Alerta sanitària

La residència d'Els Josepets de Vilanova, centre sentinella per fer seguiment de l'incidència de la pandèmia

El 94% dels residents ja té la pauta de vacunació completa i el centre incrementa les mesures de prevenció amb cribratges constants

La residència d'Els Josepets de Vilanova, centre sentinella per fer seguiment de l'incidència de la pandèmia. Ajuntament de Vilanova

La residència d'Els Josepets de Vilanova, centre sentinella per fer seguiment de l'incidència de la pandèmia. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 94% dels usuaris de la Residència Els Josepets ja tenen la pauta de vacunació completa de Covid-19. Aquest percentatge s'incrementarà en les properes setmanes, atès que dos dels residents que quedaven sense vacunar ja han rebut la primera dosi. A més, es dona la circumstància que les persones noves que ingressen ja estan vacunades, per la qual cosa la xifra quasi arribarà al cent per cent en les properes setmanes. Els responsables del centre assistencial municipal fan un balanç satisfactori de la situació actual, atès que el percentatge de persones vacunades es considera òptim a partir del 85% del total. Quant als treballadors i treballadores, el percentatge de vacunació completa és del 91,4%, també amb algunes persones amb el procés a mitges. Actualment, a la residència hi viuen 124 persones i el límit de capacitat és de 139 residents.

La Residència Els Josepets és un dels 42 centres sentinella establerts per la Generalitat de Catalunya, que permet un mostreig representatiu de la incidència del virus al territori. En el darrer cribratge realitzat fa pocs dies es van fer 114 proves PCR, de les quals només es va registrar un resultat positiu, que correspon a una persona treballadora que no fa atenció directa a residents. Per aquest motiu, no ha calgut prendre mesures dràstiques en aquest cas, més enllà d'efectuar una atenció més acurada als residents no vacunats o vacunats parcialment, als quals també se'ls ha fet una PCR de control.

“El fet de ser centre sentinella ens dona una certa tranquil·litat perquè s'hi fan controls continuats, i és comprensible que en els cribratges aparegui algun positiu”, apunta Mercè Mateo, regidora de Dependència. Mateo ha volgut traslladar un missatge de confiança: “La pandèmia ens ha colpejat fort, però hi ha hagut un abans i un després amb la vacunació; ara la incidència de Covid-19 és mínima, però no abaixem la guàrdia, i extremem totes les mesures que ens marca el departament de Salut”, indica Mateo.

Noves mesures de prevenció

Precisament arran del progressiu increment de contagis de la variant Delta, que és més transmissible, i dels índexs d'incidència actuals del virus a Catalunya, l'Agència de Salut Pública ha marcat una sèrie de mesures per incrementar la prevenció en els entorns residencials i protegir, així, la gent gran. Aquestes noves mesures s'apliquen des d'avui i tindran una vigència de catorze dies. Així, cal fer tres cribratges setmanals (test o PCR) als treballadors i treballadores no vacunats o vacunats parcialment, i una prova PCR setmanal als professionals vacunats amb pauta completa; els professionals externs esporàdics o col·laboradors han de passar també un test d'antígens sempre abans d'accedir al centre.

A més, s'han intensificat les mesures de prevenció pel que respecta als familiars. Cal realitzar test d'antígens a totes les persones que vulguin visitar els seus familiars a les residències, independentment del seu estat vacunal o que hagin superat la malaltia durant els darrers sis mesos. Així, se suspendrà la visita si el resultat és positiu, o si hi ha qualsevol sospita de contacte amb un positiu o la persona presenti símptomes que desaconsellin l'accés al recinte.

També es restringiran més les sortides fora de la residència. Es demanarà als familiars que ho sol·licitin la signatura d'un document de declaració responsable, i també hauran de passar el test les persones que recullin algun resident (independentment del seu estat vacunal).

La xarxa de residències sentinella té com a objectiu identificar de manera precoç incidències en diferent àrees del treball diari de les residències de gent gran i permet detectar necessitats i àrees de millora, per tal d'ajudar a planificar i aportar solucions de manera proactiva i precoç. Les residències seleccionades estan distribuïdes per les diferents regions sanitàries i hi estan representades les diverses tipologies de centres (residències gestionades directament per la Generalitat, d'altres amb places concertades, o amb places col·laboradores i privades).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local