Sentència 1-O

Llarena emet una ordre europea i una d'internacional per extradir Puigdemont pels delictes de sedició i malversació

S'argumenta que la sentència del Suprem propicia el risc que els exiliats fugin a països fora de la UE

El Suprem aixeca la suspensió com a diputats del Parlament a Puigdemont i Comín

ACN Barcelona 14-10-2019 18:31 Lectures 1828
El magistrat Pablo Llarena intervenint als cursos d'estiu de la Complutense a El Escorial, el 25 de juliol de 2018. ACN

El magistrat Pablo Llarena intervenint als cursos d'estiu de la Complutense a El Escorial, el 25 de juliol de 2018. ACN

El jutge del Suprem Pablo Llarena ha emès una nova euroordre i una ordre internacional de detenció contra l'expresident Carles Puigdemont pels delictes de sedició i malversació. Poques hores després de la sentència contra els líders independentistes, Llarena ha dictat una interlocutòria per extradir Puigdemont. Segons aquesta, la sentència proclama la naturalesa "delictiva" dels fets objecte d'acusació. A més, s'observa que les condemnes conegudes aquest dilluns "propicien el risc" que els líders que són a l'estranger "fugin" a països que no són membres de la UE.

En el text s'argumenta que qualsevol decisió sobre els processats a l'estranger "ha de descansar sobre els indicis de la fase d'instrucció, i no d'un judici oral que els resulta aliè".

Així, malgrat apuntar que el resultat de la sentència no és "extrapolable" als polítics que estan a l'estranger perquè no han estat jutjats, Llarena argumenta en la interlocutòria que la sentència reforça la "significativa proximitat entre l'aportació concreta atribuïda al condemnat Oriol Junqueras i al processat en rebel·lia Carles Puigdemont".

"Pot concloure's, més enllà del que resulti el dia del judici oral quan se celebri, que els indicis racionals de criminalitat que s'apuntaven a la instrucció i que es reflecteixen en l'auto de processament, no només persisteixen, sinó que tenen avui amb una sentència un element de reforç respecte al pronòstic de responsabilitat dels fugats", diu la interlocutòria.

En aquest sentit, es conclou que la sentència reafirma la conclusió de l'auto de processament que deia que els processats "van perpetrar una sèrie d'actuacions que, sense seguretat però amb fermesa, presenten indicis racionals de criminalitat".

El Suprem aixeca la suspensió com a diputats del Parlament a Puigdemont i Comín

El Tribunal Suprem ha aixecat la suspensió com a diputats a Carles Puigdemont i Toni Comín. La decisió, presa pel magistrat Pablo Llarena, s'ha notificat juntament amb la informació sobre la nova euroordre contra Puigdemont. Segons Llarena, amb la condemna per sedició contra els líders independentistes, ja no es pot aplicar als dos diputats de JxCat i ERC l'article 384 Bis de la llei d'enjudiciament criminal, perquè la petició a la mesa es referia al seu cas per un delicte de rebel·lió. Llarena ha comunicat a la mesa que Puigdemont i Comín, per tant, ja no estan suspesos.

Bekaert: "Puigdemont no s'amagarà i col·laborarà amb la justícia belga"

L'advocat flamenc de l'expresident Carles Puigdemont, Paul Bekaert, diu que Puigdemont "no s'amagarà i col·laborarà amb la justícia belga" després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena hagi emès una nova euroordre contra ell. Segons Bekaert, aquesta tercera euroordre "no és més dificil" que les anteriors perquè poden demostrar que durant el judici de l'1-O s'ha "vulnerat" el dret a defensa dels acusats. Es tracta d'un procés que pot durar mesos, ha explicat Bekaert, ja que la decisió del tribunal belga es pot recórrer a dues instàncies, primer la d'apel·lació i després la de cassació. Sobre la sentència del Suprem, l'advocat flamenc de Puigdemont ha dit que "no es pot fer ús d'un tribunal per fer política".

Ara, la justícia belga ha d'estudiar si els delictes de sedició i malversació de fons pels qual es demana l'extradició de Puigdemont són constitutius de delictes també sota la llei belga. Bekaert ha dit que hauran "d'estudiar-ho".

Bekaert també ha assegurat "desconèixer" per què només s'ha demanat l'extradició de Puigdemont i no dels exconsellers que també estan a l'exili.

Ensenyament

Alerta. L'escola no està ensenyant a llegir

Jordi Larregola

Estem aconseguint la farsa perfecta de reduir les estadístiques de fracàs escolar i, alhora, tenir la meitat de la població jove incapacitada per a l'accés autònom a la cultura

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No