Sindicats

CCOO del Garraf atén 129 persones estrangeres durant el primer semestre de 2021

Prop d’un 71% són d’origen llatinoamericà, 57% dones i un 77% treballa de manera irregular

CCOO del Garraf atén 129 persones estrangeres durant el primer semestre de 2021. CCOO

CCOO del Garraf atén 129 persones estrangeres durant el primer semestre de 2021. CCOO

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO de Catalunya, compta amb una oficina al Garraf, situada a Vilanova i la Geltrú. Durant el primer semestre del 2021 aquest espai sindical va atendre 129 persones, realitzant 190 visites i atenent 292 consultes. Cal destacar que l'atenció d'aquest període encara s'ha vist marcada per la crisis sanitària generada per la COVID-19, que ha condicionat que en molts casos la relació amb la persona atesa s'hagi fet de manera telemàtica. Això ha comportat, tal com va passar durant l'any 2020, un increment important de les tasques de gestió que han hagut d'assumir els assessors i les assessores de CCOO.

Per països d’origen, en primer lloc hi trobem el Marroc (26%), seguit de Hondures (9%), Colòmbia (8%), i Argentina (7%). Tanmateix, cal destacar que prop del 71% de les persones ateses són llatinoamericanes. Pel que fa al gènere, el 57% de les persones són dones, una situació semblant a la de 2020. Això és conseqüència de la rellevant presència de persones d'origen llatinoamericà i pel pes més gran de les dones entre les persones provinents d'aquests països.

Les dades del CITE també mostren una estabilització respecte de l'any anterior de les persones sense autorització administrativa per residir i treballar a l'Estat espanyol, que es manté prop del 71% del total. Aquesta situació, que es repeteix any rere any, és conseqüència de l'existència d'una bossa de persones que no han pogut regularitzar la seva situació per les dificultats que genera un mercat de treball de baixa qualitat, atès que es requereix un contracte d'un any a jornada completa per a la regularització administrativa. Això s'ha vist agreujat per la crisi social i econòmica generada per pandèmia.

Més del 55% de les consultes ateses tenen a veure amb temes relacionats amb les vies per regularitzar la seva situació administrativa: 33% arrelament social i 22% altres formes de regularització vinculades. D'altra banda, s'observa que el 54% de les persones ateses no treballa i que les que ho fan de manera irregular, se situen en el 74% del total. El principal sector d'ocupació és el treball de la llar, que ocupa el 27% de les persones que ocupades, seguit l'hostaleria, amb el 20% i dels altres serveis, amb un 17%. El treball de la llar també és el primer sector pel que fa a treball irregular (30% d’aquest col·lectiu), de les quals el 85% són dones. L'hostaleria, amb un 17% ocupa el segon lloc i altres serveis, com el de les residències de gent gran, amb un 15%.

Es consolida, igual que als darrers anys, la tipologia de la persona atesa al CITE com una dona llatinoamericana, sense autorització administrativa, que treballa de manera irregular al sector del treball de la llar, amb el que això significa de situació precària. Aquesta precarietat s'ha vist agreujada encara més per la crisi sanitària. És important destacar aquestes dades, ja que enguany s'ha celebrat el desè aniversari de l'aprovació part de l'Organització Internacional del Treball del Conveni 189 de treball digne per a treballadors i treballadores domèstiques.

CCOO i el CITE fan una crida a totes les forces polítiques perquè ratifiquin de manera immediata el Conveni 189, especialment a aquelles que formen part de la coalició de Govern a l'Estat espanyol. Aquest conveni ja ha estat ratificat per 32 països, entre els quals hi ha Finlàndia, Alemanya, Itàlia, Portugal i Irlanda en el marc de la UE. La seva ratificació és un dels compromisos recollits programes electorals de les dues organitzacions polítiques que governen a l'Estat.

Formació de primera acollida

Durant el primer semestre del 2021 el CITE ha impartit mòduls B de coneixements laborals mòduls C de coneixements de la societat catalana i el seu entorn jurídic, de 15 hores cadascun. Gran part d'aquesta formació s'ha realitzat de manera presencial, amb les mesures necessàries per evitar els contagis de COVID-19, però també s'han impartit alguns mòduls de manera telemàtica. Una part d'aquestes accions formatives ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya, del Fons Social Europeu i dels ajuntaments. S’ha mantingut l'oferta formativa adreçada a treballadores de la llar i les cures realitzada diumenges a la tarda de manera telemàtica, per poder donar resposta a les disponibilitats d’aquest col·lectiu. Aquests mòduls formen part de la formació prevista a la Llei de primera acollida de persones immigrades i retornades a Catalunya, els certificats d'aprofitament dels quals permeten obtenir els certificats d'estrangeria necessaris per tramitar diferents procediments administratius per garantir la regularització o el manteniment de la regularitat de les persones estrangeres.

Des del CITE i CCOO es valora molt positivament la realització d'aquestes sessions formatives, ja que són un bon instrument per afavorir una adequada inserció social i laboral de les persones estrangeres, i per fomentar l’empoderament i l’autonomia personal, especialment pel que fa al coneixement dels drets laborals i la manera com exercir-los: "El fet de no tenir papers no significa que no existeixin drets laborals".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local