Alerta sanitària

Salut avançarà la campanya de vacunació de la grip a principis d'octubre "com a molt tard"

Vergés diu que algunes regions sanitàries agruparan pacients de covid-19 a determinats centres

ACN Barcelona 20-06-2020 20:08 Lectures 2523

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dissabte que la campanya de la vacunació de la grip s'avançarà aquest any a principis d'octubre "com a molt tard" . En una entrevista a RAC1, Vergés ha dit, ja que la covid-19 i la grip tenen "els mateixos factors", caldrà "insistir" en la vacunació per "discriminar bé". Salut no té sobre la taula que la vacuna de la grip sigui obligatòria per a tota la població, però Vergés creu que tenir millors taxes de vacunació en la gent vulnerable, gent gran, dones embarassades i també entre els professionals sanitaris. D'altra banda, Vergés ha explicat que algunes regions sanitàries, com la de Tarragona, agruparan pacients de covid-19 en determinats centres.

Vergés ha explicat que treballen amb un escenari de futur en què hi tornen a haver "molts casos", tot i que amb una gravetat "molt diferent", i que s'estan preparant per quan arribi aquest moment. El repte, ha afegit, és "poder fer front a aquesta nova onada sense haver de recórrer al confinament total", més enllà que sí que n'hi pugui haver en algun lloc per un brot concret. En aquests moments, ha explicat que tenen alguns brots detectats a les regions de Lleida i Girona, però que estan "localitzats" i que no li preocupen "gens".

En el moment que arribi aquesta "segona onada", Vergés ha dit que la gent gran seran "les primers que tindran una crida", i ha explicat que la campanya de vacunació de la grip s'avançarà per aconseguir "discriminar bé" aquest virus de la covid-19. Si habitualment, la campanya de vacunació es fa a mitjans o finals d'octubre, Salut preveu avançar-la a principis d'octubre "com a molt tard".

Pacients en centres determinats

D'altra banda, la consellera ha explicat que les diferents regions sanitàries s'estan plantejant que no tots els centres tinguin pacients de coronavirus, i concentrar-los així en centres determinats. "S'estan fent plans per decidir la millor manera de fer-ho, combinant activitat covid i activitat no-covid", ha dit.

Vergés, de fet, ha concretat que a la regió sanitària de Tarragona ja han pres la decisió que els pacients de coronavirus estiguin als hospitals Joan XXIII de la ciutat de Tarragona i al Sant Joan de Reus, i que la resta d'hospitals quedin "alliberats" i puguin fer una altra activitat. De fet, creu que com "més agrupats" estiguin els pacients, hi haurà "més aprenentatge" per part dels professionals i "millor gestió" de la resta d'activitat.

Tot i això, ha remarcat que aquest model no serà igual a tot el país, i que dependrà de les característiques de cada territori i de factors com la "llunyania" i de la "capacitat instal·lada" que hi hagi.

Pel que fa a les residències de gent gran, Vergés ha dit que aquest és el "punt més feble" i que és on caldrà "vigilar més i ser més restrictius". Per això, ha dit que caldrà veure "de quina forma segura els residents poden fer al màxim vida normal". En aquest sentit, ha explicat que s'estan fent diverses reunions per analitzar de quina manera els residents poden sortir dels centres.

Turisme: "Molts casos importats"

Amb l'obertura de fronteres de l'espai Schengen aquest diumenge, Vergés ha avisat que pot això pot compartir l'arribada de "molts casos importats" i que tingui impacte a la situació a Catalunya. Per això, ha insistit en prendre mesures com ara "tenir espais pensats per si cal fer quarantenes de contactes de positius". Sobre aquest punt, ha explicat que encara s'hi està treballant.

Preocupació per Sant Joan

Pel que fa a la revetlla de Sant Joan, Vergés ha mostrat "preocupació" però al mateix temps ha remarcat que Catalunya està ara en una situació epidemiològica "bona", però ha insistit en demanar que es facin revetlles de "tipus familiar amb un màxim de 20 persones".

Vergés ha insistit en el missatge de les mesures de prevenció que cal perdre per evitar contagis, i que passen per la distància de seguretat, el rentat constant de mans i l'ús de mascareta. "La nostra obligació és dir que ho podem fer tot, però no de cop i de la mateixa manera, i tenint precaucions a nivell individual i col·lectiu", ha afegit. També ha negat que, en la nova "etapa de represa" anunciada pel Govern dijous, s'estigui passant per davant l'economia a la salut, tot i admetre que hi ha d'haver "equilibris".

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No