Alerta sanitària

Salut descarta un confinament domiciliari ara per ara però alerta que la desacceleració "està lluny de l'objectiu"

La covid ocupa el 57% de llits d'UCI plens i Vergés apunta que les desprogramacions són puntuals

ACN/ Mariona Puig Barcelona 02-11-2020 15:50 Lectures 1663
Salut descarta un confinament domiciliari ara per ara però alerta que la desacceleració

Salut descarta un confinament domiciliari ara per ara però alerta que la desacceleració "està lluny de l'objectiu". Hospital de Figueres

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha descartat un confinament domiciliari ara per ara a Catalunya i ha remarcat que cal anar "pas a pas" i "donar temps" a les mesures en vigor. Coincidint amb la petició d'Astúries, que ha sol·licitat un confinament domiciliari a la seva comunitat, Vergés ha insistit que tot i que no descarten "absolutament res" ara mateix "les mesures adients" són les que s'han aplicat les darreres setmanes. Amb tot, la consellera de Salut ha apuntat que la "desacceleració" en el ritme de contagis "està molt lluny de l'objectiu" i ha demanat "no abaixar la guàrdia". En aquest sentit, ha detallat que el 83% de les UCI catalanes estan plenes, i un 57% d'aquests llits estan ocupats per pacients covid. Vergés també ha admès que té constància de desprogramacions en alguns centres hospitalaris però ha assegurat que es tractat de casos "puntuals".

En roda de premsa, la consellera de Salut ha defensat que Catalunya "no està en la posició d'Astúries" i que per tant no preveuen demanar a curt termini el confinament domiciliari. En aquest sentit, ha defensat les mesures preses fins ara–tancament de restauració, toc de queda i confinament municipal els caps de setmana, entre altres- i ha demanat esperar a veure els resultats que donen.

Sobre aquestes restriccions, Vergés ha remarcat que "comencen a fer efecte" però ha assenyalat que encara estan "lluny" de l'objectiu, que és situar l'índex Rt per sota de l'1 i rebaixar els casos diaris a 1.000.

Tests d'antígens

En relació al canvi de protocol en la detecció de positius entre els contactes, que fins ara es feia amb proves PCR i ara es farà amb tests d'antígens, Salut ha explicat que s'han basat en criteris tècnics per poder ser més efectius.

El coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, el doctor Jacobo Mendioroz, ha apuntat que les proves PCR continuen sent "les millors" però ha detallat que encara que els tests antigènics no tenen tanta fiabilitat tenen molt menys marge d'error en contextos on hi ha molts casos a la comunitat, com ha assenyalat que passa ara. Així, ha dit que un cop canviï el context tornaran a canviar el protocol mantenint aquest "equilibri".

Mendioroz sí que ha apuntat que estan estudiant no canviar el protocol a les residències i mantenir-hi les PCR, perquè interessa tenir "la màxima fiabilitat possible". Tot i això, ha avançat que podrien combinar els dos mecanismes, perquè els tests d'antígens els aportarien molta més rapidesa en la detecció.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No