Crim del Foix

Les defenses de Peral i López acusen el jurat d'emetre un veredicte "arbitrari" i "irracional"

Durant la vista d'apel·lació els magistrats afirmen que el tribunal popular es va deixar influenciar pel ressò mediàtic

ACN Cubelles 06-10-2020 16:31 Lectures 1319
L'acusada pel crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral, asseguda al costat de l'altre acusat, Albert López, l'11 de març del 2020. ACN

L'acusada pel crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral, asseguda al costat de l'altre acusat, Albert López, l'11 de març del 2020. ACN

Les defenses de Rosa Peral i Albert López, els dos condemnats a 25 i 20 anys de presó per un delicte d'assassinat en el crim de la Guàrdia Urbana, han acusat el jurat popular d'haver emès un veredicte "arbitrari", "il·lògic" i "irracional", i han insistit en demanar la seva absolució o bé la repetició del judici. En la vista del recurs d'apel·lació celebrada aquest dimarts, els lletrats han retret al tribunal que deliberés contra Peral i López "sense motivacions suficients", i han assegurat que el veredicte va estar influenciat pel ressò mediàtic del crim. Els dos advocats també creuen que el jutge que finalment va signar la sentència va "envair" les consideracions prèviament fetes pel tribunal per tal d'acabar condemnant els dos acusats.

Els lletrats defensors han mantingut aquest dimarts a l'Audiència de Barcelona l'acusació creuada dels seus clients com a veritables autors de la mort de Pedro Rodríguez i han estat especialment crítics amb el veredicte i la posterior sentència. Per a Olga Arderiu, representant de Rosa Peral, i José Luis Bravo, advocat d'Albert López, el veredicte es basa en "sospites i conjuntures" i no té "motivació suficient" com per concloure que els seus clients són culpables dels fets.

Els dos advocats han assegurat que la resolució final va estar contaminada pel ressò mediàtic que va envoltar la causa des que Pedro Rodríguez va aparèixer mort prop del pantà del Foix el maig del 2017. En el cas de Peral, l'advocada Olga Arderiu ha assegurat que el veredicte es va basar en el "morbo", tot lamentant que a la seva clienta se la va jutjar "pel pecat, i no pel delicte que hauria comès", en referència a totes les relacions sentimentals que envolten el crim.

Al mateix temps, tant Arderiu com Bravo han retret al jutge que "envaís" les deliberacions que prèviament havia fet el tribunal. "De la motivació del jurat no sabem què va passar, ni en quin moment va morir Pedro, ni on, ni com, ni amb quin objecte, ni res de res", ha subratllat Arderiu per criticar la sentència d'assassinat signada pel jutge, que va dictar 25 anys de presó per a Peral i 20 per a López. Bravo ha advertit que les aportacions del magistrat poden comportar una "infracció clara".

Els dos advocats també han coincidit en negar que Peral i López haguessin dissenyat un pla per matar Rodríguez la nit de l'1 de maig. Han assegurat que "no té sentit" que dos policies planifiquin un crim al domicili particular d'un d'ells i que ho facin sabent que hi haurà dues menors a casa. "És absurd", ha subratllat l'advocat de López, que també ha desvinculat dels fets el telèfon de pre pagament que tenia el seu client i que s'ha considerat un element clau per activar el pla que haurien instigat els dos condemnats. A parer de Bravo, el jurat i el magistrat han arribat a conclusions que són "pura ficció".

Es mantenen les acusacions creuades

Més enllà de les crítiques compartides, els dos advocats han discrepat en l'autoria del crim i han mantingut l'estratègia incriminatòria de tota la causa. Així, Peral segueix assegurant que López va matar Rodríguez a casa seva sense que ella en fos conscient, i diu que va ell la va tenir intimidada els dies després de la desaparició. Al seu torn, López sosté que Peral va cometre el crim i diu que ell va encobrir-la, tot i demanar-li que expliqués els fets a la policia.

Així, aquest dimarts la defensa de Peral ha insistit en eximir-la de la mort de Rodríguez i ha assenyalat reiteradament López com a autor. "Té sentit que el matés ell perquè estava bojament enamorat de Rosa", ha apuntat Arderiu, que ha recordat que els dies previs als fets López actuava "imitant" Rodríguez en diversos aspectes. Al mateix temps, ha retret a l'altre condemnat que es contradigués fins a tres ocasions en el relat que va fer dels fets durant la instrucció i també durant el judici oral. L'advocada ho considera una evidencia de la seva autoria.

A parer de l'advocada de Peral, les proves recollides permeten concloure que la nit dels fets "podria haver hagut una baralla" entre López i Rodríguez i que aquesta hagués acabat amb un estrangulament. Així, Arderiu puntualitza que en cap cas es tractaria d'una mort amb traïdoria i considera que va ser un homicidi, no un assassinat.

L'advocat d'Albert López, al seu torn, ha atribuït al seu client un paper d'encobridor del crim i ha mantingut que Peral "duia la veu cantant" en els fets. José Luis Bravo s'ha basat en l'anàlisi de l'activitat del telèfon de Peral la nit del crim per defensar que el seu client va arribar al lloc dels fets quan Rodríguez ja era mort. "Totes les trucades i missatges posen de manifest que hi ha una urgència i alguna cosa ha passat en aquella casa", ha insistit.

Els dos advocats han perseverat en demanar l'absolució dels seus clients del delicte d'assassinat i, en cas contrari, han reclamat que es repeteixi el judici per irregularitats en algunes proves i per practicar-ne de noves que prèviament havien estat refusades.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No