Literatura juvenil

Laia Xiao Planas i Clàudia Freixedas de l’institut Milà i Fontanals guanyen el premi territorial del Penedès AMIC-Ficcions

Un total de 4 joves del Penedès van arribar a la final del concurs literari entre els més de 3.660 alumnes que s’han presentat a la 12a edició d’“AMIC-Ficcions, L’aventura de crear històries”

Redacció Vilafranca del Penedès 18-06-2020 18:21 Lectures 2414
Laia Xiao Planas i Clàudia Freixedas de l’institut Milà i Fontanals guanyen el premi territorial del Penedès AMIC-Ficcions. AMIC

Laia Xiao Planas i Clàudia Freixedas de l’institut Milà i Fontanals guanyen el premi territorial del Penedès AMIC-Ficcions. AMIC

Per primera vegada els finalistes i professors de tots els territoris de parla catalana, participants en el concurs literari AMIC-Ficcions, han seguit l’acte de lliurament de premis de la 12a edició del concurs a través de la plataforma Instagram Live a causa de la situació excepcional per la crisi del coronavirus. A l’esdeveniment s’ha donat a conèixer les guanyadores del Premi Territorial del Penedès. Es tracta de les alumnes Laia Xiao Planes Toro i Clàudia Freixedas Cusiné, de l’IES Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès, sota el pseudònim Double Trouble, que han estat premiades amb uns auriculars sense fil. Així doncs, amb el relat titulat “Decadència de supervivència” les joves han aconseguit emportar-se el guardó.

En total, 67 alumnes de 9 centres educatius del Penedès han participat en la 12a edició del concurs. D’aquests, 5 alumnes (4 relats) de secundària i batxillerat van aconseguir arribar a la final.

De les 172 històries finalistes, el Premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2020, guardonat amb un iPhone, ha caigut en mans del grup Larian, integrat per Laia Bosch Fontan i Arián Márquez Martínez, de l’Escola Sant Andreu – Manyanet de Barcelona, pel seu relat “La cova dels records”. El jurat, format per experts dins del món literari i cultural, ha considerat que la història mereixia el primer premi “per la destacada agilitat en el gust argumental, que sap combinar l'acció escaient en una narració d'aventures amb la necessària creació d'expectatives, i una fluïdesa narrativa que la connecta amb el llenguatge audiovisual”.

La Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2020 ha estat per Alba Benjumea Farés del grup Ànònim(a), del Col·legi Vilagran de Salt, per l’obra “L’oblit” que el jurat considera que “es narren amb precisió les escenes quotidianes que formen la història principal. Text agradable amb paraules senzilles, identificables i amb força que atrauen i enganxen”.

En l’àmbit global, el Premi a la Millor Història del País Valencià ha estat per Pablo Pérez Urquizu de l’IES Ramón Cid de Benicarló amb el seu relat “Ella” que el jurat l’ha qualificat “d’excel·lent creació d'atmosfera en una història inquietant que atrapa el lector, molt ben descrita a través dels ulls d'una primera persona, amb un final sorpresa digne de les millors històries del gènere”, i el Premi a la Millor Història de les Illes Balears, ha estat per Paula Bermejo Cañas i Maria Juan Marí del Col·legi Mestral d’Eivissa amb “Bitllet d’anada i tornada” perquè “transporta al lector per un camí torbador de la mà de la protagonista i aconsegueix una atmosfera densa que va in crescendo fins a un final que et deixa un inquietant mal sabor de boca”.

L’esdeveniment, l’últim de tres actes que s’han organitzat – Illes Balears, País Valencià i Catalunya – ha comptat amb la participació especial d’Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Oriol Magrinyà, director de l’Editorial Barcino, un dels projectes de la Fundació Carulla; Mohamed El Amrani, periodista i fundador de l’Associació Cultural Xarxa de Convivència de Roses; Marta Vivet, guionista de la sèrie de ficció de TV3 “Les de l’hoquei”; M. Carme Rodríguez, vicepresidenta de l’AMIC i Josep Ritort, secretari general de l’AMIC.

Dades de participació de Ficcions 2019-2020

Aquesta 12a edició va tancar el passat 31 de març amb una participació de 3.660 alumnes de 277 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (2.415), País Valencià (701), les Illes Balears (462), la Franja de Ponent (63), Andorra (14), Catalunya Nord (4) i altres territoris (1).

De les més de 1.500 històries publicades en la dotzena edició d’AMIC-Ficcions, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, va seleccionar 172 grups finalistes: 109 de Catalunya i Catalunya Nord (163 joves), 34 del País Valencià (57 nois i noies), 22 de les Illes Balears (28 alumnes),  5 grups de la Franja de Ponent (6 alumnes) i 2 d’Andorra (5 joves).

Organitza AMIC, compromís amb l’educació

El concurs AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, que enguany arriba a la dotzena edició, és una iniciativa de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) per promoure la lectura i l’escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana. L’AMIC representa a més de 400 publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre territori.

ANNEX

Premi Territorial del Penedès
Double Trouble, de l’IES Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès.

Llistat de finalistes d’honor del Penedès (3 finalistes / 3 grups)
Mariona B. Gonzàlez, de Vedruna El Carme – Sant Elies de Vilafranca del Penedès
Cristina Mula Moreno, de l’IES Dolors Mallafrè i Ros de Vilanova i la Geltrú.
BlancaMO, de l’IES Camí de Mar de Calafell.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No