'edat.

No obstant, Save the Children segueix demanant una reforma completa del sistema de protecció a la infància prenent com a referència el sistema holandès o italià. En aquests països, una persona professional acompanya els nens i nenes des de la seva arribada fins a la seva emancipació de manera continuada assegurant-se que els seus drets es compleixen. 

Un grup de menors tutelats, al Masnou, el 5 de juliol de 2019
Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No