Convivència

El Govern reforçarà la presència policial prop de l'escola d'Avinyonet, danyada per un tret d'arma de foc

Els Mossos identifiquen una persona en relació als fets i escorcollen tres cases ocupades situades davant el centre

ACN/ Gemma Sánchez Avinyonet del Penedès 05-09-2020 9:15 Lectures 3364
El Govern reforçarà la presència policial prop de l'escola d'Avinyonet, danyada per un tret d'arma de foc. ACN/ Gemma Sánchez

El Govern reforçarà la presència policial prop de l'escola d'Avinyonet, danyada per un tret d'arma de foc. ACN/ Gemma Sánchez

La Generalitat s'ha compromès a reforçar la presència dels Mossos d'Esquadra a l'entorn de l'escola d'Avinyonet del Penedès, on aquesta setmana la direcció ha denunciat danys per un tret d'arma de foc. Des de l'Ajuntament es va assegurar que el tret procedia d'unes cases ocupades just davant del centre i va avisar que no començarien el curs el dia 14 de setembre si el Govern no prenia alguna mesura. Aquest divendres, el director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, ha garantit més presència policial i ha assegurat que el proper dia 14 "serà un dia normal de tornada a l'escola". Al mateix temps, ha explicat que la policia ha identificat una persona en relació al tret i que s'han escorcollat i tancat tres de les sis cases ocupades.

Prop d'un centenar de persones s'han concentrat aquest divendres a la tarda davant del CEIP Avinyonet del Penedès per reclamar a la Generalitat una "solució" davant les incidències acumulades durant l'últim any i mig amb una família que ocupa les sis cases unifamiliars que hi ha davant del centre. L'últim episodi han estat les marques d'un tret i una bala que la direcció de l'escola va trobar el dia 1 en una aula del primer pis. El projectil va travessar els vidres de la finestra i va impactar contra una pissarra.

Fruit d'aquest incident i de l'avís de l'Ajuntament assegurant que no iniciarien el curs el dia 14 en aquestes condicions, el director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, ha encapçalat una reunió amb l'Ajuntament, els Serveis Territorials d'Educació i la comunitat educativa on ha detallat la investigació policial sobre els fets i ha garantit més presència dels mossos a la zona.

Segons Ferrer, els Mossos d'Esquadra porten "mesos" investigant el col·lectiu ocupa d'aquesta zona d'Avinyonet i ha dit que al juliol van detenir 5 membres del grup per diversos delictes. Al mateix temps, després del tret d'arma de foc a l'escola, aquest dijous la policia va identificar una persona i la jutgessa va autoritzar l'escorcoll a tres de les sis cases. Ferrer ha garantit que els tres habitatges han estat retornats al seu propietari –un fons immobiliari- amb el compromís que els tapiarà.

"La investigació segueix en marxa, amb un treball complex que va més enllà del municipi", ha remarcat Ferrer, "convençut que seguirà havent fruits les properes setmanes". Segons han concretat a l'ACN fonts coneixedores de la investigació, els escorcolls d'aquesta setmana han estat relacionats amb el cultiu de marihuana. Ara la policia espera rebre l'ordre judicial per accedir a les tres cases que resten obertes, ha afegit Ferrer, que ha assegurat que actualment tots els habitatges són buits.

Més policia "fins que faci falta"

El director general de la policia s'ha compromès a intensificar la presència policial a la zona "per a què els nens i nenes puguin anar al centre el dia 14 com un dia normal". "Assumim aquest compromís especialment després d'un fet que ha posat la por al cos", ha explicat Pere Ferrer, tot assegurant que a l'entorn del centre hi haurà dispositius "dinàmics i permanents", tant amb policia uniformada com de paisà, els quals es reforçaran en els moments d'entrada i sortida dels alumnes.

"La policia estarà aquí fins que faci falta", ha insistit, mentre ha mostrat "confiança" en la investigació policial. "Podem imaginar moltes hipòtesi sobre si aquest col·lectiu tornarà o no, però jo confio en la investigació per a què els habitatges buits es mantinguin en el temps", ha afegit, mentre ha explicat que crearan un canal de comunicació "directe" entre la comunitat educativa i els Mossos d'Esquadra per "esvair dubtes" davant qualsevol situació inquietant.

"Més tranquil·litat"

Després de més de dues hores de reunió, els assistents s'han mostrat "satisfets". La directora dels Serveis Territorials d'Educació a Barcelona Comarques, Montserrat Domingo, ha remarcat que el dispositiu policial garanteix que "l'escola és segura", mentre l'alcalde d'Avinyonet, César Herraiz, també s'ha mostrat esperançat.

"La qüestió era garantir que els fills puguin venir a l'escola sense cap tipus de problema", ha remarcat Herraiz, que ha destacat que les famílies han recollit més de 1.400 signatures per demanar més seguretat a la zona. L'alcalde ha assegurat que la solució està encaminada i confia que amb més Mossos durant "tres o quatre setmanes" sigui suficient per evitar nous incidents.

Des de l'AMPA del CEIP Avinyonet del Penedès han aplaudit les mesures. "Ens tranquil·litza saber que s'estan fent accions, que es tapiaran tres cases i que els Mossos garanteixin que el dia 14 seran aquí", ha explicat una portaveu del col·lectiu, Maria Caballero, que ha demanat "paciència" a les 90 famílies que duen els seus infants a l'escola del poble. "El cert és que, amb les mesures, ja no tenim tanta por", ha afegit.

Entre les persones concentrades aquest divendres davant l'escola a l'espera del resultat de la reunió, la paraula "por" era de les més repetides a l'hora de respondre les consultes dels periodistes. Una de les poques veïnes que ha accedit a atendre la premsa, Victoria de Pascual, ha assegurat que no "s'atreveix" a caminar sola davant les cases ocupades i ha lamentat que els intrusos "insulten" la canalla del poble. "És insostenible", ha remarcat.

En la mateixa línia, una altra veïna, Carme Llopart, ha acusat aquest grup ocupa d'"alterar la convivència a Avinyonet". Segons Llopart, són els responsables de que hi hagi "gossos cridant, trastos al carrer i carreres de cotxes" i ha assegurat que "et poden atropellar fàcilment perquè no tenen miraments de qui hi ha al carrer".

Entre els veïns consultats, tots han coincidit que el grup de persones que fins ara ha ocupat les sis cases de davant l'escola són membres de la mateixa família que els últims anys ha provocat nombrosos incidents a la Granada, un poble veí de l'Alt Penedès, situat a pocs quilòmetres d'Avinyonet. Els Mossos d'Esquadra eviten entrar a valorar aquesta qüestió i es limiten a demanar respecte per a la investigació policial i judicial, que és sota secret de sumari.

El Govern reforçarà la presència policial prop de l'escola d'Avinyonet, danyada per un tret d'arma de foc El Govern reforçarà la presència policial prop de l'escola d'Avinyonet, danyada per un tret d'arma de foc El Govern reforçarà la presència policial prop de l'escola d'Avinyonet, danyada per un tret d'arma de foc
Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No