Curs 2020/21

La venda de llibres de text s'endarrereix per les incerteses però els editors confien que remunti a partir de dilluns

S'han venut un 20% menys de llibres en comparació amb el curs passat però ha augmentat la demanda de formats digitals

ACN/ Maria Belmez Barcelona 13-09-2020 11:44 Lectures 2376
Pla detall de dos llibres de text. ACN

Pla detall de dos llibres de text. ACN

En un inici de curs normal totes les famílies tindrien ja comprats els llibres de text per als alumnes però enguany aquesta venda porta un retard "d'entre dues i tres setmanes". Segons explica a l'ACN el president de la comissió del llibre de text del Gremi d'Editors de Catalunya, Antonio Garrido, hi ha un 20% menys de vendes en comparació amb l'any passat, tot i que confia recuperar el volum les properes setmanes. Tot i això, no descarta un "petit descens" de les vendes tenint en compte les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia. On sí hi ha hagut un increment és en la venda de contingut digital. A més, les editorials han preparat material per abordar el retorn emocional al centre.

"Portem entre dues i tres setmanes de retard en comparació amb un curs normal", explica Garrido. El portaveu dels editors assegura que és comprensible ja que tant famílies com escoles han estat centrades en organitzar i conèixer com seria aquest inici de curs.

Així, les vendes van ser "imperceptibles" al juliol i durant l'agost i la primera setmana de setembre ha portat una "marxa lenta". "Normalment cap al 15 de setembre ja es fa tota la venda i aquest any anem un 20% per sota", exposa.

A partir de dilluns, i passats uns primers dies d'adaptació, els editors confien que els docents que encara no ho han fet faran arribar a les famílies les llistes del material necessari per aquest curs i que els progenitors que no els han adquirit ho facin. En alguns casos ja els han comunicat que hi ha centres que faran servir continguts del darrer trimestre del curs passat que no van poder posar en marxa com a conseqüència del confinament.

Més digitalització

Per contra, han detectat un increment "important" en la prescripció i compra de llicències de contingut digital. Aquests continguts han de permetre a les escoles que "passi el que passi" podran mantenir la docència, encara que hagi de ser telemàtica. En paral·lel, també ha augmentat la demanda de formació al professorat per saber fer ús d'aquestes tecnologies i de l'entorn digital dels continguts i les plataformes.

Garrido afirma que si una cosa ha fet la pandèmia és posar en evidència la necessitat i els avantatges de la digitalització. Explica que hi ha tres perfils de centres: els que ja estaven plenament en el món digital i que enguany ho continuaran estant, els que ja tenien llicències digitals però les feien servir poc, que accentuaran el seu ús, i les escoles que no havien fet el pas a la digitalització. Aquest darrer grup és el que més ha demanat ara materials digitals –s'ha de tenir en compte que tots els llibres de text van acompanyats de la serva llicència digital-. "Han vist que no tenir aquest dispositiu digital podia ser un problema en aquest curs tan incert", afirma Garrido.

Segons dades dels editors, hi ha un 10% de centres escolars a Catalunya que no compren els llibres en suport paper i només adquireixen el digital. Garrido afegeix però que cal apostar per aquesta digitalització generalitzada i també "aconseguir que els docents tinguin les competències per aquesta didàctica".


Material emocional i de repàs

D'altra banda, les editorials han preparat també material "psicològic" per abordar la tornada al centre dels alumnes després de sis mesos. A més, i seguint les peticions d'alguns centres, han creat material per recuperar parts del currículum que no es van poder desenvolupar durant el tercer trimestre.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No