Banc d'Espanya

El nombre de joves inactius creix després de la crisi i més de la meitat està fora del mercat

El supervisor apunta que els menors de 30 anys estan més formats que les generacions anteriors i que en un futur podrien ser més productius

ACN Barcelona 17-09-2019 10:20 Lectures 1442
El nombre de joves inactius creix després de la crisi i més de la meitat està fora del mercat. ACN

El nombre de joves inactius creix després de la crisi i més de la meitat està fora del mercat. ACN

La taxa d'activitat entre els joves ha caigut de forma significativa a l'Estat després de la crisi, i ha passat del 70% del 2007 al 53% d'aquest any, és a dir, que la meitat dels menors de 30 anys estan fora del mercat laboral, segons un estudi que ha publicat aquest divendres el Banc d'Espanya. La majoria de joves que van decidir retardar l'entrada al mercat laboral o sortir-ne per les dificultats es van dedicar a millorar la seva formació. I és que el percentatge de joves inactius que estudien ha augmentat des del 25,3% del 2007 fins al 38,7% del 2018. Tot i que aquestes dades impliquin que els joves entren més tard al mercat laboral, l'organisme supervisor apunta que els menors de 30 anys estan més formats que les generacions anteriors i que la disminució de la taxa d'activitat podria compensar-se amb un increment de la productivitat en el futur.

El supervisor assegura que l'allargament del període formatiu dels joves ha vingut acompanyat d'una millora del seu nivell educatiu, encara que la taxa d'abandonament escolar es mantingui elevada. El percentatge de joves que han obtingut com a màxim un títol d'educació secundària s'ha reduït des del 36,5% fins al 23,3% entre el 2007 i el 2019.

Gran part d'aquesta disminució es tradueix en l'augment de la proporció de joves que tenen titulació universitària (del 23,1% al 33,9%), mentre que el tant per cent de joves que van acabar formacions terciàries va pujar de l'11,5% al 15,9% en el mateix període. D'altra banda, la proporció de menors de 30 anys que ni estudien ni treballen és d'1,1 milions, 600.000 persones menys que al màxim assolit el 2012, d'1,7 milions.

Aquest escenari, segons el Banc d'Espanya, es pot traslladar en millors resultats laborals, ja que les taxes d'atur són més elevades en individus amb menys formació. "Sembla que la recuperació actual està assentada sobre un patró que, a diferència del que va passar en l'anterior expansió, no està incentivant els joves a sortir del sistema educatiu", apunta l'ens.

Amb tot, assegura que la disminució de la taxa d'activitat podria veure's compensada per increments d'activitat i de productivitat d'aquesta generació en el futur.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No