Gent gran

Vilanova posa en marxa una prova pilot de cohabitatge per a gent gran

Tres persones conviuran en un pis rehabilitat per l'Ajuntament i comptaran amb el suport d'una treballadora familiar i una auxiliar de la llar

Vilanova posa en marxa una prova pilot de cohabitatge per a gent gran. Ajuntament de Vilanova

Vilanova posa en marxa una prova pilot de cohabitatge per a gent gran. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha finalitzat els treballs de rehabilitació d'un habitatge on, d'aquí a unes setmanes, conviuran tres persones grans que actualment no tenen un habitatge adequat a les seves necessitats.

Aquest migdia els regidors de Dependència i Inclusió, Oriol Huguet, i d'Habitatge, Xavier Serra, ha visitat els treballs de rehabilitació del pis que, a partir del 27 de setembre, acollirà als nous inquilins, en el que és una iniciativa liderada per la Regidoria de Dependència, que té com a objectiu la millora de la qualitat de vida de la gent gran, amb el cohabitatge com a opció de vida.

Una opció que permet crear un entorn acollidor, amb un model participatiu de convivència, on les persones que hi convisquin puguin ajudar-se mútuament. Aquest sistema permet fer un treball amb xarxa per optimitzar recursos en l'àmbit col·lectiu, compartir els coneixements i caminar cap als mateixos objectius: garantir un envelliment digne.

Oriol Huguet ha destacat la importància que des de l'administració més propera es fomenti aquest tipus de recursos, que propicien un model de cohabitatge que vol garantir un envelliment digne: "És un recurs intermedi fins que aquestes persones necessitin un altre tipus de recurs o una major supervisió. Les persones que el compartiran pateixen situacions de soledat no volguda o infrahabitatge. El que intentem és revertir aquesta situació i fomentar aquesta capacitat d'autonomia amb una mínima supervisió. Des de l'Ajuntament volem apostar fermament per aquest model i esperem en un futur poder disposar d'altres recursos similars per revertir aquestes situacions".

El pis forma part del parc d'habitatge públic, gestionat per la Regidoria d'Habitatge, des de la qual s'adequa i aprovisiona d'habitatges als diferents serveis municipals. Xavier Serra ha explicat que hi ha una part molt important d'aquest parc que es destina a emergència habitacionals i que la resta s'intenta adequar a les necessitats dels diferents serveis. "Ara estem a punt d'incorporar 24 habitatges que estan cedits per la Sareb. La majoria s'han de destinar a regularitzar la situació de les persones que els estan ocupant, i també estem gestionant la possibilitat de cedir un solar municipal a una entitat sense ànim de lucre, de manera que puguem ampliar aquest parc i donar resposta a tota mena de necessitats".

L'habitatge compartit està situat a la plaça de la Vila, disposa de tres habitacions individuals, un bany, cuina, menjador i sala d'estar i terrassa. L'interior està adaptat, així com el seu accés des del carrer.

Els usuaris del pis compartit tindran el suport d'una treballadora familiar i una auxiliar de la llar del Servei d'Atenció a la Dependència per ajudar-los en els tràmits, la preparació dels àpats, temes mèdics i suport general a la convivència en cas que sigui necessari.

Cada persona farà una aportació, en funció de la seva capacitat econòmica. Per tal de garantir la màxima convivència, els usuaris hauran d'acomplir amb una normativa bàsica d'ordre, neteja i conducta, que hauran d'acceptar per formar-ne part.

El perfil de persones usuàries que se'n podran beneficiar són majors de 70 anys, autònomes físicament per les activitats bàsiques diàries i per tenir cura de si mateixes, que presenten dificultats per mantenir-se elles soles en un habitatge digne, o que tot i tenir capacitat econòmica, tenen dificultats per viure soles i els cal un acompanyament o supervisió per realitzar gestions en la seva vida diària.

L'Equip d'Atenció a la Dependència i Gent Gran (EAD) de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú mitjançant una treballadora social referent, és qui ha elaborat el projecte, qui en farà el seguiment i qui, aplicant uns criteris objectius, ha valorat les persones que entraran a viure al pis en aquests moments.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local