Lleure a l'estiu

27 activitats de lleure registren casos positius de coronavirus durant l'estiu, amb 38 contagiats

El Govern celebra la baixa incidència de la pandèmia i es mostra optimista de cara a l'inici del curs escolar

ACN/ Gemma Sánchez El Vendrell 02-09-2020 16:33 Lectures 2517
27 activitats de lleure registren casos positius de coronavirus durant l'estiu, amb 38 contagiats. ACN

27 activitats de lleure registren casos positius de coronavirus durant l'estiu, amb 38 contagiats. ACN

De les 6.353 activitats de lleure educatiu que s'han celebrat aquest estiu, n'hi ha hagut 27 que han registrat casos positius de covid-19, amb un total de 38 contagiats. És el balanç que ha presentat aquest dimecres el Govern, que ha assegurat que la "baixa" incidència de la pandèmia "ha estat un èxit de país". "En l'àmbit educatiu s'ha guanyat el pols a la covid-19", ha afirmat el vicepresident Pere Aragonès, que ha remarcat que les dades "demostren que es pot confiar en l'educació en el lleure". Al seu torn, el conseller d'Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha aplaudit l'eficàcia dels protocols preventius i reactius i s'ha mostrat "optimista" amb l'inici del curs escolar: "Si estem ben preparats, ho podem fer".

Segons han detallat Aragonès i El Homrani després de reunir-se amb representants dels monitors del lleure educatiu en un alberg de Coma-ruga, al Vendrell, aquest estiu hi ha hagut 133 activitats en què s'ha detectat alguna incidència relacionada amb la covid-19. D'aquestes, però, finalment han estat 27 les que han registrat un cas positiu. Pel que fa a les persones contagiades, hi ha hagut 21 participants i 17 monitors que han donat positiu de coronavirus.

El conseller ha apuntat que a l'inici de l'estiu no tenien cap previsió de quina podria ser la incidència que la malaltia podia tenir entre els 235.000 participants i 36.000 monitors que reunien les activitats d'estiu, mentre s'ha mostrat satisfet pel balanç obtingut. "Vam cercar les màximes garanties en temps d'incertesa", ha destacat, tot recordant que el Procicat va aprovar cinc protocols expressament per afrontar les activitats de lleure d'aquest estiu.

"El risc zero no existeix, i d'incidències se'n troben, però amb un bon protocol preventiu i reactiu, som capaços de fer front a la pandèmia i assegurar els drets dels infants i joves", ha destacat El Homrani, que ha situat aquests protocols com una "lliçó" de cara a l'inici del curs escolar. "La dimensió és diferent", ha reconegut, recordant que les activitats del lleure acullen molts menys participants que els 1,3 milions d'estudiants del curs escolar, si bé ha assegurat que els resultats de l'estiu permeten crear un "missatge optimista".

En la mateixa línia, Pere Aragonès ha assenyalat la importància de la coordinació entre els organismes i el personal responsable de les activitats, i ha afirmat que les dades aconseguides són un missatge de "confiança cap a les famílies". "Després del confinament, moltes es preguntaven si era convenient o no dur els fills a les activitats de lleure, i els resultats ens demostren que es pot confiar en unes iniciatives que s'han treballat molt bé prèviament", ha recalcat.

Al mateix temps, El Homrani ha assenyalat el "bon funcionament" de la taula de governança en l'educació en el lleure creada enguany amb motiu de la pandèmia. Un organisme del qual n'ha garantit la continuïtat durant el curs escolar "perquè ha estat bona part de l'èxit d'aquest estiu".

Tant el conseller com Aragonès han lloat la tasca dels 36.000 monitors i responsables de totes les activitats, especialment del personal més jove, "per haver assumit responsabilitats en moments d'incertesa". Com a "reconeixement simbòlic" a la feina feta, el Govern ha anunciat que els regalarà a cadascun d'ells una estada en un alberg de la Xarxa de la Generalitat un cop acabi el període d'estiu.

Pel que fa a l'oferta concreta d'activitats que s'han desplegat aquest estiu, hi ha hagut 4.993 casals diaris, 749 colònies, 554 acampades, 170 rutes i 69 camps de treball. El nombre global d'activitats s'ha situat a nivells del 2018.

A banda del finançament habitual, aquest estiu el Govern ha destinat al lleure educatiu 7,1 milions d'euros extraordinaris per evitar l'exclusió social dels infants i joves en situació vulnerable i ajustar les activitats a la covid-19. D'aquests diners, 4,65 MEUR han estat per fer econòmicament més accessibles totes les activitats, 1 milió s'ha destinat a les entitats per adquirir material de prevenció de la covid-19 i 1,5 MEUR han estat per contractar un centenar de joves en practiques.

27 activitats de lleure registren casos positius de coronavirus durant l'estiu, amb 38 contagiats 27 activitats de lleure registren casos positius de coronavirus durant l'estiu, amb 38 contagiats 27 activitats de lleure registren casos positius de coronavirus durant l'estiu, amb 38 contagiats
Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No