Hospital Clínic

Un estudi mostra que els cannabinoides milloren els símptomes de l'endometriosi

Un assaig clínic comprova els efectes per a les dones amb aquesta malaltia

ACN Barcelona 14-01-2020 9:36 Lectures 1659

Un estudi mostra que els cannabinoides milloren els símptomes de l'endometriosi en ratolins. El treball, publicat a la revista 'eLife', l'ha fet la Universitat Pompeu Fabra i ha portat a l'inici d'un assaig clínic en col·laboració amb l'Hospital Clínic, que avaluarà els possibles beneficis d'un cannabinoide natural, principal component psicoactiu de la planta de cànnabis. Les opcions actuals de tractament de l'endometriosi són la cirurgia i la teràpia hormonal, però no sempre són efectives i sovint tenen efectes secundaris significatius. Els investigadors van estudiar ratolins amb implants endometrials a la pelvis per imitar l'endometriosi en humans. El tractament va alleujar el dolor a la pelvis però no va tenir cap efecte sobre el dolor en altres àrees.

L'alleujament també es va produir independentment de quan s'iniciava el tractament, el que suggereix que funciona igual de bé un cop s'han establert els símptomes del dolor. Els ratolins amb endometriosi tractats durant 32 dies tenien creixements endometrials més petits.

A més, els investigadors van descobrir que els ratolins amb endometriosi tenien símptomes similars a l'ansietat experimentats per algunes dones amb l'afecció. Això es va mesurar per la quantitat de temps que els animals van passar en àrees obertes d'un laberint, ja que aquells amb nivells d'ansietat més alts tendeixen a no explorar massa.

Com se sap que l'endometriosi perjudica la funció cognitiva en algunes dones, també van estudiar el rendiment de la memòria en els ratolins. Van proporcionar als animals dos objectes idèntics i els van permetre familiaritzar-se amb ells. Després van reemplaçar un dels objectes i van cronometrar quant temps van passar els rosegadors explorant l'objecte nou respecte al familiar. Van descobrir que la memòria estava deteriorada en els ratolins amb endometriosi en comparació amb aquells que no tenien l'afecció. No obstant això, els tractats no van mostrar aquesta deterioració, el que denota que els cannabinoides poden tenir un efecte protector.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No