Justícia

La fiscalia demana 34 anys de presó per a la noia que va enganyar un jove de Vilanova per a què matés el seu pare

L'acusada va fer-li creure que eren membres d'un grup que col·laborava amb la policia i va induir-lo a incendiar el pis

ACN/ Gemma Sánchez/ Pol Solà Vilanova i la Geltrú 06-02-2021 10:16 Lectures 10768
Pla general d'una imatge exterior del pis cremat a Vilanova i la Geltrú, a la cinquena planta d'un bloc de l'Avinguda de Cubelles. ACN

Pla general d'una imatge exterior del pis cremat a Vilanova i la Geltrú, a la cinquena planta d'un bloc de l'Avinguda de Cubelles. ACN

La fiscalia demana una condemna de 34 anys i 3 mesos de presó per a la noia que l'any 2019 va enganyar un jove de Vilanova i la Geltrú per a què matés el pare d'ell i calés foc al pis. El fiscal conclou que ella va aïllar-lo de la realitat, fent-li creure que formaven part d'un grup investigador per al qual li va demanar 7.500 euros. Ell va aconseguir els diners a través dels pares. Aquests, però, es van negar a donar-n'hi més, moment en què la noia va dir-li que el seu pare traficava amb persones, i li va demanar que el matés per protegir la resta de la família. El fiscal conclou que els dos són responsables dels fets, però demana l'absolució del noi perquè té una alteració mental i en sol·licita l'ingrés a un centre psiquiàtric.

A l'escrit d'acusació, al qual ha tingut accés l'ACN, la fiscalia assenyala com a responsables criminals i civils tant la noia, AVV, com el noi, IMS, fill de l'home que va morir a l'incendi. El fiscal detalla que la primavera del 2018, ella, que aleshores tenia 18 anys, va començar una relació amb un amic íntim d'ISM, que en tenia 20. Una relació que, diu, li va servir per crear un "pla criminal" per aconseguir diners dels pares d'ISM de forma oculta.

Segons detalla el ministeri públic, la noia es va aprofitar del caràcter "introvertit i de baixa autoestima" del noi i del seu amic, i els va incentivar a separar-se del seu grup d'amistats. En aquest sentit, ella va fingir interès per acostar-se a ISM per conèixer quins diners tenia la seva família, descobrint que tenien una situació econòmica plàcida amb la qual li pagaven els estudis.

La fiscalia assegura que AVV, un cop guanyada la confiança del jove l'estiu del 2018, va simular que tenia una amiga que estava interessada en tenir una relació sentimental amb ell. Aquesta noia fictícia acabaria sent un dels "pilars fonamentals" del pla criminal, segons el fiscal, que explica que ella mateixa va desenvolupar aquest personatge irreal. Així, va establir una relació telemàtica entre el noi i l'amiga fictícia, tenint així "el doble d'influcència" sobre ell.

En paral·lel, la tardor del 2018, AVV li va fer creure a ISM i al seu amic que ella formava part d'un grup secret que col·laborava amb els Mossos d'Esquadra. Sabent que ISM sentia "gran admiració" per tot allò relacionat amb el món policial, va oferir-li a ell i al seu amic entrar a aquest grup. Els dos hi van accedir, i ella els donava suposades directrius de l'organització. Per exemple, els manava vigilar persones o simular el segrest de la germana d'un d'ells.

Dins aquest grup inventat, la fiscalia destaca que l'acusada va reservar un "paper estel·lar" a la noia fictícia, que exercia com a "líder" de l'organització parapolicial. Amb aquest lideratge, la noia irreal va enfortir la relació telemàtica amb IMS fins el punt de demanar-li tenir un fill a través d'inseminació artificial, i ell ho va acceptar. En paral·lel, l'acusada va crear altres personatges ficticis per reforçar la versemblança del grup.

La primavera del 2019, l'acusada tenia comprovat que ISM confiava en la relació amb la noia inventada, mentre s'aïllava del seu entorn familiar i d'amistats. Tot plegat, assenyala el fiscal al seu escrit, li provocava una "fragilitat emocional" que l'allunyava de la realitat. Davant aquest escenari, l'amic d'ISM va començar a dubtar de l'existència del grup investigador, i la noia va perdre interès en ell en comprovar que no tenia diners dels quals se'n pogués beneficiar.

Arribats a aquest punt, l'acusada va decidir centrar-se en IMS, a qui va començar a demanar diners, dient-li que els necessitava per al grup parapolicial. El jove treia els diners dels seus pares, a qui els deia que necessitava pagar els estudis. Amb aquesta estratègia, el ministeri públic explica que la noia va aconseguir gairebé 7.500 euros amb sis transferències fetes entre els mesos de febrer i juny del 2019. En molts casos, el noi li ingressava els diners amb conceptes relacionats amb formació en informàtica. Només va fer en efectiu l'última entrega, de 500 euros.

Després de l'última transferència, els pares d'IMS el van avisar que ja no li pagarien més despeses per als estudis. Davant la negativa dels pares, la noia va fer un "salt qualitatiu" en el seu pla, afirma la fiscalia, que explica com la noia havia comprovat que ISM estava totalment aïllat de la realitat. La seva situació el va dur a una esquizofrènia paranoide "induïda i alimentada per l'acusada", diu el fiscal.

Inducció a matar el pare

Segons explica el ministeri públic, l'acusada va utilitzar el grup investigador i el personatge que el liderava per induir IMS a matar el seu pare "perquè era un obstacle en el seu propòsit econòmic". Li va fer creure al jove que l'home tenia connexions amb la màfia i que, si no el matava, posava en perill la vida de la seva mare, de la seva germana i del fill que havia tingut amb la noia fictícia per inseminació artificial.

També l'avisava que havia de pagar 20.000 euros. "Un missatge criminal que l'acusada va reiterar constantment", remarca el fiscal, fins aconseguir que IMS volgués matar el seu pare. L'acusada va dir-li que havia de fer-ho amb un instrument tallant i atacant-lo per l'esquena, mentre li va donar "precises instruccions" que ho fes quan el seu pare no pogués mostrar resistència. Quan hagués acabat amb la seva vida, havia de transferir-li els 20.000 euros a diversos comptes corrents.

La fiscalia destaca que el 8 de juny del 2019 "hi va haver el conjunt de circumstàncies" que ella esperava "per desencadenar l'ultima fase del pla criminal". Aquell dia al matí, IMS va arribar al pis on vivia amb la família a Vilanova i va comprovar que la seva mare i la seva germana no hi eren, mentre el pare dormia. ISM va trucar l'acusada per saber si havia de continuar amb el pla marcat. "Ella el va interpel·lar directa i expressament per a què dugués a terme l'acció", afirma el fiscal.

La noia també li va donar instruccions de què havia de fer després d'atacar el pare: calar foc al pis per esborrar qualsevol empremta, formatejar el telèfon mòbil i llençar-lo al mar. També li va recordar que havia de buscar els codis bancaris del seu pare per transferir-li els diners. Amb aquestes directrius, el noi va agafar una navalla i va atacar el seu pare mentre dormia, clavant-li l'arma al coll i al tòrax. Les ferides van provocar-li la mort per una gran pèrdua de sang.

Després del crim, IMS va buscar els codis per transferir els diners a la noia, però no els va trobar. Més tard, va escampar productes de neteja inflamables sobre el llit on hi havia el cos i va utilitzar paper de diari per calar foc a l'habitació, segons relata el fiscal. Amb l'incendi actiu, se'n va anar a llençar el telèfon al mar. La fiscalia recorda que l'incendi es va escampar per tot el pis, i adverteix que s'hauria pogut propagar cap a la resta d'habitatges de l'edifici.

El ministeri públic afirma que, en el moment dels fets, l'acusat patia un brot d'esquizofrenia paranoide crònica que va derivar a un trastorn delirant. En aquest context, el noi estava convençut que les explicacions de la seva amiga eren certes i que, per tant, havia de matar el seu pare per poder salvar la resta de la família.

El trastorn, subratlla el fiscal, va afectar "totes les capacitats del noi". Al mateix temps, apunta que l'acusada va actuar "en tot moment" sent coneixedora de la progressiva pèrdua de realitat d'IMS i fent "tot el possible" per intensificar el seu estat delirant per tal de ser ella qui controlés el seu comportament.

Assassinat, incendi i estafa

IMS va ser detingut el mateix dia de l'incendi. Quan va passar a disposició judicial, els metges forenses van constatar que tenia deliris que afectaven les seves capacitats cognitives i volitives, motiu pel qual van derivar-lo a un centre psiquiàtric. Un mes més tard, va quedar detingut perquè els metges van concloure que havia recuperat les seves facultats mentals i el jutge en va decretar presó provisional.

Cinc mesos després de l'incendi, a finals de novembre del 2019, IMS va reconèixer davant el jutge la seva responsabilitat en els fets i va explicar detalladament la seva participació i la de l'acusada, que va ser detinguda després d'aquesta declaració. La noia va estar en presó provisional fins a finals de gener del 2020.

El fiscal determina que els fets són constitutius dels delictes d'estafa continuada, d'incendi i d'assassinat amb traïdoria amb la finalitat de cometre una estafa. Considera que la noia és autora del delicte d'estafa i autora per inducció dels altres dos il·lícits, mentre IMS és responsable dels delictes d'incendi i assassinat. Amb tot, apunta que el noi n'ha de quedar eximit per alteració psíquica.

D'aquesta manera, la fiscalia demana que a AVV se la condemni a 34 anys i 3 mesos de presó, i a pagar una multa de 2.640 euros, més 10 anys de llibertat vigilada. El fiscal matisa que, si el jutge la condemnés a la petició que fa el ministeri públic, la pena màxima a complir a la presó seria de 30 anys.

En el cas d'IMS, en demana l'absolució però requereix l'internament en un centre psiquiàtric com a "mesura de seguretat privativa de llibertat". Detalla que aquesta internament és necessari per prevenir la "perillositat criminal", i marca un període màxim de 4 anys, com recull el codi penal. També en demana la llibertat vigilada durant 10 anys més.

En paral·lel, el fiscal sol·licita que els dos investigats paguin les indemnitzacions a la família de la víctima, si bé a ella la responsabilitza del 90% de l'import i a ell, del 10% restant. Com a indemnització de la mort els insta a pagar 450.000 euros a la mare i la germana del noi.

Pel que fa a l'incendi, la indemnització demanada és de 72.600 euros pels desperfectes provocats. Tant per l'assassinat com per l'incendi, però, la família ha renunciat a la part que ha de pagar el fill. Finalment, en relació al delicte d'estafa, la fiscalia demana que la noia hagi de retornar els 7.495 euros que va prendre a la família.

El cas es jutjarà a l'Audiència de Barcelona amb jurat popular en una data que encara està per determinar.

Ensenyament

Alerta. L'escola no està ensenyant a llegir

Jordi Larregola

Estem aconseguint la farsa perfecta de reduir les estadístiques de fracàs escolar i, alhora, tenir la meitat de la població jove incapacitada per a l'accés autònom a la cultura

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No