Alerta sanitària

Detectat a Catalunya el primer cas de la variant sud-africana

Es tracta d'una persona de Barcelona sense relació amb un viatge al país africà

ACN Barcelona 03-02-2021 16:22 Lectures 1302
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya el 3 de setembre del 2

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya el 3 de setembre del 2

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest dimecres que s'ha detectat ja a Catalunya el primer cas de la variant sud-africana, el segon de l'Estat. Es tracta d'una persona de Barcelona que sembla que no té relació amb un viatge al país africà. Pel que fa a la soca britànica, s'ha observat en tot el territori en diferents proporcions, des d'un 3-5% a un 10-12% dels casos. Des de Salut constaten que la introducció d'aquestes variants ja s'ha produït als països de l'entorn de Catalunya, amb els que Catalunya hi té relació. Aquestes dues soques, juntament amb la del Brasil, són més contagioses.

El cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, ha explicat que l'anàlisi per detectar la presència de variants es fa amb mostres aleatòries. Per això, no ha descartat que pugui haver-hi ja més casos de la variant sud-africana. No han donat més detalls sobre el cas detectat ja que han assegurat que tot just hi ha una investigació epidemiològica en curs.

Pumarola també ha destacat que després de l'associació entre quatre grans hospitals per incrementar els esforços en el seguiment de les variants ja poden confirmar que la variant britànica s'ha detectat a tot el territori de Catalunya, amb majors proporcions en els nuclis urbans, com l'àrea metropolitana sud, on s'ha registrat fins a un 13% de la variant britànica en les mostres analitzades.

Segons Pumarola, les variants els preocupen perquè comparteixen una mutació que els donar "major eficàcia a l'hora d'entrar" i són més transmissibles.

De fet, Argimon ha vaticinat que segurament la britànica acabi sent la predominant a Catalunya en uns setmanes i per això, ha augurat més casos de covid en general, ja que el virus es transmet millor. Amb tot, també ha deixat clar que la variant no és més greu que el virus de Wuhan.

"Hem d'estar preparats perquè tots els virus varien i això farà que vagin apareixent variants i algunes arriben a desplaçar l'anterior si tenen una avantatge selectiva", ha assenyalat, per la seva banda, Albert Bosch, catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Barcelona i director del Grup de Virus Entèrics.

Bosch ha dit, per exemple, que aproximadament el 30% dels aïllaments del SARS-CoV-2 trobats a les aigües residuals a depuradora d'Olot corresponen a la variant britànica.

Evolució de la situació epidemiològica

El secretari de Salut Pública ha destacat que el ritme de descens de contagis és "lent", d'un 2%, però ha afegit que en els darrers tres dies el descens s'ha accelerat al ritme del 5, 6 o 7%. Així, espera passar d'uns 20.000 casos a la setmana als 16.500 casos setmanals aproximadament en tres dies.

La pressió assistencial, però, no varia gaire i hi ha 731 persones ingressades a l'UCI. "Molta més pressió assistencial nosaltres no podem assumir", ha advertit, recordant que els pacients covid a l'UCI no s'hi estan 4 o 5 dies, sinó moltes setmanes.

Ritme de vacunació

La sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha apuntat que un 90,1% dels residents en centres de gent gran ja ha rebut la primera dosi, mentre que un 62% ha rebut la segona.

Cabezas ha considerat que hi ha un "molt bon ritme" en l'entorn residencial i preveuen administrar el total de dosis entre la setmana que ve i la següent. Segons ha indicat, ja estan veient l'efecte de la vacunació i s'està notant que les residències comencen a ser un entorn "protegit" del virus.

Fa deu dies hi havia 1.280 casos de covid actius en persones residents mentre que ara la xifra ha baixat fins a 576. "Fa deu dies tenien un 55% més de casos", ha destacat.

Quant al personal sanitari, Salut estima que un 60% ja ha rebut la primera dosi tot i que arriba pràcticament al 100% entre els professionals més en contacte amb el virus, com el personal de les UCI. La segona dosi es va començar a posar la setmana passada. "Estem fent un esforç perquè les persones que sobretot tenen un contacte constant estiguin (vacunades) també al mateix temps que les residències", ha conclòs.

Astra Zeneca

Argimon ha admès que no saben quan disposaran de la vacuna d'Astra Zeneca ni quantes dosis arribaran a Catalunya. Sobre si s'administrarà aquesta vacuna als majors de 65 anys o no, Argimon ha dit que la decisió està en mans de les autoritats sanitàries de l'Estat.

Si es decideix no administrar-la als més grans tindrà "implicacions clares" en el pla de vacunació a Catalunya però confia en que es resoldria d'alguna manera.

Eleccions

Per últim, el secretari de Salut Pública ha confirmat que es farà algun tipus de formació als membres de les meses electorals designats el 14-F per explicar com s'han de posar i treure els equips de protecció individual.

Sobre els milers d'al·legacions presentades per raó de salut, Argimon s'ha limitat a dir que ells ja van indicar que el 14 de febrer no era el millor dia per fer eleccions. Amb tot, ara que el TSJC ho manté, ha dit que han de posar "el màxim esforç perquè siguin segures".

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No