Haimes per la dignitat del poble sahrauí

Abidin Bucharaya: “la nostra lluita és reivindicar que la comunitat internacional ens permeti un dia de democràcia"

Acció Solidària amb el Sàhara de Vilanova i la Geltrú ha celebrat aquest cap de setmana la 13a edició de les Haimes per la dignitat del poble sahrauí

Acció Solidària amb el Sàhara de Vilanova i la Geltrú ha celebrat aquest cap de setmana la 13a edició de les Haimes per la dignitat del poble sahrauí.

Acció Solidària amb el Sàhara de Vilanova i la Geltrú ha celebrat aquest cap de setmana la 13a edició de les Haimes per la dignitat del poble sahrauí.

Acció Solidària amb el Sàhara de Vilanova i la Geltrú un any més ha plantat les Haimes per la dignitat del poble sahrauí amb el principal objectiu de reivindicar que es respectin i s’apliquin les resolucions de les Nacions Unides que reconeixen el dret a l’autodeterminació del Poble Sahrauí. L’acte central de la jornada reivindicativa ha comptat amb la presència del representant i delegat del Front Polisario per Catalunya, Abidin Bucharaya; una membre d’Acció Solidària amb el Sàhara, Susana Sanahujes i el regidor de Cooperació, Participació, Salut, Memòria històrica i Economia social i solidària, Enric Garriga Ubia.

La celebració forma part de totes les que s’estan fent internacionalment per la crida de la llibertat del poble sahrauí. L’acte central de la convocatòria ha sigut la lectura del manifest on s’ha donat veu al poble sahrauí per la lluita de les seves llibertats i “la marxa per la llibertat del poble sahrauí”, que se celebra per diferents punts de l’estat espanyol, del 20 de maig fins al 19 de juny que acabarà a Madrid. Amb aquesta acció es vol fer visible la violació constant dels drets humans que pateix Sàhara Occidental. En aquest territori de quasi 270.000 kilòmetres quadrats, des del 1975 existeix una disputa territorial entre el Marroc i el Front Polisario de Sàhara, el moviment d’alliberació nacional sahrauí, el qual defensa la respectiva independència. L’any 1991 l’ONU va posar fi a 16 anys de violència, però l’any passat, 2020, el conflicte va tornar a causa de l’ocupació de les tropes del Marroc en el pas de Guerguerat, una zona que separa Mauritània de les zones controlades pel Marroc.

El representant i delegat del Front Polisario per Catalunya, Abidin Bucharaya, ha afirmat que “els sahrauís no som un poble amant de la guerra. Novament es torna a imposar al Sàhara Occidental un escenari bèl·lic per part del Marroc i la falta d’immobilisme de les Nacions Unides no ens ajuda. En aquests 45 anys de resistència i de lluites hem demostrat que creiem en el projecte nacional, la llibertat i els drets del poble sahrauí. L’estat espanyol, Nacions Unides, el Marroc i Sàhara han de caminar junts fins a un escenari de diàleg, respecte recíproc i on els sahrauís puguin culminar el procés de descolonització”.

Abidin Bucharaya ha dit que el desig del poble sahrauí és que el conflicte se solucioni en la legalitat internacional i que l’estat espanyol culmini el procés de descolonització en el Sàhara Occidental. “Opinem que tant per a la Unió Europea com per a Espanya, és millor treballar amb un nord d’Àfrica estable que bèl·lic i per això és necessari que se solucioni aquest conflicte. L’enfrontament ens ha portat a 45 anys d’exili i a una guerra de 16 anys. El Pla de pau ens ha durat 20 anys i de nou tornem a una segona guerra. La nostra lluita només és la reivindicació que la comunitat internacional i el seu conjunt ens permetin un dia de democràcia per poder votar i posar punt final al conflicte”.

Els refugiats de Sàhara Occidental exigeixen la celebració d’un referèndum per acabar amb aquesta guerra. Bucharaya, ha manifestat que “els refugiats sahrauís volen acabar amb el pas de Guerguerat, un mur il·legal fet pel Marroc en el 2006 per dividir Sàhara i ocupar-la. Els acords de pau firmats el 1991 no contemplaven en cap moment aquesta construcció inventada pel Marroc. Estan vulnerant els nostres drets”.

El delegat del Front Polisario per Catalunya, Abidin Bucharaya, fa responsable a l’Organització de les Nacions Unides (ONU), en especial al consell de Seguretat i al Marroc, per incomplir les resolucions aprovades en el 1991. “Nacions Unides té l’obligació de protegir al poble sahrauí. Responsabilitzem al consell de Seguretat que durant 29 anys s’han vulnerat els drets humans i no s’està complint l’acord de pau. Mentre que no hi hagi accions i propostes creïbles que es pugui materialitzar, els sahrauís lluitarem per les nostres llibertats. Esperem que no ens continuïn condemnant a viure en camps de refugiats i a estar en una lluita armada contínuament. És més favorable fabricar urnes que armes” ha destacat Bucharaya.

Malgrat no poder celebrar l’acte de les Haimes per la dignitat del poble sahrauí com cada any durant dos dies a la platja de Vilanova i la Geltrú, per tal de reivindicar la seva llibertat, Acció Solidària amb el Sàhara, ha cregut oportú celebrar-ho un dia per donar-li suport i aturar definitivament la situació que estan vivint. La membre d’Acció Solidària amb el Sàhara de Vilanova i la Geltrú, Susana Sanahujes, ha dit que “avui, de nou, reivindiquem que el poble sahrauí té dret a l’autodeterminació i a l’alliberació. Durant 45 anys el Sàhara ha viscut a camps de refugiats sota l’ocupació marroquina. Amb aquest acte volem donar veu a tots els sahrauís i sumar-nos a la reivindicació de la lluita per les seves llibertats”.

El regidor de Cooperació, Participació, Salut, Memòria històrica i Economia social i solidària, Enric Garriga Ubia, ha destacat que “és molt important que les administracions institucionals i les entitats treballin conjuntament per fer front a la violència que pateix el poble sahrauí. Vilanova i la Geltrú sempre s’ha mostrat solidària amb el Sàhara. Enguany, a causa de la pandèmia, no podrem fer “vacances de pau”, el projecte de rebre a l’estiu a nens i nenes del Sàhara. Però esperem, que l’any que ve sí que puguem reprendre-ho, ja que és molt especial per a tota la ciutat. De totes maneres, sí que era necessari celebrar l’acte de la plantació de les Haimes per la dignitat del poble sahrauí per tal de reivindicar les seves llibertats”.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!