Crisi del coronavirus

Augmenta un 32% el nombre d'usuaris de Càritas durant el 2020 al Penedès

Una de cada 3 persones que va acudir als serveis de Càritas al Garraf, l'Alt Penedès i l'Anoia era la primera vegada que necessitaven de la seva ajuda

Augmenta un 32% el nombre d'usuaris de Càritas durant el 2020 al Penedès. Càritas

Augmenta un 32% el nombre d'usuaris de Càritas durant el 2020 al Penedès. Càritas

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Coincidint amb el dia de Corpus, Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat ha fet pública la seva memòria social de 2020, que recull l’acció de Càritas a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Llobregat, Garraf i part de l’Anoia. La crisi de la covid-19 ha disparat el nombre d'usuaris que han necessitat recórrer a l'entitat per fer front al seu dia a dia: ha acompanyat més de 18.400 persones, que corresponen a 7.118 llars, un augment del 32% respecte del 2019. D'aquests, prop del 30% era la primera vegada que acudien a Càritas.

En l’estudi realitzat sobre l’impacte de la covid en les persones ateses per Càritas a Catalunya, s'observa que el principal efecte d’aquesta situació ha estat la caiguda de l’ocupació i, per tant, també dels ingressos de les llars. Aquesta situació ha tingut un impacte directe en la situació econòmica de les llars: 1 de cada 5 no disposen de cap mena d’ingrés, això suposa un augment del 138% respecte la situació d’abans de la pandèmia. La manca d’ingressos ha fet que prop del 50% de les persones ateses no disposin de recursos suficients per fer front a les despeses de l’habitatge, subministraments, lloguer, hipoteca, etc. I un altre impacte en les condicions de vida ha estat la impossibilitat de poder mantenir una alimentació adequada durant tot aquest període, en prop del 50% dels casos. Per altra banda, un 33% no han pogut pagar les despeses generades per tractaments mèdics i els han hagut d’abandonar.

Amb l'augment dels usuaris, des de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat es va augmentar l'any passat fins un 16% el pressupost destinat a la cobertura de necessitats bàsiques: "Ens trobem que el 54% de les llars que hem atès el 2020 es troben en situació d’apagada digital, i tot i que aquesta situació s’ha anat revertint el 2021, segueix sent preocupant el 39% de les persones que manifesten no disposar de les habilitats bàsiques per a poder fer tràmits en línia".

Això és un gran escull que impedeix l’accés a drets tan bàsics com l’educació, el treball o l’accés a la cobertura de necessitats bàsiques. Aquesta circumstància no ha impactat en els diferents col·lectius de la mateixa manera, és el cas de les famílies monoparentals. El fet de tenir menors a càrrec dificulta més aquesta situació i en el cas de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat suposen un 69% de les llars ateses.

La situació administrativa irregular és l’altra gran dificultat que es troben les persones migrants, ja no disposar de permís de treball les aboca a la precarietat laboral i a l’exclusió: "Tenim unes polítiques migratòries, que no tenen en compte la realitat de les persones i que converteixen el procés de regularització en una cursa d’obstacles i en la vulneració constant dels seus drets. Totes aquestes adversitats viscudes per les persones que hem acompanyat des de Càritas, provoquen un estat d’angoixa, por i un sentiment d’incertesa que també ha calgut gestionar; de fet, 1 de cada 2 persones afirmen que la seva situació de salut en l’aspecte psicosocial ha empitjorat des de l’inici de la pandèmia". En aquest sentit, Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat ha ampliat el servei d’acompanyament psicològic per ajudar les persones a poder gestionar les emocions viscudes per aquesta realitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local