Risc d'exclusió

Vilanova i la Geltrú posa en funcionament el primer Punt de la Xarxa Òmnia del Garraf

El Punt Òmnia té com a objectiu principal vèncer la desigualtat de les persones en risc social amb dificultats per accedir a les tecnologies d’informació

Vilanova i la Geltrú posa en funcionament el primer Punt de la Xarxa Òmnia del Garraf. Susana Nogueira

Vilanova i la Geltrú posa en funcionament el primer Punt de la Xarxa Òmnia del Garraf. Susana Nogueira

Vilanova i la Geltrú ha posat en funcionament el primer Punt Òmnia del Garraf a la Casa del Mar (passeig Marítim, 63), un espai d’acolliment, d’aprenentatge, de socialització i de comunitat, amb l’objectiu d’oferir suport a les persones en risc social i amb dificultats per accedir a les tecnologies d’informació. Els usuaris tenen l’assessorament d’un professional i l’aula està equipada amb 9 ordinadors, un projector i una impressora multifunció.

La Xarxa Òmnia, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, dóna suport a tota la ciutadania, en concret la que està en risc social, la qual precisa millorar els seus coneixements pel que fa a l’accés de les noves tecnologies, com per exemple, fer servir un ordinador, i així evitar la seva exclusió a la comunitat.

El Punt Òmnia complementa tota la resta d’espais que té la ciutat relacionat amb l’ajuda d’exclusió social i les noves tecnologies. La Xarxa valora totes les relacions que es puguin fer entre entitats, organitzacions i persones, per vèncer les limitacions que existeixen a l’hora de tenir accés a les tecnologies. El director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, ha explicat que “treballem amb una metodologia comunitària, és una manera de lluitar contra l’exclusió social que provoca l’accés a les tecnologies de la comunicació i la informació”. Valls, destaca que l’objectiu és que la ciutadania tingui present el punt com un lloc de referència comunitària per a tothom que ho necessiti: “facilitem l’accés a tots els usuaris possibles, tant a les persones amb pocs coneixements tecnològics com aquells que per raons personals tinguin altres limitacions i necessitin un espai amb internet per fer les seves gestions” ha dit Valls.

La crisi de la COVID-19 ha comportat que moltes gestions que es podien fer de manera presencial, ara es facin online i això determina que moltes persones tinguin dificultats d’accés, perquè no tenen internet a casa o a causa dels pocs coneixements tecnològics que tenen. El Punt Òmnia, és una oportunitat per minimitzar aquestes limitacions digitals i garantir la igualtat de tota la societat. L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha manifestat que “Vilanova i la Geltrú amb el Punt Òmnia avança amb un equipament que resol necessitats en creixement. La pandèmia ha provocat que moltes persones estiguessin aïllades en l’àmbit tecnològic. A partir d’ara tothom que ho necessiti, el Punt li proporciona eines per combatre les limitacions i el desconeixement tecnològic”.

La regidora d’Educació, Inclusió, Dependència i Ocupació, Mercè Mateo, ha destacat que “la ciutadania ha de conèixer aquest servei, ja que és molt important minimitzar la cletxa digital, garantir la igualtat d’oportunitat, crear comunitat i compartir coneixements entre tots”. Mateo, ha remarcat que és un punt comunitari de capacitació digital que les persones que necessiten ajuda per fer tràmits o no tinguin xarxa d’Internet a casa, poden anar al Punt Òmnia a fer-ho”.

Els punts de la Xarxa Òmnia ofereixen espais i equipaments d’utilització pública i compten amb el suport d’un professional que dinamitza l’espai i assessora els usuaris perquè adquireixin coneixements tecnològics i es fomenti aprenentatge, socialització i comunitat.

Les persones interessades hauran de sol·licitar cita prèvia a través de l’Institut Municipal d’Educació i Treball (IMET) o de Serveis Socials. Estarà obert tres matins i dues tardes a la setmana. La resta del temps estarà a disposició de les entitats de la ciutat.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!