Memòria històrica

Vilanova i la Geltrú celebra la Setmana de la República

El 14 d'abril es compleixen 90 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola, i de la República Catalana per part del vilanoví Francesc Macià, sota el nom d'“Estat Català”

Vilanova i la Geltrú celebra la Setmana de la República. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú celebra la Setmana de la República. Ajuntament de Vilanova

El 14 d'abril es compleixen 90 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola, i de la República Catalana per part del vilanoví Francesc Macià, sota el nom d'“Estat Català”. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, compromès amb els valors republicans, penja cada 14 d'abril la bandera republicana al balcó de l'edifici consistorial, per fer presents els valors de la República, com la justícia social, educació i cultura de qualitat per a tothom, o el suport i la defensa de les persones i col·lectius més desfavorits.

El Ple municipal va aprovar establir el dia 14 d'abril com el "Dia dels Valors republicans i de les víctimes de la repressió franquista" a Vilanova i la Geltrú. És per això que cada mes d'abril s'organitza un acte institucional relacionat amb el record i homenatge al govern democràtic i republicà anterior al cop d'estat del 1936, a les persones que van perdre la vida o la llibertat defensant la democràcia durant la guerra civil, i a les persones que van patir la repressió durant la dictadura del general Franco. Aquest acord municipal sorgeix de la proposta de l'Associació Garraf per a la República a l'Assemblea Municipal Oberta.

El regidor de Memòria Històrica, Enric Garriga, recorda que “El 14 d'abril és una data pel record i per posar en valor el que va significar la República, però també ha de servir per construir un futur lliure de feixismes. El nostre compromís és diari, però aquest 90è aniversari és una oportunitat per fer arribar el missatge antifeixista a tota la ciutadania.”

L'Associació Garraf per la República, que fa difusió, promoció i aplicació dels valors i principis republicans de llibertat, igualtat, fraternitat, democràcia, transparència, laïcisme, ecologia, racionalitat, modernitat, pacifisme, solidaritat i defensa dels drets cívics i socials de les persones, organitzarà una parada informativa el mateix dia 14 a la rambla principal. I per dissabte 17 organitza l'acte institucional a la platja de la República, a les 12 h, amb la hissada d'una bandera, música i parlaments, amb presència institucional.

Canal Blau dedicarà una programació especial per a la celebració. Així, aquest mateix dimecres 14 dies es podrà veure el programa El Raconet, que entrevista el regidor de Memòria Històrica Enric Garriga. Divendres 16 el programa Debat a Bat, comptarà amb Albert Tubau, historiador, membre de l'Institut d'Estudis Penedesencs i membre de la Comissió de Memòria Històrica des del seus inicis; Enric Garriga Elies, president de l'Amical de Mauthausen i altres camps; i Neus Benavent, de l'Associació Garraf per la República. Pel que fa a la ràdio, dimecres 14 es dedicarà El tema del dia, en directe a les 9.30 h del matí, a la Setmana de la República.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!