Alerta sanitària

La situació del coronavirus a Catalunya s'estabilitza si bé les taxes d'incidència continuen sent "molt altes"

El risc de rebrot segueix en zona vermella i Argimon demana no baixar la guàrdia

ACN/ Laura Fíguls Barcelona 30-07-2020 21:24 Lectures 1842
Pla mitjà d'una infermera prenent mostres per la prova PCR de detecció de la covid a un empleat de Padesa a Roquetes. Salut

Pla mitjà d'una infermera prenent mostres per la prova PCR de detecció de la covid a un empleat de Padesa a Roquetes. Salut

La situació epidemiològica del coronavirus a Catalunya s'ha estabilitzat en els darrers dies si bé les taxes d'incidència continuen sent "molt altes", ha advertit aquest dijous el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha demanat "no relaxar-se" ni "baixar la guàrdia". La taxa de casos confirmats per prova PCR per 100.000 habitants és de 78,49 a Catalunya. El risc de rebrot s'ha reduït una mica i se situa en 162,63, però continua estant, de llarg, a la zona vermella, ja que el llindar de risc alt se situa en el valor de 100. La velocitat de reproducció del virus (Rho) -quantes persones contagia algú amb la malaltia- se situa en 1,18.

L'estabilització de la situació a Catalunya va lligada sobretot a la millora de les zones més afectades pels rebrots en les últimes setmanes, com Lleida i el Segrià. A Barcelona, també s'estabilitza la taxa d'incidència del virus, mentre que altres municipis, com Amposta i Castelldefels, registren un augment de contagis.

Argimon ha detallat la velocitat de reproducció del virus en algunes ciutats afectades en els darrers dies pels rebrots. A Lleida, la Rho se situa en 0,8, per sota d'1, que és on ha d'estar.

A Barcelona, la velocitat de reproducció del virus es troba lleugerament per sobre d'1 (1,8 la setmana passada). A Sant Adrià de Besòs, el ritme de reproducció del virus es redueix i ha passat en una setmana de 3,6 a 1,3 i a Badalona, de 2,2 a 1,7.

A l'Hospitalet de Llobregat, la Rho és ara d'1,2, mentre que fa una setmana se situava per sobre de 2. A Cornellà de Llobregat, és ara d'1,5 (2,5 la setmana passada, quan s'havia triplicat la taxa d'incidència del virus). A Esplugues de Llobregat, la Rho és d'1,2 (4 la setmana passada) -quan les ciutats tenen menys habitants, es poden donar fluctuacions substancials en pocs dies-.

A Figueres, en canvi, encara no s'ha pogut reduir el ritme de reproducció del virus ni doblegar la corba i Argimon ha continuat demanant un "esforç" per aconseguir-ho.

A Amposta la velocitat de reproducció del virus se situa en 4; un valor molt elevat condicionat sobretot pel brot detectat en una empresa. Castelldefels té una Rho de 4, mentre que la setmana passada era de 2,2. El secretari de Salut Pública ha agraït l'exercici d"autoresponsabilitat" de l'ajuntament, que va sol·licitar ser un dels municipis amb restriccions. Argimon ha destacat el mateix gest que va fer Sant Feliu de Llobregat fa uns dies.

Indicadors assistencials

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha assenyalat que en el conjunt de Catalunya el sistema sanitari ha registrat un "cert increment" de pressió assistencial; "una mica menys del que esperàvem", ha matisat.

Les consultes de persones amb símptomes de la covid-19 a la primària ha crescut en la darrera setmana -unes 12.000; més de 8.000 la setmana passada i unes 5.500 en fa dues-, mentre que els casos confirmats per PCR s'han estabilitzat, amb 1.183 aquesta setmana -1.318 la passada; 927 en fa dues-.

Les urgències als hospitals per covid-19 s'estabilitzen en els darrers dies i representen un 4,5% del total aproximadament. També es mantenen en valors similars les PCR positives -1.308 aquesta setmana; 1.420 la passada-. El que sí que han incrementat són els pacients a la UCI, 107, segons recull el nou portal de dades del coronavirus del Departament de Salut. Fa dues setmanes n'eren una cinquantena.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No