Curs 2020/21

Celaá anuncia que el curs escolar que començarà al setembre serà “presencial”

La ministra demana a les CCAA que “optimitzin” espais com menjadors o biblioteques per fer classes

ACN Madrid 10-06-2020 13:07 Lectures 1499
Pla mitjà frontal de la ministra d'Educació, Isabel Celaá, durant la roda de premsa, el 15-4-20. Govern d'Espanya

Pla mitjà frontal de la ministra d'Educació, Isabel Celaá, durant la roda de premsa, el 15-4-20. Govern d'Espanya

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha anunciat que el curs escolar que començarà al setembre serà ”presencial”. En una entrevista a la Sexta, Celaá ha dit que ha demanat a les CCAA que “optimitzin” espais dels centres educatius per a poder utilitzar, per exemple, menjadors o biblioteques, per fer-hi classes. També ha dit que caldrà tenir en compte un seguir de mesures “necessàries”, que s’integraran en un protocol que Educació farà arribar avui a les autonomies i que debatrà demà amb elles. “També ho farem amb mesures educatives perquè anem a un curs organitzat el principi del qual és la presencialitat”, ha dit.

La ministra ha concretat també en una altra entrevista a la Ser que, a més, la previsió és que els centres s’obrin “per a tothom” i no en grups reduïts com es va anunciar inicialment. En aquest sentit, ha dit que ara es té més informació que a l’inici de la pandèmia sobre el paper dels nens com a transmissors. Una informació, ha dit, que apunta que es menor de la que es creia.

De fet, segons les dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, només un 1,37% del total de casos confirmats per la covid-19 corresponen a població d’entre 0 i 19 anys.

Protocol d’actuació

Precisament, els ministeris de Sanitat, Educació i FP han elaborat un document que servirà de base als centres educatius per al curs escolar 2020-2021. El document, que es presentarà demà a la Conferència Sectorial d’Educació, busca oferir un marc comú que es pugui adaptar a cada CCAA i implementat segons la “realitat” de cada centre.

En aquest sentit, el document contempla que en educació infantil i fins a 4rt de Primària –inclosa-, es puguin establir grups estables d’alumnes, “idealment” de 15 (màxim 20), que podran socialitzar sense mantenir la distància interpersonal, perquè es considera un grup de “convivència estable”. Això, a més, permetrà el rastreig de contactes de manera més ràpida i senzilla si es donés el cas.

Distància d’1,5 metres

En el cas de 5 i 6è de primària, Educació Secundària i Batxillerat, els espais s’organitzaran de manera que comptin amb una separació d’1,5 metres i no de 2, com s’havia apuntat inicialment.

Així mateix, es prioritzarà “en la mesura que sigui possible”, la utilització d’espais a l’aire lliur per a fe activitats educatives i d’oci, enlloc de llocs tancats. En matèria de prevenció personal, es recomana la higiene de mans freqüent i “meticulosa”, evitar tocar-se el nas, els ulls i la boca o utilitzar mocadors d’un sol ús.

L’ús de la mascareta

Pel que fa a la mascareta, en educació infantil no serà obligatòria i en primària, de 1 a 4rt, tampoc serà necessari el seu us si s’està en un grup estable de convivència. En cas de que no sigui així i no es pugui mantenir la distància d’1,5 metres, s’haurà de portar.

Els alumnes de partir de 5è de primària l’hauran de dur obligatòriament quan no puguin mantenir la distància interpersonal però no quan estigui asseguts als seus pupitres.

Neteja i ventilació

Els centres també hauran de disposar d’un protocol de neteja i desinfecció que s’haurà de fer almenys un cop al dia. I que s’haurà de reforçar en els espais que ho precisin per la intensitat del seu ús. Per exemple, als banys, on s’hauran de fer almenys tres desinfeccions al dia.

També s’hauran de ventilar les instal•lacions i durant almenys cinc minuts abans de començar la jornada. També en acabar i entre classes, sempre que “sigui possible”. A més, aconsella que, quan les condicions meteorològiques ho permetin, es mantinguin obertes les finestres el major temps possible.

Protocol davant de possibles casos

El document també indica que davant d’un possible cas d’una persona que comenci a desenvolupar símptomes, el centre el portarà a un espai d’ús individual, li col•locarà la mascareta quirúrgica (tant el possible cas com la persona que es quedi a la seva cura) i s’avisarà a la seva família.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No