Baròmetre sobre religiositat

Prop de la meitat de catalans tenen creences religioses

Un 71 % de la població, sigui creient o no, s'identifica amb alguna religió, ja sigui per tradició o per cultura

Prop de la meitat de catalans tenen creences religioses. Generalitat de Catalunya

Prop de la meitat de catalans tenen creences religioses. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Gairebé la meitat de la població catalana, un 44,1 %, afirma que té alguna creença religiosa, d’acord amb les dades que es desprenen del tercer Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat publicat per la Direcció General d’Afers Religiosos. No obstant això, el fet de ser o no ser creient no significa que una persona no es pugui identificar amb una religió, ja sigui per motius de cultura o de   tradició.

L’informe revela que un 71 % dels catalans s’identifica amb alguna religió: un 53 % amb el catolicisme, un 7 % amb el protestantisme; un 4,3 % són seguidors de l'islam, un 1,3 % del cristianisme ortodox i un 1 % són testimonis de Jehovà. Un 18 % es declaren ateus i un 8,8 % agnòstics.

Altres dades que aporta aquest estudi són que un 68,1 % dels catalans no van mai a cap cerimònia de culte. En canvi, un 9,7 % són prac­ti­cants un cop a la set­mana; un 5,3 % van als cen­tres de culte algun cop al mes, i un 16,6 % hi van algun cop l'any.

Coneixement i acceptació de les confessions

Segons el baròmetre, la majoria dels catalans coneixen l'existència de la religió catòlica (97,2 %), islàmica (80,6 %), evangèlica o protestant (76,5 %), testimonis de Jehovà (74,1 %) i budista (68,7 %).

Quan es pregunta als enquestats pel seu nivell de coneixement de les diferents confessions amb implantació a Catalunya, tan sols la religió catòlica supera l'aprovat.

De mit­jana, els enques­tats con­si­de­ren que el seu conei­xe­ment sobre aquesta religió és d'un 6,81 sobre 10. En el cas de les altres reli­gi­ons, la nota mit­jana no és supe­rior en cap cas al 3,4. L'islam, els tes­ti­mo­nis de Jehovà i el pro­tes­tan­tisme són les mino­ries reli­gi­o­ses que els ciu­ta­dans diuen que conei­xen millor.

Una altra dada que revela la recerca és que un 94,5 % dels enquestats no s’ha sentit discriminat els darrers dos anys per motius religiosos. Pel que fa a l’acceptació de la diversitat religiosa, la majoria de catalans –un 87,3 %– creuen que hi ha respecte i bona relació entre les diverses confessions.

Conèixer totes les religions

La gran majoria dels enquestats (un 72 %) es mostra a favor que es doni als joves formació sobre les diferents religions del món; és a dir, que s'incorpori al sistema educatiu una nova assignatura en què s'ensenyi la religió des del punt de vista cultural i històric.

Aquesta és la tercera edició del baròmetre, realitzat per la Direcció General d’Afers Religiosos i el Centre d’Estudis d’Opinió a partir de 66 preguntes a 1.600 persones majors de 16 anys. Els resultats presenten poques variacions respecte de les dues edicions anteriors (2014 i 2016).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local