Crim del Foix

Rosa Peral: "Espero que l'assassí de Pedro pagui i que no es cometi una injustícia"

Albert López: 'La meva culpa fou ser un 'tontodelbote'

ACN/ Miquel Codolar Vilanova i la Geltrú 18-03-2020 12:21 Lectures 1120
L'acusada pel crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral, asseguda al costat de l'altre acusat, Albert López, l'11 de març del 2020. ACN

L'acusada pel crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral, asseguda al costat de l'altre acusat, Albert López, l'11 de març del 2020. ACN

L'acusada pel crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral, ha acabat la seva paraula final afirmant que sempre ha "arreglat" els "problemes" de manera "civilitzada i lògica". "Espero que realment l'assassí que ho va fer ho pagui i que no facin una injustícia, jo no tenia cap motiu per fer res a Pedro, per la meva part era l'única persona que tenia al costat i que m'estimava", ha advertit al jurat popular. Durant els deu minuts el jutge l'ha interromput en diverses ocasions mentre pronunciava les seves paraules per videoconferència des d'una sala del mateix edifici, on l'han traslladat després d'arribar amb "símptomes". "No té lògica que diguin que he fet una barbaritat a la persona que estimo" han estat les seves darreres paraules.

Peral ha començat criticant que considera que s'han "vulnerat" els seus drets durant el judici perquè s'han denegat les proves al seu favor i els testimonis al seu favor. "La veritat és que a mi m'agradaria que es fes justícia, Albert va fer el que va fer i això no és encobrir", ha dit en relació a l'altre acusat, Albert López, a qui ha volgut assenyalar. Ha criticat també que s'hagi dit que la relació amb Albert era "incipient quan no n'hi ha hagut en cap moment". "Que es deixin de centrar en això, que no és el centre", ha demanat. "Estic nerviosa, no em trobo molt bé, segur que la meva lletrada ja ha dit tot perfectament", ha dit després d'una de les interrupcions del jutge.

Albert López: "La meva culpa fou ser un 'tontodelbote'"

L'acusat pel crim de la Guàrdia Urbana, Albert López, ha dit durant l'última paraula del judici que la seva "culpa" fou "ser un 'tontoldelbote'" perquè es va limitar a ajudar a encobrir el crim després que Rosa Peral li ho demanés. "No hi tinc res a veure, poden donar-hi les voltes que vulguin", ha exposat López sobre la seva participació. En un to tranquil i educat, s'ha dirigit a l'acusació particular que representa la família de la víctima donant el pesam per la mort de Pedro Rodríguez i afegint que està "tremendament avergonyit" per la seva "actitud de no dir res" que "va ser fruit del segrest emocional". "No érem amics i no he pretès mai que semblés això però que li transmetin a la família perquè ningú mereix morir així", ha reblat.

Ha dit que li va "sobresaltar" la primera vegada que el van situar cremant el vehicle o les imatges del cos carbonitzat. "Vaig tardar mesos en passar aquella pàgina, d'haver de veure una imatge tant cruel". Ha afegit que ha intentat "guardar la compostura" mentre escoltava que se'l tractava de "cavernícola" però que entén que el fiscal "ho deia amb tot el respecte". Ha posat en valor una declaració de la filla de l'acusada si bé en haver decidit no declarar no s'ha pogut utilitzar en el judici. "Té les caus del cas i de perquè jo estic aquí", ha exposat. López ha tingut paraules d'agraïment al jutge, les parts i el jurat, a qui ha agraït que un dels membres deixés el carregador del mòbil per poder demostrar que va donar el seu 'pin' correcte perquè els investigadors poguessin accedir al seu telèfon.

La defensa de Peral diu que se l'ha tractat com una "viuda negra" perquè s'ha jutjat "el pecat i no el delicte"

L'advocada de la defensa de Rosa Peral ha lamentat que s'han dedicat "hores i hores" a "construir un personatge d'una "viuda negra" durant el judici pel crim de la Guàrdia Urbana. En la presentació de l'informe final Olga Arderiu ha lamentat que es conclogui que la seva client "ha matat i planificat matar fredament l'amor de la seva vida" i això es basi "sobretot en les seves relacions emocionals, sentimentals o sexuals" amb "Ruben, Albert o Manu". "Això ho basen en aquest pecat i no en el delicte", ha afegit, "perquè del delicte no hi ha proves", ha defensat. Ha demanat al jurat popular "que utilitzi el sentit comú, revisi les proves i es basi en el que en realitat ha estat provat i no en les especulacions".

"Per desgràcia seguim en una societat masclista i això pesa, poden veure que els dos acusats són acusats exactament pel mateix, amb una petició de pena similar", ha exposat. Ha criticat que malgrat aquest fet s'hagin dedicat "moltes més hores" a Rosa Peral que a Albert López. Arderiu ha considerat que "si el fet hagués estat a la inversa i Albert hagués solapat tres relacions potser no l'hauríem tractat i no l'hauríem linxat de la mateixa manera". També ha dit que quan ha convingut s'ha tractat a Peral de "'superwoman' sense por" i en canvi en altres ocasions s'ha dit que "no sap ni tallar les relacions, que és dependent".

Als testimonis que trencaven les tesis de les acusacions "o bé se'ls ha preguntat si havien mantingut relacions sexuals o tenien interès en tenir-ne, o si havien estat amenaçats per ella, o s'ha sol·licitat la deducció de fals testimoni", ha criticat.

"Rosa és una persona humana" i no "la dolenta de la pel·lícula" ha defensat Arderiu, que ha argumentat que considera que no hi ha cap prova dels fets que s'imputen a Rosa Peral. Ha argumentat que "aquí tot són sospites" i ha advertit al jurat popular que tenen "risc d'equivocar-se" i "incórrer en una injustícia terrible que pot incidir" en la vida de l'acusada i la seva família.

Ha dit que en tot cas se li podria imputar un "delicte d'encobriment" per haver conduït el vehicle amb el cadàver de Pedro Rodríguez fins al pantà de Foix, tot i que ha insistit que ella no sabia que hi era el cos de la víctima. Però que si fos així va ser per la "la por insuperable que la va paralitzar i no la deixava actuar d'altra manera".

Ha agraït "l'atenció prestada" pel jurat popular en unes "circumstàncies tant complicades" relacionades amb les mesures preses per l'Audiència de Barcelona en motiu del coronavirus. Aquestes mesures han comportat que no hi hagués públic a la sala. Rosa Peral ha seguit el judici des de la sala de videoconferència perquè ha arribat amb "símptomes".

Finalment Arderiu ha demanat al jurat popular que utilitzi el sentit comú, revisi les proves i es basi "en el que en realitat ha estat provat i no en les especulacions, sospites, suposicions, hipòtesis o tot el que no té cap base probatòria de cap dada objecte".

L'advocat d'Albert López diu que la declaració "absurda" de Rosa Peral és "fonamental" per la innocència de l'acusat

"El factor fonamental per defensar la innocència d'Albert és la declaració de Rosa", ha afirmat l'advocat d'Albert López, l'acusat del crim de la Guàrdia Urbana juntament amb Rosa Peral. "Si vostès volen resoldre el significat de la paraula absurd no vagin a l'enciclopèdia ni a la viquipèdia, vagin a la declaració de Rosa", ha dit José Luis Bravo abans de recordar el relat de l'acusada: "el més sorprenent és que Pedro desapareix i ella no sap on està". En el seu informe final ha indicat que López "no és cap assassí i no s'ha provat que ho sigui". Ha demanat al jurat que separi "el gra de la palla" perquè el fiscal i l'acusació particular han "marejat la perdiu" i "a partir de dades certes han elaborat les seves pròpies tesis".

"La paraula que més s'ha sentit és 'jo crec'", ha lamentat Bravo, afegint que "estem al terreny de les hipòtesis" perquè "si ho mirem bé, poca prova hi ha".

"Vull dir alguna cosa a favor de Rosa", ha manifestat en un moment de la seva intervenció. "No el va voler matar probablement, però encara que estigui malament, estava rebent maltractaments. No és que ho digui jo sinó les seves filles", ha afegit. Ha insistit en que "no hi va haver planificació de cap tipus".

Ha descrit a Rosa Peral com una persona "freda, calculadora, gairebé sense sentiments", que es va portar bé amb Albert López fins que aquest la va ajudar a cremar el vehicle amb el cadàver de Pedro Rodríguez a dins. "Ja l'havia involucrat en aquesta bola de neu de la que ja no podria sortir", ha dit.

L'advocat d'Albert López ha explicat que davant els dubtes dels investigadors del que va passar considera que el jurat popular no s'hauria de pronunciar en contra del seu client. "Ell està avergonyit de la conducta, no ho entén, no sap perquè va consentir" en l'encobriment, ha dit Bravo.

Ha lamentat que a Albert López "se l'ha acusat només pel que fa després" de la mort de Pedro Rodríguez relacionat amb comprar gasolina, acompanyar a Rosa Peral a cremar el vehicle i fingir trucades amb l'acusada. Ha criticat que "s'ha dit que si ha fet tot això és perquè ha participat en la mort" i ha defensat que no va ser així.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No