Curs 2019/20

Pere Regull: "Volem que els ajuts a l’escolarització arribin a qui realment els necessita"

L’equip de govern presenta els nou programa d’ajuts a l’escolarització per aquest curs 2019/2020

L’equip de govern de Vilafranca presenta els nou programa d’ajuts a l’escolarització per aquest curs 2019/2020. Ajuntament de Vilafranca

L’equip de govern de Vilafranca presenta els nou programa d’ajuts a l’escolarització per aquest curs 2019/2020. Ajuntament de Vilafranca

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, la regidora d’Educació, Xell Montserrat, i el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, van presentar ahir a la tarda el nou programa d’ajuts a l’escolarització per aquest curs 2019/2020. Aquest programa, que no existeix a tots els ajuntaments, és una de les moltes accions d’ajuts als centres educatius i té per objectiu arribar a les famílies que més ho necessiten.

La regidora Xell Montserrat va emmarcar aquest programa en l’aposta forta que fa el govern municipal per millorar l’escolarització i reduir l’abandonament escolar prematur i lluitar contra la segregació. Per Montserrat, tot i que la segregació escolar és un problema de país, gràcies a les polítiques que s’han dut a terme i segons els estudis del Síndic de Greuges, a Vilafranca els percentatges s’han reduït, amb les polítiques implementades com “la zona única, la detecció de necessitats educatives especials a través de les dades dels infants escolaritzats a les llars municipals, la participació en les taules mixtes de planificació amb el departament, els programes d’innovació pedagògica com el +música, la tarificació social de les llars o l’Arsenal,  o el fet de disposar l’Oficina Municipal d’Escolarització són exemples  que  no tothom té. Tot això demostra la implicació de l’Ajuntament en matèria educativa per treballar contra la segregació”.

Sobre el programa d’ajuts a l’escolarització, la regidora va recordar que es va concebre fa 10 anys com una eina de suport als centres, per complementar la seva tasca educativa i  ajudar a les famílies que ho necessiten a  finançar material escolar, sortides, colònies, llibres, etc. “Cada any ha anat ha anat millorant gràcies a les diferents aportacions dels centres però s’ha fet molt gran, arribant al 25% de la població escolar. És un volum que no té cap altre ajuntament del país. Això, junt amb altres  factors, ens han portat a reformular el programa,  per aconseguir la màxima objectivitat i transparència. Per tal de definir el nou programa ens hem basat en d’altres existents que tenen una bona acceptació i reconeixement fixant-nos en el que fan altres ajuntament com els de Vilanova i la Geltrú o Girona”, va explicar. Montserrat va destacar el fet que seran els centres qui s’acullen al programa i no les famílies, que als centres els reduirà la tasca administrativa, i que els beneficiaris seran els infants que indica el Departament d’Educació en base als dictàmens fets per l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica. “Ens sembla la manera més objectiva i transparent d’identificar els alumnes que més ho necessiten”, afirmava la regidora. Els centres tenen fins al 31 d’octubre per acollir-se al nou programa. A partir de llavors se sabrà quins centres s’hi acullen i es demanarà al Departament d’Educació quins seran els infants que se’n beneficiaran. Els ajuts seran directes als centres, que els distribuiran entre les famílies que ho necessitin.

Al seu torn, el regidor d’Hisenda i RRHH, Aureli Ruiz, va posar èmfasi en el pes que té l’àrea d’Educació dins el cartipàs municipal i el pressupost. “Hi dediquem gairebé 6 MEUR, 5 en despeses directes i 1 en indirectes, a més de 110 treballadors”, ha afirmat Ruiz, que ha xifrat en 215.000 euros la partida econòmica en la que s’inclouen els ajuts a l’escolarització junt amb altres programes que suposen ajuts directes a famílies. El regidor ha recordat que els serveis educatius no són de competència municipal i que la voluntat de l’Ajuntament és “arribar allà on l’administració competent, la Generalitat, no arriba”.

Per cloure, l’alcalde Pere Regull va afirmar que “és mentida” que la partida econòmica destinada a lluitar contra la segregació escolar i la inclusió, i on entre d’altres programes hi ha inclòs el d’ajuts a l’escolarització s’ha modificat. “La partida es manté. L’únic que abans arribava a molta gent i ara arribarà a qui realment ho necessita.. Els centres tindran autonomia per decidir en funció del projecte pedagògic del centre”, va explicar Regull. L’alcalde va assegurar que, si la partida no s’esgota, els diners sobrants aniran destinats a altres programes educatius per lluitar contra la segregació escolar. “El que volem és més objectivitat i un repartiment més just del diner públic, que no és il·limitat. Apel·lem a la responsabilitat de tothom, perquè segurament hi havia famílies que abans rebien ajuts i que no ho necessitaven”, reblava Regull.

Els responsables municipals van assegurar que la segregació respon a múltiples factors. “Si només fos una qüestió econòmica, seria molt fàcil acabar amb ella tan sols abocant-hi diners”, comentava l’alcalde.

La cap del servei d’Educació, Dolors Peñafiel, també present a la roda de premsa, apuntava que els ajuts s’havien de focalitzar “en el 10% de la població escolar que els indicadors ens diuen que pot estar en situació de vulnerabilitat”.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!