Gent gran

Els avis de residències de Cunit i Calafell fan un tomb en trenet turístic després d'un any sense sortir a l'exterior

'Feia tant temps que no veia el mar', diuen emocionats

Els avis de residències de Cunit i Calafell fan un tomb en trenet turístic després d'un any sense sortir a l'exterior. ACN

Els avis de residències de Cunit i Calafell fan un tomb en trenet turístic després d'un any sense sortir a l'exterior. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vuitanta avis de les residències de Cunit i Calafell, al Baix Penedès, han fet aquest dimecres una sortida dalt d'un trenet turístic, després de gairebé un any sense poder sortir a l'exterior. Molta emoció i nervis entre els residents, que han pogut tornar a estar a prop del mar. "Feia tant temps que no el veia", deien alguns emocionats. "Va sorgir la idea del trenet, vam comentar-ho a les famílies i la iniciativa va ser molt ben rebuda", afirma Ingrid Ortiz, la directora de L'Alzina, la residència de Cunit. Tots els residents estan vacunats. Protegits amb un barret de palla i complint totes les mesures de la covid-19, els avis han pujat dalt del tren sense pensar-s'ho. Ha estat tota una sorpresa. No se'ls va comentar res fins el dia abans.

El primer en pujar al tren ha estat en Daniel Reyes. Fa un any enrere sortia diàriament, matí i tarda, amb parada obligada a una cafeteria pròxima de la residència. Portava un any sense poder-ho fer. Ha perdut agilitat i ara va amb bastó. "A mi m'agradava sortir, sobretot a l'estiu, que sortia fins a les onze de la nit, hem hagut d'estar tancats com si estiguéssim en un nínxol", diu Reyes. S'ha afanyat a ser al capdavant de la fila d'avis que sortien il·lusionats de la residència. El trenet turístic llogat els esperava a fora.

"Avui no ha calgut que insistíssim amb cap avi perquè es llevés o esmorzés d'hora, tots ho han fet", comenta la directora de la residència. Amb barrets de palla, música i la campana del trenet fent-se sentir, els avis han iniciat la marxa, d'un parell de quilòmetres de recorregut, fins al passeig marítim, en un dia solejat i especial. La iniciativa ha estat promoguda per les dues residències, L'Alzina de Cunit i La Palmera de Calafell, gestionades per la mateixa empresa, amb la col·laboració dels respectius ajuntaments.

"Ho visc igual que ells, amb la mateixa felicitat, tot i que no hem patit un any dolent ja que no hem tingut cap mort per covid-19", afirma, commoguda, Maria Ángeles Mateos, responsable dels centres. "I dèiem que això ho havíem de celebrar en gran, és un dia molt emocionant per a tots", ha afegit l'alcaldessa de Cunit, Dolors Carreras. Al llarg del dia, el trenet ha hagut de fer fins a tres vegades el mateix trajecte per poder transportar els vuitanta avis -uns cinquanta de la residència de Cunit, i uns trenta, de la de Calafell.

Un primer grup d'una vintena d'avis ha sortit a les onze del matí. Al migdia ho ha fet un segon grup. I a la tarda ha estat el torn de la trentena de residents de la residència La Palmera, de Calafell. Entre els passatgers, dues dones de 95 anys d'edat, les de major edat, gaudien de les vistes al mar. El resident d'edat més avançada, de 100 anys, no ha pogut participar de la sortida. Són molt pocs els residents que s'han hagut de quedar als centres, on hi ha avis que hi resideixen des de fa gairebé vint anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local