Curs 2020/21

La UOC alerta d'una possible davallada de matriculacions pels efectes de la crisi econòmica en els seus estudiants

El rector creu que és d'hora per augurar un traspàs d'alumnes de la universitat presencial a la en línia

ACN/ Maria Belmez Barcelona 23-05-2020 11:10 Lectures 1863
Primer pla Josep A. Planell, rector de la UOC, amb el logotip que estrenarà el proper 24 d'octubre. ACN

Primer pla Josep A. Planell, rector de la UOC, amb el logotip que estrenarà el proper 24 d'octubre. ACN

El rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep A. Planell, ha alertat d'una "possible baixada" de les matriculacions de cara al curs vinent. Planell ha explicat que l'estudiant de la UOC té una mitjana de 30 anys i sovint "família i hipoteca", un perfil que es pot veure "seriosament" afectat per la crisi. "És possible que l'estudiant hagi de prioritzar si segueix estudiant o si dedica els esforços a altres qüestions econòmiques que haurà d'atendre", ha apuntat. En canvi, creu que és "massa d'hora" per preveure si hi haurà un transvasament d'estudiants de la universitat presencial a la que treballa en línia. D'altra banda, la UOC ha posat a l'abast de la comunitat educativa recursos sobre "docència no presencial d'emergència"

Planell no ha negat que hi poden haver estudiants que apostin per la formació en línia en detriment de la presencial davant la crisi sanitària però creu que això podria passar, en tot cas, més entre els col·lectius més joves. Aquest però no és el perfil majoritari dels estudiants de la UOC, "que s'ha dirigit històricament a l'aprenentatge al llarg de la vida". Entre aquests, la previsió de "contingències a afrontar" per la crisi és més elevada i per tant, "es podria donar una baixada de matrícules".

Davant d'aquestes situacions, Planell s'ha sumat a les peticions d'altres rectors d'habilitat una política de beques i especialment beques salari per evitar que hi hagi estudiants que hagin de renunciar als estudis universitaris.

En línies general, creu que "no està tot dit" sobre què faran les universitats de cara al curs vinent i ha posat com a exemple que la de Cambridge ha anunciat la formació a distància per a tot el proper curs.

100% teletreball

Tot i ser una universitat a distància, hi ha part de la feina que tant docents com personal d'administració fan de manera presencial als edificis de la UOC. La crisi del coronavirus els ha obligat però a traslladar tota l'activitat al teletreball. "Ja teníem teletreball, però no el 100%, ara ens hem adaptat a fer el 100% en línia", ha explicat.

Pel que fa a la formació, ha situat que el seu problema no ha estat tan tecnològic sinó que s'ha hagut de fer un "esforç" molt gran per part del personal. Entre d'altres, ha explicat que s'han reforçat els canals d'atenció als alumnes i que s'han hagut de flexibilitzar situacions atenent problemes personals d'alguns estudiants.

Paral·lelament, la UOC ha obert nous continguts i activitats no només per als alumnes sinó també pel col·lectiu docent sobre "docència no presencial d'emergència". Planell ha explicat que aquests continguts han tingut una "gran acceptació" i ha afegit que ha estat molt ben rebut per exemple a Llatinoamèrica, on tot just comencen el curs escolar.

De cara al futur, el rector ha assegurat que la crisi provocada pel coronavirus és una "ocasió magnífica" per incidir en el debat del teletreball i mantenir la presencialitat per allò que es consideri imprescindible.

Ara per ara, Planell no preveu que es pugui tornar a la normalitat al setembre o octubre, quan comença el nou curs, sinó que hi haurà "restriccions a la presencialitat". Ha descartat que hi hagi certa normalitat fins a finals d'any però sí que creu que es podran anar recuperant de manera progressiva certs actes i la presencialitat a les oficines en grups reduïts sempre mantenint les indicacions sanitàries.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No