Gent gran

Canyelles i Olivella participaran en el programa pilot “Nexes, atenció a la soledat no desitjada de les persones grans” de la Diputació

La participació en aquest programa forma part de l’estratègia comarcal de treball conjunt pel foment de l’envelliment actiu i saludable, i per la millora de la qualitat de vida de les persones amb dependència

Canyelles i Olivella participaran en el programa pilot “Nexes, atenció a la soledat no desitjada de les persones grans” de la Diputació. CC Garraf

Canyelles i Olivella participaran en el programa pilot “Nexes, atenció a la soledat no desitjada de les persones grans” de la Diputació. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Canyelles i l’Ajuntament d’Olivella participaran, a partir del mes de setembre, en un programa pilot de la Diputació de Barcelona per a la detecció i atenció de la soledat no desitjada de les persones grans. L’objectiu d’aquest programa, que porta per nom “Nexes, atenció a la soledat no desitjada de les persones grans”, és conèixer i acompanyar les persones grans que viuen soles i que es troben en situació d’aïllament social o de soledat no desitjada, i vincular-les a recursos comunitaris a partir d’un pla de treball individualitzat.

Professionals de l’àmbit social, que formen l’equip del projecte, faran visites al domicili a persones que viuen soles, majors de 65 anys, així com aquelles majors de 75 que també viuen soles i que no són usuàries de serveis socials. Aquest treball es farà en coordinació amb els equips de serveis socials de Canyelles i d’Olivella, que gestiona el Consell Comarcal del Garraf.

En aquestes visites es valorarà la situació personal, emocional i social, i s’identificaran les necessitats, capacitats i interessos de cada persona, i la relació amb el seu entorn, amb l’objectiu d’elaborar el pla d’acompanyament que preveu un seguiment continuat al llarg de la intervenció, que serà d’entre tres i sis mesos.

La participació dels municipis d’Olivella i Canyelles contribuirà a l’adaptació del programa Nexes a les característiques i particularitats de les poblacions amb urbanitzacions disperses.

El programa pilot s’ha posat en marxa el mes  de juny als municipis d’Igualada, Mataró, Viladecans, i a la Mancomunitat La Plana (de la qual en formen part els municipis de Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona, Viladrau i l’EMD Sant Miquel de Balenyà), i està previst que finalitzi el mes de novembre.

Durant aquest període es preveu acompanyar unes 250 persones grans de tots aquests territoris. Posteriorment, s’avaluarà aquesta prova pilot i es definirà el projecte definitiu que s’oferirà  al conjunt de municipis de la província de Barcelona.

Estratègia comarcal pel foment de l’envelliment actiu i la millora de la qualitat de vida de les persones amb dependència

La participació en aquest projecte forma part de l'estratègia del Consell Comarcal del Garraf de treball conjunt amb ajuntaments i entitats econòmiques i socials del territori per a fomentar l’envelliment actiu i saludable, columna vertebral de la planificació econòmica al territori i un dels eixos del Pla Estratègic d'Activitat Econòmica del Garraf.

Dins d’aquesta estratègia també es desenvolupen altres actuacions com el programa “Envelliment actiu i saludable, i dependència”, que té l’objectiu d’impulsar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació, per gestionar la salut, prevenir el declivi funcional i la fragilitat, i promoure models integrals d’atenció per a malalties cròniques, amb la monitorització remota, entre d’altres.

Així mateix, a través del Pacte per a l’Ocupació del Garraf es treballa en l’impuls de nous perfils professionals relacionats amb la innovació tecnològica en l'àmbit de la dependència, i s’han fet propostes de millora en la formació reglada i no reglada, i en el model de gestió de la dependència.

D’altra banda, s’està iniciant el desenvolupament del programa “Garraf, comarca cuidadora i saludable”, en el marc del projecte “Treball, Talent i Tecnologia” de la Diputació de Barcelona, amb la voluntat de millorar la qualitat de vida de les persones de més de 55 anys i de persones dependents, i amb l’objectiu de crear ocupació de qualitat en l’àmbit de les cures. Aquest programa, que es presentarà a finals d’aquest mes, compta amb la participació dels ajuntaments de Canyelles, Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes i Sitges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local