Protesta ciutadana

Un centenar de persones es concentren a Vilafranca per reivindicar el dret a l’empadronament

Diversos ajuntaments del Penedès com Vilafranca, El Pla o Canyelles no estan complint la normativa vigent, segons els convocants

Un centenar de persones es concentren a Vilafranca per reivindicar el dret a l’empadronament. CUP

Un centenar de persones es concentren a Vilafranca per reivindicar el dret a l’empadronament. CUP

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dimecres a les 20h un centenar de persones convocades per la CUP, entre elles moltes de les persones afectades, es van concentrar a la Plaça de la Vila de Vilafranca per reivindicar el dret a l’empadronament. Txus Magallón, de la CUP de Vilafranca, va reivindicar la necessitat de que els ajuntaments empadronin a totes les persones que efectivament visquin al seu municipi independentment de si poden acreditar documentalment aquesta residència i sigui quina sigui la seva situació habitacional. En aquest sentit la demanda de la CUP no és cap altra que la que es compleixi la normativa vigent respecte al padró recollint les demandes que s’han fet en nombroses ocasions des del Síndic de Greuges i des dels Síndics de Greuges Locals.

Des de la CUP s’ha recordat que l’empadronament no té una finalitat de control poblacional i que no es pot negar a ningú que resideixi al poble sigui quina sigui la seva situació. Els anticapitalistes recorden que de la formalització del padró en depenen altres drets essencials com el dret a l’escolarització dels infants o l’accés a ajudes públiques.

Al mateix acte van intervenir diverses persones que formen part de col·lectius que lluiten pel dret a l’habitatge i contra el racisme que van denunciar les males pràctiques dels ajuntaments qualificant de racisme institucional i criminalització de la pobres el fet de que es negui el registre al padró municipal.

Mocions presentades a diferents municipis

Diferents grups municipals de la CUP al Penedès han presentant mocions als seus ajuntaments per fer complir aquesta normativa. Aquestes mocions s’han presentat a Gelida, Vilafranca i el Pla del Penedès, i en tots els casos la moció va ser desestimada pels respectius plenaris en alguns casos amb arguments que recurrentment tendeixen a vincular okupació o migració amb criminalitat i que alerten d’un possible efecte crida, arguments que des de la CUP es consideren classistes i racistes i que en qualsevol cas volen justificar una mala pràctica dels ajuntaments.

La CUP ja va anunciar que en aquells ajuntaments en que es detectessin aquestes irregularitats iniciaria els procediments legals corresponents per denunciar-les.

D’altra banda, la mateixa CUP vol destacar que aquesta problemàtica és estrictament  una qüestió de voluntat política ja que quan la formació independentista està governant, com en el cas de Vilanova i la Geltrú, Capellades o Mediona, s’han pres les mesures necessàries per garantir el dret a l’empadronament, en alguns casos fins i tot creant un protocol específic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local