Ciberseguretat

Un decàleg de l'Autoritat de Protecció de Dades dona consells sobre el teletreball o la seguretat dels menors

L'APDCAT fa recomanacions sobre xarxes socials, internet de les coses, videovigilància o intel·ligència artificial

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha fet públic aquest dimecres el Decàleg de Protecció de Dades, amb motiu de la celebració aquest dijous del Dia Europeu de Protecció de Dades. A conseqüència de la covid-19, l’ús de la xarxa i el teletreball han crescut, i per això el decàleg alerta sobre els atacs d’enginyeria social (phising) que poden patir les persones que teletreballen. Segons estadístiques, el 50% dels treballadors han patit un atac de phising en els darrers 6 mesos i un 10% el pateix cada setmana. El document dona pautes per evitar aquests atacs, i xifrar les comunicacions i eines de comunicació.

El decàleg elaborat per l’APDCAT, d’acord amb el Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD), resumeix els drets i amenaces respecte de la protecció de dades dels menors, com el ciberassetjament i la ciberseducció. Alhora, el document planteja i recomana com evitar amenaces en categories especialment sensibles, com les dades mèdiques, aporta recomanacions sobre compartir informació a les xarxes socials, la intel·ligència artificial, el teletreball, la seguretat dels dispositius mòbils, internet de les coses i la videovigilància.

Altres temes en què aquest decàleg aporta recomanacions són respecte al consentiment per realitzar qualsevol tractament de dades (ha de ser un consentiment informat, amb un interès legítim, una obligació legal o amb un interès públic) i informació sobre les funcions dels delegats de protecció de dades.

La directora de l’APDCAT, M. Àngels Barbarà, ha apuntat que no pararan d'esforçar-se a promoure el coneixement del dret fonamental a la protecció de dades. "Aquest decàleg és un altre pas endavant per donar a conèixer els riscos que comporta no ser prudents amb la nostra informació personal. No podem deixar que un algoritme decideixi per nosaltres gràcies al fet que li hem permès l'accés a la nostra privacitat", ha incidit.

Barbarà ha destacat que "encara hi ha temps, però aviat la societat s'haurà rendit davant les tecnològiques i les grans corporacions amb l'excusa que la vida és més fàcil". "Si cedim, perdrem possibilitats d'anàlisi crítica, ja que només rebrem informació, productes i serveis d’allò sobre el que hàgim mostrat interès prèviament", ha advertit. I ha reblat: “hi ha temes molt sensibles com la salut, el pensament polític o la protecció dels menors, entre d’altres que cal vetllar especialment. No podem defallir en la defensa del dret fonamental a la protecció de dades”.

Amb motiu del Dia Europeu de la Protecció de Dades, l’APDCAT enviarà el Decàleg de Protecció de Dades al president del Parlament, Roger Torrent, i a la Diputació Permanent. A més, també es remetrà a organitzacions educatives, sanitàries, empresarials, sindicats, d’innovació, TIC i de ciberseguretat, d’administracions públiques, intel·ligència artificial, col·legis professionals i universitats, per tal que en puguin per difusió en el seu àmbit competencial.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local