Alerta sanitària

Vergés reconeix que la capacitat de llits d'UCI està "al límit" i demana a l'Exèrcit que ajudi amb metges i infermeres

La consellera de Salut afirma que algun tipus de confinament continuarà després de Setmana Santa

ACN Barcelona 02-04-2020 10:39 Lectures 1481
La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa de seguiment de la crisi del coronavirus, el 28 de març del 2020. ACN

La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa de seguiment de la crisi del coronavirus, el 28 de març del 2020. ACN

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que la capacitat de llits d'UCI als hospitals catalans "està al límit". En declaracions a Catalunya Ràdio, Vergés ha apuntat que la velocitat d'entrada de pacients greus als hospitals "és més alta que la velocitat de sortida" i això fa que vagi augmentat la capacitat ocupada. Tot i això, ha assegurat que els centres ho estan fent "molt bé" i que s'està mobilitzant tot el personal possible. En aquest sentit, ha reclamat a l'Exèrcit que més enllà d'ajudar en tasques de muntatge d'instal·lacions hi col·labori posant a disposició metges i infermeres de la UME. D'altra banda, Vergés ha afirmat que "algun tipus e confinament" s'haurà de mantenir passada la Setmana Santa.

Sobre les residències, Vergés ha explicat que les morts que dona la conselleria són les oficials i dins d'aquestes estan "moltes" de les 362 que s'han produït a residències, tot i que ha indicat que "potser algunes" no hi figuren perquè no han entrat al circuit sanitari. La consellera ha reconegut que "pot créixer molt" la xifra de gent gran que viu en una residència i que mor per coronavirus perquè són "més vulnerables".

En aquest sentit, ha assegurat que existeix la possibilitat per a les famílies d'endur-se al resident a casa a fer el confinament i ha afegit que és més "desitjable" que, en tot cas, hi hagi transmissió familiar però no a la residència, on la població resident es més gran i, per tant, més vulnerable. Sobre el fet que calgui fer el test i que aquest doni negatiu per coronavirus per poder endur-se el familiar a casa, Vergés ha afirmat té coneixement que es pot fer sense aquest test i ha apuntat que cal mirar el protocol "i revisar el que calgui" si s'estan donant problemes.

Vergés ha reconegut també que la xifra de positius és "molt superior a la que hi ha testada" però ha defensat que es fan entre 1.500 i més de 3.000 proves diàries que permeten tenir "bones xifres" per seguir l'evolució de l'epidèmia. En aquest sentit, ha afirmat que la tendència "disminueix" i que les mesures de confinament "funcionen".

Sobre l'hospital temporal Fira de Barcelona, ha apuntat que es posarà en marxa aquesta setmana i que ara s'estan fent trucades per tenir el personal a punt. D'altra banda, ha negat que s'hagi aturat l'hospital de campanya que s'estava muntant en una pista d'atletisme a Sabadell i ha afegit que el que s'ha fet és canviar la forma en que s'havia de muntar per intentar que s'assembli el més possible a un hospital normal. "De cap manera està aturat", ha dit.

Ajuda de l'exèrcit

La consellera s'ha referit també a l'ajuda que ofereix l'Exèrcit i els ha demanat que el que caldria són metges i infermeres, "no només persones de muntatge i logística". "Necessitem mans", ha manifestat.

Vergés ha explicat que han tractat aquesta qüestió arran de l'oferiment que es va fer a Sabadell per muntar l'hospital de campanya i ha recordat que a les unitats de l'UME hi ha personal sanitari.

3.468 professionals donen positiu i es registren morts

La consellera ha explicat que hi ha 3.468 professionals sanitaris que han donat positiu per coronavirus i que també té constàncies d'algunes morts. Ha detallat que aquest dilluns es va produir una defunció a Lleida d'un metge que prestava servei a diferents pobles i que també li consten persones de l'àmbit privat que han mort.

La consellera ha garantint que "estan arribant" tests ràpids i que es van distribuint però ha insistit que la prova que dona garanties sobre un negatiu per coronavirus són les PCR i que són aquestes les que s'han de fer per garantir que un professional sanitari pot tornar a treballar. Sobre els testos, ha afirmat que "ajudaran però no ho són tot".

Pel que fa si s'apliquen criteris de priorització entre els malalts, Vergés ha assegurat que els professionals actuen com ho fan sempre i que es tenen en compte els antecedents de salut per preveure l'evolució del pacient. "Haurem de decidir segons les possibilitats de bona evolució que tinguin els pacients, i aquí hi entra tot", ha manifestat, al temps que ha reconegut que l'edat és un dels criteris emprats.

Per últim, Vergés ha apuntat que quan passi la Setmana Santa "continuarà el confinament", tot i que sense especificar de quina manera. "Potser no total però haurem de continuar protegint els més vulnerables i això encara serà per llarg", ha declarat.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No