Alerta sanitària

Haver nascut amb baix pes triplica el risc de tenir una covid-19 greu en persones de menys de 70 anys

Investigadors del Clínic-IDIBAPS aporten informació per poder identificar millor pacients amb més risc de complicacions

ACN Barcelona 11-02-2021 12:42 Lectures 1686

Les persones d'entre 18 i 70 anys que van néixer amb baix pes, menys de 2,5 Kg, tenen fins a tres vegades més risc d'ingrés a l'UCI per una covid-19 greu. Ho conclou un estudi coordinat per investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS. L'estudi, publicat a la revista 'Scientific Reports', demostra que el pes al naixement pot millorar la identificació precoç de pacients amb un major risc de tenir una forma greu de la covid-19. "Aquests resultats són totalment nous i creiem que molt rellevants, perquè ens podran ajudar a identificar millor els pacients menors de 70 anys que tenen major risc amb la covid-19 i adequar el tractament i el maneig de la malaltia", destaca la coordinadora del treball, la doctora Fàtima Crispi.

La majoria de pacients menors de setanta anys no tenen formes molt greus de la covid-19, però un petit percentatge pateixen complicacions severes i se'n desconeixen els motius. Un grup d'investigadors del Clínic-IDIBAPS va posar en marxa una recerca per avançar en el coneixement davant d'aquestes incògnites. El treball ha estat impulsat per la Fundació La Caixa.

"Gràcies a la nostra recerca prèvia sabem que haver nascut amb baix pes predisposa a tenir certes malalties en la vida adulta, com infart de miocardi, diabetis o hipertensió", explica la doctora Crispi, metge especialista sènior del Servei de Medicina Maternofetal del Clínic-BCNatal i investigadora del grup Medicina fetal i perinatal de l'IDIBAPS. L'objectiu de l'estudi va ser avaluar si el fet d'haver nascut amb baix pes també és un factor de risc per desenvolupar una covid-19 greu.

En el marc de la recerca, es van reclutar 397 pacients d'entre 18 i 70 anys amb covid-19 atesos a l'Hospital Clínic i se'ls va preguntar el pes al naixement. El 15% dels pacients van requerir ingrés a l'UCI. Els investigadors van identificar com a factors de risc independents d'ingrés a l'UCI les següents variables: edat, sexe masculí, hipertensió prèvia i baix pes al naixement. Pel que fa a la darrera variable, van veure que néixer amb baix pes fa tenir fins a tres vegades més risc d'acabar a l'UCI per una covid-19 greu.

Donada la rellevància de la troballa, els investigadors van intentar validar-la en una altra cohort. Per això, van fer una enquesta online anònima d'on es van obtenir dades de 1.822 adults (18-70 anys) que reportaven covid-19 amb prova PCR positiva, el 2,5% dels quals van ingressar a l'UCI. Els autors de l'estudi van aplicar el mateix model i van poder-lo validar. D'aquesta manera van confirmar el valor predictiu independent del baix pes al naixement per a necessitat d'ingrés a l'UCI.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No