Seguretat viària

Un mal ús del casc és la causa del 6% dels morts en accidents de moto i del 29% en ciclomotors, segons un estudi

L'excés de velocitat i el consum d'alcohol i drogues són els factors que més influeixen en un sinistre mortal de moto

Pla mig on es pot veure un mosso d'esquadra fotgrafiant la moto que conduïa la víctima mortal d'un accident, el 28 de juny de. ACN

Pla mig on es pot veure un mosso d'esquadra fotgrafiant la moto que conduïa la víctima mortal d'un accident, el 28 de juny de. ACN

Portar un casc amb una talla inadequada o sense estar ben lligat és la causa del 6% dels morts en accidents de moto i del 29% en ciclomotors a l'Estat, segons un informe de Mapfre i l'Associació Espanyola de la Carretera, que ha analitzat 240 accidents mortals i 7.048 lesions patides per 3.263 conductors de motos i ciclomotors d'entre el 2016 i el 2019. L'estudi també conclou que l'excés de velocitat (29,3%), el consum d'alcohol (17,4%) i les drogues (10,2%) són els factors de risc que més influeixen en un sinistre mortal de moto. El 95,2% dels morts eren homes i els accidents van ser principalment en diumenge (24,8%), dissabte (19,8%) o dijous (13,4%).

La majoria dels incidents mortals van ser resultat d'una sortida de la via (41,3%), una col·lisió frontolateral (16,8%), i una caiguda (15%). A part del casc, que portaven la majoria, quatre de cada deu conductors (41%) no utilitzaven equipament de seguretat.

L'ús d'algun altre element de protecció, com coixins de seguretat, jaquetes amb proteccions, guants i botes especials, entre altres, en els casos estudiants van ser més habituals a la carretera (71%) que, en ciutat, on només els utilitzaven el 25% de les víctimes mortals.

En més de la meitat dels sinistres amb motociclistes morts (52%) no hi havia cap altre vehicle implicat, i quan n'hi havia un altre el succés va passar principalment perquè el conductor de l'altre vehicle no va respectar la norma genèrica de prioritat (21%), es va distreure o no es va adonar que hi havia una moto (10%).

Més formació pels repartidors

La proposta més rellevant de l'informe és la creació de grups de treball que analitzin cada sinistre mortal i elaborin recomanacions per evitar que es repeteixin aquest tipus de successos, tal com es realitza des de fa anys en altres països més segurs que Espanya, com Suècia, apunten.

També suggereixen millorar la formació de tots els conductors, incloent-hi a aquells que amb el seu carnet B (de cotxe) comencen a conduir motos de baixa cilindrada, així com la dels motociclistes professionals, especialment, dels repartidors.

L'estudi planteja la necessitat de promoure l'equipament d'alta visibilitat i de protecció que ajudi a protegir millor les lesions produïdes en columna vertebral, mans i peus, algunes de les zones més afectades, i incorporar més tecnologia de seguretat de sèrie en totes les motocicletes i ciclomotors, com el sistema de trucada d'emergència i l'ABS.

La investigació també demana millorar les carreteres amb barreres de protecció, que siguin compatibles amb la seguretat d'aquests conductors i que evitin situacions tràgiques freqüents com l'amputació de membres inferiors, que succeeixen a conseqüència d'una col·lisió.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!