Oceans

El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de Vilanova investiga la contaminació acústica dels oceans des de l'Antàrtida

Lidera una expedició científica a l'Antàrtida per desplegar sensors acústics permanents que serveixin per supervisar els efectes del canvi climàtic i de les activitats humanes sobre els ecosistemes polars

El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de Vilanova investiga la contaminació acústica dels oceans des de l'Antàrtida. UPC

El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de Vilanova investiga la contaminació acústica dels oceans des de l'Antàrtida. UPC

El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC lidera una expedició científica a l'Antàrtida per desplegar sensors acústics permanents que serveixin per supervisar els efectes del canvi climàtic i de les activitats humanes sobre els ecosistemes polars.

“El soroll està augmentant, hi ha més activitats humanes al mar i, per tant, més vaixells, diàriament hi ha més de 50.000 vaixells de càrrega que transiten pel mar i  hi ha també altres activitats que fan que el soroll augmenti i els seus efectes també”, afirma l’investigador Michel André, director del LAB de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), que acaba de marxar a una expedició a l’Antàrtida per recollir les primeres mesures de l'estat acústic de l'oceà des d’aquest punt del planeta i assajar la instal·lació d’estacions permanents d'escolta que serveixin per monitorar els efectes del canvi climàtic en la biodiversitat antàrtica.

“Tinc el privilegi de contemplar la naturalesa en la seva expressió de puresa superlativa, on el silencia d ela vida salvatge es propaga sense fi a l’oceà, protegit pel gel mil·lenari de l’Antàrtida. Aquest equilibri és, sens dubte, molt fràgil. Està en les nostres mans acceptar el repte de preservar-lo per a les generacions futures”, assegura l’investigador. El fet d’estar actualment en aquesta zona permet obtenir dades de referència sobre en quin estat de conservació es troba aquest entorn abans que les activitats humanes l’envaeixin. “Les dades que s’estan recollint ens permetran saber l’estat quasi zero, perquè ja estem lluny de l’estat zero de contaminació, i això permetrà que quan arribi aquesta contaminació sapiguem l’estat vital d’aquests organismes i podrem optar per implementar mesures de conservació per als animals”.

La tecnologia d'hidròfons (micròfons i sensors adaptats a l'aigua, capaços de gravar sons audibles, però també infra i ultrasons provinents de qualsevol font biològica o generada per activitats humanes) i d'ordinadors que utilitzen tècniques d'Intel·ligència Artificial. Un cop instal·lats els equips a l’Antàrtida, les dades recollides seran processades i analitzades al LAB. Aquest laboratori, vinculat a l’Escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), disposa de sensors en gairebé tots els oceans i, a partir d’ara,  l’Antàrtida serà un nou punt del mapa que es podrà estudiar. El 2018 el mateix laboratori també va instal·lar un observatori a l’Amazones, juntament amb altres investigadors de Brasil i Austràlia.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local