Justícia

El jutge prorroga la presó provisional per a l'assassí confés de la Laia

Fiscalia i acusació particular demanen que se'l condemni a presó permanent revisable

ACN Vilanova i la Geltrú 26-04-2020 11:44 Lectures 4432
Moment en què els Mossos d'Esquadra porten el detingut pel crim de la menor de 13 anys de Vilanova i la Geltrú fins el seu domicili . ACN

Moment en què els Mossos d'Esquadra porten el detingut pel crim de la menor de 13 anys de Vilanova i la Geltrú fins el seu domicili . ACN

El jutge ha prorrogat dos anys la presó provisional per a l'acusat de matar una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú el juny del 2018. L'home va confessar el crim dies després dels fets però va assegurar que no era conscient que agredia una menor, al·legant que anava drogat. La investigació ja està tancada i la causa està pendent que es configuri el tribunal popular que haurà de jutjar els fets. La Fiscalia i l'acusació particular demanen que es condemni l'acusat a presó permanent revisable per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament en context d'un delicte contra la llibertat sexual, i a deu anys més de presó per agressió sexual a menor de 16 anys. També demanen 445.000 euros d'indemnització per a la família de la nena.

Risc de fuga i reiteració delictiva

L'acusat ha comparegut aquest divendres davant el magistrat perquè el proper 7 de juny farà dos anys que és a presó a l'espera que se celebri el judici. El jutge ha decidit prorrogar dos anys aquesta mesura provisional basant-se en l'article 504 de la Llei d'Enjudiciament Criminal i davant els riscos de fuga i reiteració delictiva de l'acusat, J. F. L. O. En paral·lel, l'auto del jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Vilanova i la Geltrú recorda la "imminència" de l'obertura del judici oral i la possible atribució a l'acusat d'un delicte que pot comportar una pena d'entre 10 i 15 anys de presó, o inclús superar-la. Per tots aquests condicionants, s'acorda prorrogar la presó provisional sense fiança de l'acusat dos anys més, a partir del 5 de juny del 2020.

L'assassí confés és en presó provisional al centre penitenciari de Lledoners. Tot i que inicialment era a Brians 1, fa dos mesos va rebre una forta agressió per part de dos interns i va ser ingressat a l'Hospital Penitenciari de Terrassa. Després de rebre l'alta, ser canviat de presó. La investigació del crim de la menor va quedar tancada a finals del 2019 per part del jutjat d'instrucció número 1 de Vilanova. Ara la causa és a l'oficina del jurat de l'Audiència de Barcelona, que haurà de configurar el tribunal popular i convocar la celebració del judici durant els propers mesos.

"Màxim patiment possible"

Al seu escrit d'acusació, la Fiscalia relata que la tarda del 4 de juny de 2018, l'acusat estava sol a casa i va veure com la menor baixava les escales de l'edifici, moment en què la va fer entrar a casa seva. Un cop dins el domicili, afegeix, "amb la finalitat de satisfer el seu pervers desig sexual" i "amb la intenció d'acabar amb la seva vida", li va tapar la boca i li va posar una corretja de passejar el gos.

Al mateix temps, el fiscal assenyala que l'home va agafar un ganivet de cuina i li va clavar diverses vegades a l'esquena, al tòrax i al coll. El ministeri públic també afirma que va introduir-li sang als genitals, mentre li seguia pressionant el coll i la gola fins que la va asfixiar. El fiscal remarca que la nena "no va tenir cap possibilitat de defensar-se" perquè no esperava l'atac que va rebre ni tenia cap opció d'oposar-se al seu agressor per la diferència d'envergadura i força.

"L'acusat va actuar amb la buscada i afegida satisfacció de causar-li el màxim patiment possible", assevera la Fiscalia al seu escrit d'acusació, i recorda que l'home li va propinar múltiples cops arreu del cos i la cara. Per això conclou que va actuar amb la intenció de provocar-li un sentiment de "vexació i total sotmetiment".

Al seu torn, l'acusació particular –exercida per la família de la víctima- subscriu la versió de la Fiscalia i afegeix que l'home va intentar penetrar la menor. Al seu escrit, l'advocat recorda que la nena presentava nombroses ferides arreu del cos i la cara, i assegura que l'objectiu de l'acusat era donar veracitat a la coartada que ell mateix va "preparar" des del moment que va agredir la menor.

Segons la versió de l'home, ell va entrar a l'habitació a les fosques sospitant que hi havia algú a l'interior i va donar varies ganivetades per defensar-se sense ser conscient que estava atacant a una nena. D'aquesta manera, l'acusat sosté que s'havia deixat oberta la porta d'entrada a casa i insisteix que va ser la menor qui va entrar al domicili voluntàriament.

Fiscalia i acusació consideren que l'home és autor d'un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament i d'un delicte d'agressió sexual a menor de 16 anys. Demanen que se'l condemni a presó permanent revisable pel primer i a 10 anys de presó pel segon delicte. En els dos casos, també sol·liciten 10 anys de llibertat vigilada.

Les dues acusacions també coincideixen en la sol·licitud d'indemnitzacions per als familiars més directes de la menor. Demanen que l'acusat pagui 150.000 euros a cadascun dels pares, 50.000 euros al germà, 25.000 euros a cadascun dels tres avis que tenia la nena i 10.000 euros a les actuals parelles sentimentals dels pares.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No