Accessibilitat

El 061 posa en marxa un servei de videotrucada amb intèrpret en llengua de signes per a les persones sordes

La nova consulta sanitària millora l'accessibilitat al sistema de salut d'un col·lectiu de 35.000 persones a Catalunya

ACN/ Laura Fíguls Barcelona 25-03-2021 14:46 Lectures 2930
Una intèrpret en llengua de signes del 061 Salut Respon atén una consulta per videotrucada. ACN

Una intèrpret en llengua de signes del 061 Salut Respon atén una consulta per videotrucada. ACN

Les persones sordes disposen des d'aquesta setmana de l'opció de contactar amb el 061 Salut Respon a través d'un servei de videotrucada atès per un intèrpret en llengua de signes, en català i castellà. El servei, operatiu les 24 hores de tots els dies de l'any, millora l'accessibilitat al sistema de salut d'un col·lectiu de prop de 35.000 persones a Catalunya. "Les persones sordes també ens posem malaltes i tenim fills que es posen malalts. Les persones oients ho tenen molt fàcil, truquen directament per telèfon, però nosaltres no tenim aquesta accessibilitat", ha afirmat Encara Muñoz, secretària de l'associació CERECUSOR, en la presentació del servei. Les persones sordes hi poden accedir a través de la nova versió de l'app del 061.

El 061 Salut Respon és un servei multicanal per donar resposta a consultes sanitàries o relacionades amb tràmits administratius relacionats amb el sistema sanitari. Actualment rep entre 12.000 i 15.000 consultes diàries de ciutadans a través de diferents canals, majoritàriament trucades telefòniques, però també mitjançant el xat de l'aplicació o el correu electrònic.

El nombre de consultes al 061 s'ha incrementat de manera exponencial en el darrer any per la pandèmia del coronavirus, sobretot per la demanda d'informació relacionada amb la covid-19 i pels tràmits administratius que actualment es realitzen de manera no presencial per evitar cues i descongestionar els centres d'atenció primària.

En aquest context, el 061 ha posat en marxa un servei adreçat a les persones sordes amb l'objectiu d'assolir una major equitat del sistema públic de salut. En la presentació del servei, aquest dijous, la cap del 061 Salut Respon, Núria Torres, ha destacat que "un dels lemes del 061 és 24 hores, 7 dies la setmana, els 365 dies de l'any" i que aquest servei tindrà "exactament" la mateixa disponibilitat.

Aquest és un projecte que es va començar a gestar abans de la pandèmia i, si bé l'esclat de la covid-19 l'ha pogut alentir, també n'ha evidenciat la necessitat. Així ho ha indicat la secretària d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, Carme Bertral: "La pandèmia ens ha posat davant del mirall i ha fet explícits fets que necessitaven una solució immediata". Bertral ha destacat que la nova eina també és una ajuda per als professionals, perquè puguin "donar resposta a necessitats concretes".

Com funciona el servei i altres novetats

Els intèrprets en llengua de signes estan formats per donar resposta directament a totes les consultes urgents, amb l'activació dels recursos necessaris, i a les d'àmbit administratiu, com les relacionades amb lamevasalut.cat o la targeta sanitària. Si es tracta de consultes de salut, l'intèrpret de llengua de signes es connecta amb un professional sanitari, li trasllada la petició i transmet la informació entre metge i pacient.

La nova funcionalitat de videotrucada per a persones sordes s'activa a través de la configuració de l'aplicació seleccionant l'opció 'Llengua de signes'. En la mateixa pantalla, es pot seleccionar l'idioma de la llengua de signes en què l'usuari vol ser atès, català o castellà. També haurà d'omplir les dades personals perquè, en el moment de la videotrucada, el personal sanitari tingui accés a la Història Clínica Compartida.

A més d'aquest servei, la nova versió de l'app 061 Salut Respon incorpora altres novetats com la inclusió d'un xatbot, que dona resposta automàtica a consultes habituals i, en cas necessari, posa en contacte la persona usuària amb un consultor online en temps real. També incorpora un apartat de Preguntes Freqüents (FAQS) sobre la covid-19 i altres qüestions sanitàries.

Accessibilitat del sistema de salut

Els responsables de la iniciativa han reconegut que si bé aquest servei apropa el 061 a unes 35.000 persones encara queden "escletxes" en l'accessibilitat al sistema. El gerent del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), Antoni Encinas, ha admès que arribar "al 100% sempre de resposta per a tothom és difícil" però ha sostingut que aquest és l'objectiu.

"Hi ha persones que no tenen telèfon o internet; que tenen problemes econòmics, socials o de salut que els fa difícil interactuar soles amb sistemes complexos i no tothom té el suport necessari. Això els posa en situacions de vulnerabilitat", ha exposat Encinas, que considera que han de pensar dispositius "més accesibles; ubics; multicanal, que s'adaptin a la majoria de casuístiques i tots integrats". "Si tenim lemes, també tenim 'antilemes', i un és el 'Vuelva usted mañana'", ha afegit el gerent del SEM, l'empresa pública responsable del 061.

"Mai podrem arribar al 100%, tot i que sigui un desig, però la clau es troba en tres eixos: l'atenció primaria, els serveis d'emergències i els serveis socials que tenen influència en les àrees bàsiques de salut", ha coincidit Bertral. "Hem de mirar que les escletxes siguin les mínimes possibles i les que hi ha, mirarem de tapar-les", ha recalcat.

22.500 trucades el dia que es comença a vacunar la població general

Abans de la pandèmia, el 061 rebia unes 6.000 o 7.000 trucades diàries. El 55% es resolien amb la mobilització d'un recurs, per exemple, una ambulància o de l'atenció primària, i la resta, per consultoria, sobretot la sanitària.

En la pandèmia del coronavirus, les trucades s'han duplicat, amb pics de més de 20.000. Aquest dimecres, el 061 en va rebre unes 22.500, per la incorporació de la població general de 60 a 65 anys com a col·lectiu a vacunar. Ara, el 10% de les trucades es resolen amb la mobilització de recurs i el 90% per consultoria, i l'administrativa ha guanyat molt de pes.

Ensenyament

Alerta. L'escola no està ensenyant a llegir

Jordi Larregola

Estem aconseguint la farsa perfecta de reduir les estadístiques de fracàs escolar i, alhora, tenir la meitat de la població jove incapacitada per a l'accés autònom a la cultura

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No