Alerta sanitària

Salut començarà a vacunar la població d'entre 50 i 59 anys dilluns vinent

Catalunya vol arribar als 5 milions de persones amb almenys una dosi del vaccí el 15 de juliol

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat que el dilluns 10 de maig es començarà a vacunar de manera generalitzada a la població d'entre 50 i 59 anys. Els centres d'atenció primària s'hi començaran a posar en contacte i s'utilitzaran les vacunes de Pfizer, Moderna i Janssen. Fins ara 1.947.915 persones (24,9%) han estat vacunades amb una primera dosi i 825.394 (11,1%) ja han rebut les dues vacunes. Argimon ha destacat que el volen arribar als 5 milions de persones amb almenys una dosi del vaccí el 15 de juliol. "Totes les persones de 30 o més anys tindran com a mínim la protecció d'una dosi, amb una protecció que és molt i molt elevada", ha apuntat.

Argimon ha destacat que el creixement de la vacunació incideix directament en la reducció de les xifres d'infeccions, d'infeccions greus que requereixen hospitalització, i de mortalitat. Ha afegit que també "implica una recuperació emocional, social i econòmica de tota la ciutadania". El secretari de Salut Pública ha dit que "si no fos per la vacunació s'estaria creixent en contagis com a la segona o la tercera onada".

El Departament de Salut treballa perquè el 15 de juliol hi hagi 5 milions de persones vacunades amb una primera dosi, i un milió d’aquestes amb la segona. Aquestes persones inclourien les persones majors de 30 anys protegides amb almenys una dosi, i les majors de 60 amb la pauta completa. Argimon ha insistit que per fer-ho possible cal rebre els 3 milions de dosis de Pfizer previstes fins al 15 de juliol i que l'Estat permeti endarrerir vuit setmanes la segona dosi.

En la mateixa línia que les darreres setmanes, Argimon ha tornat a demanar endarrerir les segones dosis per vacunar a més població. Aquest dilluns ha citat un recent document signat per diversos experts de Catalunya en què es posicionen a favor de l’endarreriment de la segona dosi: "Serem insistents en el tema perquè considerem que és fonamental per avançar en el pla de vacunació".

Ha recordat que amb una dosi sola la protecció ja és "molt elevada" i que la segona dosi aporta un increment de la protecció "residual". En canvi, ha matisat que sense l’allargament de segones dosis, el 15 de juliol es vacunarà a 1,5 milions de persones amb pauta completa.

Argimon ha presentat les dades sobre els cribratges que s’han realitzat entre el col·lectiu universitari. Prop de 32.000 persones ja han estat cribrades i les previsions apunten que s’arribarà a les 35.000 al final d’aquesta setmana. La positivitat d’aquestes ha sigut baixa, d’aproximadament un 0,43%. El secretari ha aprofitat per agrair la disponibilitat i la bona acollida que ha tingut l’estratègia entre les universitats catalanes.

Sobre el pla de vacunació, pel que fa a les cobertures dels grups d’edat en què s’està vacunant, en les persones de 80 anys o més ja hi ha un 91,1% en primeres dosis i un 84,4% de pauta completa. En el cas de les persones de 70 a 79 anys, les primeres dosis ja suposen una cobertura del 70,3% i un 16,2% de pauta completa. El col·lectiu de 66 a 69 anys té una cobertura del 58% i, finalment, en el cas del grup de 60 a 65 anys, la cobertura és del 60,8%.

Sobre la relació entre la vacunació i l’aparició de casos, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha exposat que des que es va començar la campanya vacunal al desembre hi ha hagut 247.682 casos de covid-19 dels que només el 4,25% han sigut en persones vacunades i, la gran majoria d’aquests, han aparegut abans que es produeixi l’efecte de la vacuna.

La sotsdirectora també ha presentat un estudi del Sistema d'Informació dels Serveis d'Atenció Primària (SISAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) en què es demostren els bons resultats de la vacuna. L’estudi mostra que a mesura que augmenten els dies després de la vacunació, la reducció d’ingressos arriba al 90% en persones vacunades versus les persones que no han rebut la vacuna.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!