Violència masclista

El 90% de dones de Calafell se senten insegures quan tornen soles a casa

Una enquesta realitzada per l’Ajuntament “retrata” que la violència sexual és cosa de gènere

El 90% de dones de Calafell se senten insegures quan tornen soles a casa. Ajuntament de Calafell

El 90% de dones de Calafell se senten insegures quan tornen soles a casa. Ajuntament de Calafell

El 90% de dones se senten insegures quan tornen soles a casa, si és de nit i van caminant. I la principal amenaça que perceben és la d’una agressió sexual. En canvi, en la mateixa situació, els homes que se senten insegurs són el 39%. I la seva preocupació és, majoritàriament, la de ser víctimes d’un robatori.

Són dades de l’enquesta realitzada per l’Ajuntament de Calafell, en el marc de l’elaboració del protocol contra les violències sexuals en espais públics, sobretot els d’oci. Han estat presentades en l’última reunió del consell de participació ciutadana d’acció social. El protocol es troba en la seva fase final: s’està elaborant el document final que passarà pel ple municipal a principis de l’any vinent.

L’enquesta mostra que la por i la inseguretat són més altes a la nit que de dia, i si la persona va sola que acompanyada. Carrers poc il·luminats i poc concorreguts són factors importants de preocupació. També si cal esperar, a la nit, molta estona a una parada de transport públic.

Totes aquestes inquietuds les tenen les dones en proporcions molt més altes que els homes: el doble o fins i tot el triple. “Aquestes xifres fan evident que les violències sexuals són una qüestió de gènere i que cal una perspectiva de gènere per abordar-les”, diu Alicia Valdés, de l’Observatori Noctambul@s, entitat feminista, especialitzada en l’abordatge de les violències sexuals en contextos d’oci i consum de drogues

Valdés afegeix que la sensació d’inseguretat no té el mateix origen en els homes que en les dones. El 88% de dones tem ser víctima d’una agressió sexual per part d’homes, però només el 4% d’homes té aquesta temença. I si bé el mateix percentatge de dones té por a ser atracada o robada, la preocupació entre els homes a ser víctima d’aquests delictes es dispara fins al 68%.

És més, la por a una agressió sexual comesa per dones és pràcticament inexistent, i baixíssima en el cas d’agressions físiques perpetrades per dones. I encara que no sigui per la mateixa temença, les dones usen més mecanismes defensius que no pas els homes. “Tot això ens permet dir, sense equivocar-nos, que la violència sí que té gènere”, conclou l’experta.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!