Gent gran

Sant Pere de Ribes reclama a la Generalitat que concedeixi les places públiques necessàries per obrir el centre de dia de les Roquetes

També es demana que es desplegui el Pla Estratègic de Serveis Socials 2020-2024

Sant Pere de Ribes reclama a la Generalitat que concedeixi les places públiques necessàries per obrir el centre de dia de les Roquetes. Ajt Sant Pere

Sant Pere de Ribes reclama a la Generalitat que concedeixi les places públiques necessàries per obrir el centre de dia de les Roquetes. Ajt Sant Pere

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes demana a la Secretaria d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya que compleixi amb el compromís adquirit per l’administració autonòmica de concedir places públiques per poder obrir el nou centre de dia de les Roquetes i que desplegui el Pla Estratègic de Serveis Socials 2020-2024 al municipi. Així ho han traslladat l’alcaldessa, Abigail Garrido, i les regidores de Gent Gran, Paqui Carrasquilla, i de Serveis Socials, Ana Herrera, al diputat socialista al Parlament de Catalunya Raúl Moreno, en una visita que el parlamentari ha ofert al centre de dia de les Roquetes.

Segons ha avançat l’alcaldessa, Abigail Garrido, “per al govern és una prioritat que es doni llum verda per obrir el nou servei durant aquest mandat, perquè és una necessitat cada vegada més gran. Tenim llista d’espera en l’únic centre de dia del municipi, situat al Redós de Sant Josep i Sant Pere. Només ens falta un pas per fer-ho possible, que és la concertació de 20 places públiques amb la Generalitat, que els hem demanat de manera reiterada”.

La regidora de Gent Gran, Paqui Carrasquilla, ha explicat que “aquestes 20 places que, com a mínim, necessitem, permetran que el centre de dia tingui viabilitat econòmica i pugui oferir un servei amb una forta demanda tant al nucli de les Roquetes com al conjunt de Sant Pere de Ribes. El que no podem permetre és que moltes famílies hagin de marxar del municipi quan tenim les instal·lacions acabades des de fa anys”. 

La regidora de Serveis Socials, Ana Herrera, ha manifestat que “des del municipi tenim necessitats, que ens ha de resoldre el govern de la Generalitat. En primer lloc, és prioritari el desplegament de totes les actuacions del Pla de Serveis Socials 2020-2024, un document consensuat per totes les forces polítiques i tots els sectors implicats i han passat dos anys i no s’ha fet res”.

El diputat Raúl Moreno ha assegurat que “des de la Generalitat no hi ha hagut una aposta per la gent gran ni pel concert de places de centre de dia en els darrers 10 anys. S’ha de tenir en compte que, pressupostàriament, el concert té un cost de 2,5€/hora, perfectament assumible per la institució. Per aquest motiu, insistirem a la Generalitat i al Govern que posin en marxa les 20 places de centre de dia a Sant Pere de Ribes. Esperem que en els propers mesos hi hagi una resposta positiva”.

Un centre de dia amb una trentena de places

L’obertura del Centre de Dia de les Roquetes permetria disposar d’unes 30 places que donarien resposta a una demanda creixent al municipi. En l’actualitat, hi ha 43 persones esperant poder accedir a una plaça pública i això obliga a potencials usuaris a marxar a altres poblacions. Les instal·lacions, ubicades al costat del casal de la gent gran, oferirien un servei viable tècnicament i econòmicament, amb places concertades de la Generalitat, convenis amb entitats del municipi i aportació pròpia de l’Ajuntament.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes va demanar a finals d’abril passat una visita amb Marta Cassany, aleshores secretària d’Afers Socials i Família, per reclamar-li el compromís de concedir places públiques pel nou centre de dia adquirit prèviament pel seu predecessor en el càrrec, Francesc Iglesias. Amb la formació del nou govern de la Generalitat, s’ha tornat a demanar visita amb la successora de Cassany, Anna Figueras, que és previst que tingui lloc properament.

El Redós de Sant Josep i Sant Pere, al nucli de Ribes, ofereix les úniques 20 places públiques de centre de dia disponibles a tot el municipi i té en llista d’espera 39 persones. La demanda de places públiques de residència també és important, amb 96 places repartides entre les residències Sant Camil, Redós de Sant Josep i Sant Pere, i Rius i Virgili, i una llista d’espera de 234 persones.

Donar resposta a les necessitats de les persones més vulnerables

El Pla Estratègic de Serveis Socials és un document que ha de permetre fer front a les necessitats de les persones més vulnerables del municipi, agreujades en els darrers mesos per la pandèmia. Vinculat amb aquest document hi ha el Contracte Programa 2021-2024, que s’ha de signar amb la Generalitat i ha de dotar l’Ajuntament dels recursos necessaris per donar resposta a l’actual situació. En aquests moments, es necessita:

-Incrementar la ràtio de professionals tècnics.
-Finançar el Servei d’Orientació i Atenció Familiar (SOAF), segons les necessitats del territori.
-Desplegar el model de Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS) i finançar-lo per poder dur a terme accions preventives en la petita infància i el jovent.
-Obtenir finançament per poder tenir suport tècnic a les Àrees Bàsiques de Serveis Socials (suport jurídic i psicològic).

Altres necessitats de Sant Pere de Ribes en l’àmbit dels Serveis Socials són el desenvolupament del reglament de vulnerabilitat energètica i l’increment dels serveis d’atenció a la salut mental d’infància i adolescència i per a adults, ampliant els recursos d’atenció individual, el treball comunitari i la difusió que se’n fa. Tanmateix, cal desplegar la Renda Garantida de Ciutadania i l’Ingrés Mínim Vital i desenvolupar i definir noves polítiques d’habitatge.

El repartiment d’àpats a domicili s’incrementa un 211% respecte 2019

La demanda del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) ha experimentat un fort increment a Sant Pere de Ribes arran de la pandèmia. La diferència ha estat important en el servei d’àpats a domicili, una de les prestacions del SAD, que ha crescut en un 211% respecte de 2019 com a conseqüència del tancament temporal dels menjadors.

La resta de prestacions que s’ofereixen des del SAD també han registrat un fort augment de la demanda. En un any, el SAD Dependència, adreçat a persones valorades amb grau de dependència, ha experimentat un creixement del 100%, motivat per la impossibilitat d’oferir visites a domicili durant el confinament. Per la seva banda, el SAD Social, adreçat a persones usuàries sense valoració de situació de dependència, ha experimentat un increment del 94,5%.  

El SAD és un dels serveis destacats dels Serveis Socials i la seva activitat serveix de referent sobre la situació de vulnerabilitat al municipi. Ofereix atenció individualitzada a domicili segons les necessitats de la persona o família atesa i facilita que puguin seguir vivint el major temps possible al propi domicili, conservant un adequat nivell de qualitat de vida i conservant també el seu entorn familiar i social habitual.  

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!