Violència masclista

Sessió formativa sobre prevenció de maltractaments contra dones grans del Vendrell

Dones amb Iniciativa del Vendrell organitza el 24 de novembre la formació 'Les violències masclistes no entenen d'edat' adreçada a professionals i entitats que treballen amb gent gran

El 20% dels feminicidis produïts entre el 2012 i el 2020 han estat casos de dones de més de 65 anys

Sessió formativa sobre prevenció de maltractaments contra dones grans del Vendrell. Dones amb Iniciativa

Sessió formativa sobre prevenció de maltractaments contra dones grans del Vendrell. Dones amb Iniciativa

Coincidint amb el 25N, Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones', aquest any, Dones  amb Iniciativa del Vendrell organitza conjuntament amb Ambaixadors del Bon Tracte la formació 'Les violències masclistes no entenen d'edat', que tindrà lloc el proper dimecres 24 de novembre, a partir de les 11h, al Centre Cívic L'Estació del Vendrell. En aquesta sessió s'impartirà formació en prevenció, detecció i intervenció davant casos de maltractaments de dones grans. La jornada va adreçada a persones i entitats que treballen amb gent gran: professionals del sector, coordinació de Serveis d'Atenció al Domicili (SAD), casals, centres de dia, cossos de seguretat, regidories de Gent Gran, entitats, comerciants o voluntariat, que puguin detectar algun tipus de maltractament.

La formació, que s'impartirà conjuntament amb els Mossos d'Esquadra – a través de l'ORC (Organització de Relacions  amb la Comunitat) i el GAV (Grup d'Atenció a la Víctima)- , oferirà als participants eines i habilitats per detectar situacions de risc, facilitar atenció a les víctimes, fer-ne un seguiment i evitar l'aparició d'alguna forma de maltractament. Alhora, s'oferirà un Protocol  d'actuació obert, dinàmic i adaptat a les noves realitats.

Fer xarxa per detectar casos de maltractament

L'objectiu de la campanya, que es va iniciar el passat mes d'abril, és arribar a tots els municipis que ho sol·licitin, col·lectius, comerços i serveis que tinguin contacte amb dones grans, tot creant una xarxa de prevenció i detecció. En aquest sentit,  la portaveu d'Ambaixadors del Bon Tracte, Jerusalem Torra, recorda que “la gent gran són persones d'hàbits i costums i les seves dinàmiques són mecàniques i repetitives. Per això és molt important un bon punt de detecció, com ara comerços de barri, fleques i farmàcies, on poden detectar comportaments o visibilitzar senyals que ens posin en alerta”.

Les entitats organitzadores també posen de manifest que aquesta pandèmia ha posat al descobert situacions de fragilitat i de violència, on l'agressor ha conviscut amb la víctima. Per aquest motiu “com a societat tenim l'obligació moral de tenir cura i donar protecció a la nostra gent gran, és el mínim que els hi devem, a més d'ajudar en la reconstrucció de les persones més vulnerables”

Per tot plegat, la junta de Dones amb Iniciativa, Gracia Caraves,Ros Ensenyat i Jerusalem Torra,  explican que el 25N “ens sumem aquest compromís on es reivindica i es manifesta fermament el rebuig absolut a qualsevol tipus de violència, principalment aquella que afecta les dones i, molt especialment, les dones grans”.

Un 20% dels feminicidis han estat de dones majors de 65 grans

Segons dades de l'Institut Català de les Dones (ICD), el 6,49% de dones que truquen a la línia d'atenció a les dones en situació de violència (900.900.120) corresponen a  dones de més de 60 anys. Una altra dada significativa és que, a Catalunya, el 20% dels feminicidis produïts entre el 2012 i el 2020 han estat casos de dones de més de 65 anys.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!