El crim de Laia

La policia defineix com a "dantesca" i "terrorífica" l'escena del crim de la Laia de Vilanova

Mantenen que l'acusat actuava de forma serena i coherent i que no tenia símptomes d'haver begut o consumit drogues

Els policies que van intervenir en l'operatiu de cerca de la nena de 13 anys assassinada el 2018 en un domicili del centre de Vilanova i la Geltrú defineixen l'escena del crim de "dantesca" i "terrorífica". Els agents asseguren que l'acusat va actuar amb coherència i serenitat en tot moment, fins i tot un cop es va localitzar el cos de la nena, ja sense possibilitat de reanimar-la, en una habitació remoguda i plena de sang, i on semblava que s'havien intentat esborrar proves. L'home s'intentava exculpar, també en dependències policials, actuava "com una persona normal" i "resignada". En cap moment, els agents de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra van detectar que estigués ni sota l'efecte de begudes alcohòliques ni de drogues.

En la tercera sessió del judici, que a diferència de les dues primeres el jutge no ha permès que la premsa la segueixi a distància i on no s'ha pogut enregistrar ni imatges ni so, el sergent que actuava com a cap de torn de la Policia Local de Vilanova i la Geltrú aquella tarda ha explicat que es van activar diverses patrulles, també de Mossos d'Esquadra, per participar en l'operatiu de cerca de la petita. No va ser fins les 22.00 h quan els van comunicar que els oncles havien fet la troballa del cos a l'interior de l'habitatge de l'acusat,

La primera unitat del cos que va arribar va accedir al bloc, on s'hi havia concentrat una gran quantitat de persones a l'entrada i que s'havien sumat a la recerca, van trobar-se l'acusat assegut a terra, on alguns dels familiars l'havien colpejat un cop trobat el cos de la nena, motiu pel qual el van apartar de la resta de persones. A l'entrar a l'habitació, asseguren que es van tribar amb una escena "dantesca" i de "pel·lícula de terror".

El caporal del cos que va accedir juntament amb dos agents més a la cambra va trobar la nena darrera del capçal del llit, asseguda amb una posició "inerta", amb un braç dislocat i amb la meitat superior del cos dins d'una maleta que era plena de sang, motiu pel qual creu que l'estava intentant encaixar a l'interior. A sota de la finestra hi havia una taca de sang projectada a la paret, i a l'habitació hi havia també un carro de la compra, un cubell i un pal de fregar, amb aigua i el que semblava que era sang.

"Era una situació dantesca", ha relatat el cap de torn, que ha explicat que dos agents del cos van incorporar la nena al llit per intentar-la reanimar. La menor vestia només una samarreta i unes calcetes i presentava un tall, i tot i els intents dels policies ja no tenia pols i no es podia fer ja res per salvar-li la vida.

Els agents van optar per tancar la porta i custodiar l'habitació per evitar que s'alteressin les proves, mentre que un grup d'agents va procedir a treure l'acusat del pis, protegint-lo per evitar que fos agredit pel centenar de persones que asseguren que estaven furioses i que es trobaven a l'exterior del bloc. En el procés d'extracció i trasllat a la comissaria de la Policia Local, que és a escassos metres, apunten que l'home no va mostrar-se col·laborador i va caure amb alguns policies a l'escala i a l'exterior.

Ja traslladat a la comissaria dels Mossos d'Esquadra, l'home va donar diverses versions dels fets sense que els agents li preguntessin. "Busqueu les proves que vulgueu, que no trobareu res", ha assenyalat un agent dels Mossos que va custodiar el ja detingut, i que fins i tot els va reptar a que busquessin mostres d'ADN.

En aquell període els va dir, sempre sense que li preguntessin res, segons el mosso, que s'havia trobat la nena morta després de sortir de la dutxa. Posteriorment, els va oferir una altra versió, concretament que no sabia què havia fet.

Els agents coincideixen en què no tenia cap símptoma d'haver begut ni d'haver consumit alcohol, donat que la seva actitud era coherent, no feia olor d'alcohol i que no presentava pupil·les dilatades. Asseguren que feia olor de sabó i lleixiu, i que no parava de dir que ell no havia estat l'autor dels fets.

Els veïns el van veure "deixat" però no begut o drogat

Un veí del bloc ha assegurat que es va creuar amb l'acusat poc abans de les 20.30 h del dia dels fets, i que el va veure deixat, però coincideix amb els agents que no presentava indicis d'haver begut o consumit drogues. "Duia dues bosses d'escombraries que sostenia en alt", ha relatat, una actitud que li va semblar estranya.

Per la seva banda, el veí de replà de l'acusat assegura que sovint se sentien baralles al pis, sobretot entre el presumpte assassí i la seva mare. "Un dia li va dir que la mataria", ha assegurat, crits que se sentien a través de les parets de l'immoble. Ha confirmat, a més, que quan va arribar a casa la porta del pis de l'acusat estava tancada, i que va veure l'àvia de la nena buscant-la i cridant-la, moment en què li va dir que no hi era des del replà fins la porta del carrer.

El president del bloc en el moment dels fets ha insistit que les habitacions on es troben els comptadors de llum i aigua de l'immoble estaven tancats amb clau, motiu pel qual no recorda que mai cap nen s'hi amagués. Aquest ha estat un aspecte recorrent en les tres sessions del judici, on tant acusació com defensa i fiscalia han preguntat en diverses ocasions sobre la possibilitat que la nena s'amagués, ja fos aquell mateix dia com en altres episodis anteriors.

Només hi ha hagut una referència a un fet similar al preguntat. Es va produir a l'escola on estudiava la petita, on un dia va anar al lavabo del pati i el responsable de la instal·lació el va tancar amb clau sense saber que hi havia algú a dins, una situació que la llavors tutor de la menor ha definit com a fortuïta i sense intenció per part de la nena.

Una nena obedient

La mestra també ha explicat que era una nena obedient, que mai cometia imprudències, i que tenia molta il·lusió perquè al dia següent havia de marxar de colònies amb els companys d'escola. Un apunt que ha confirmat la psiquiatra que feia seguiment de la nena, que es tractava per aspectes vinculats amb un retard en el llenguatge i en altres aspectes del desenvolupament, així com un trastorn lleu de l'espectre autista.

La professional ha assegurat que havien treballat el canvi que suposava anar de colònies per la petita, i que estava molt il·lusionada per anar amb els seus companys de classe. Ha explicat, a més, que davant d'una situació imprevista, la nena tenia tendència a actuar amb angoixa, fet pel qual calia ajudar-la per fer-hi front.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!