Educació ambiental

La Mancomunitat Penedès-Garraf llança la cançó 'Stop Malbaratament' per a reivindicar l’aprofitament alimentari

La campanya impulsa bones pràctiques entre la ciutadania per evitar que aliments encara útils acabin al cubell de la brossa orgànica

La Mancomunitat Penedès-Garraf llança la cançó 'Stop Malbaratament' per a reivindicar l’aprofitament alimentari. Mancomunitat

La Mancomunitat Penedès-Garraf llança la cançó 'Stop Malbaratament' per a reivindicar l’aprofitament alimentari. Mancomunitat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat, ha posat en marxa la iniciativa 'Stop Malbaratament’, una campanya divertida, atractiva i dinàmica per a reivindicar l’aprofitament alimentari i destacar la seva importància per complir l’objectiu de reduir el 10% de la generació per càpita de residus respecte l’any 2017.

La campanya compta amb un videoclip musical, en que l'actriu Neus Ballvé interpreta un seguit d’accions per potenciar l'aprofitament alimentari i evitar així, que aliments que són útils, acabin a les escombraries. El vídeo clip s’estrenarà en primícia el proper divendres 17 de juny a les 09:00h a les xarxes socials de la Mancomunitat i també es podrà visionar en el seu canal de youtube.

Mitjançant una imatge fresca i amb reminiscències a la cançó tradicional de la masovera però amb un estil musical urbà, l'actriu i un seguit de persones que l’acompanyen, recorden alguns dels principals hàbits a tenir en compte per combatre el malbaratament i reduir l’impacte que té en el planeta, llençar aliments que encara tenen valor nutritiu. El vídeo s’ha gravat en diferents emplaçaments de les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf per reforçar el compromís local vers la cura del planeta.

Al partir del 20 de juny es podrà veure aquest vídeo clip a les televisions locals, a les xarxes socials, així com escoltar diverses falques publicitàries en ràdios municipals d’ambdues comarques, que pretenen fer pedagogia sobre la diferència entre data de caducitat i consum preferent, sobre la importància de reaprofitar aliments i d’ajustar les racions dels àpats, i acabar amb la vergonya d’endur-se el menjar sobrant d’un restaurant.

Per reforçar el missatge es publicaran un seguit d’anuncis a premsa escrita, en què es convida a visionar i compartir el videoclip i que incorporen també les principals recomanacions o consells per evitar el malbaratament alimentari.


Com podem fer Stop al malbaratament alimentari?

Són moltes les accions que es poden incorporar en el dia a dia per fer prevenció de residus i evitar el malbaratament alimentari, com ara planificar els nostres àpats abans d’anar a comprar fent una llista per comprar només el necessari. També, si comprem productes de temporada i de proximitat, guanyem sabor i dies de conservació, donat que no han fet el procés de maduració viatjant des de de lluny i per tant, es deterioraran més tard.

Organitzar millor la nevera, el congelador o el rebost, també ens ajuda a aprofitar millor els aliments i allargar la seva durada. Si a primera fila posem els productes que caduquen o es fan malbé abans, serà més fàcil consumir-los i evitar que es malbaratin.

També és important repassar els aliments que tenim un cop a la setmana, per veure que cal cuinar abans, i revisar la nevera i el congelador per no sobrecarregar-los, deixant espais entre recipients per a que el fred arribi a tots els aliments de manera més homogènia. Si a més, ajustem bé la temperatura de la nevera i del congelador, millorem la conservació dels aliments i evitem que es facin malbé per excés o manca de refrigeració.

Recordar que és important ajustar les racions segons la gana que es té, i si sobra menjar en aquell àpat, aprofitar-lo per un altre moment o bé congelar-lo en porcions individuals. Si es va a menjar fora, a un establiment de restauració, cal demanar la ració que s’ajusti a la gana que és té, si en sobra, demanar que ens ho preparin per prendre-ho a casa.

Per ampliar informació sobre com evitar el malbaratament i conèixer diferents recursos per millorar l’aprofitament alimentari, es poden visitar les pàgines web stopmalbaratament.mancomunitat.cat  i www.somgentdeprofit.cat de l’Agència de Residus de Catalunya.


Actuacions al territori

El municipi de Cubelles serà el primer dels municipis en que es realitzaran actuacions adreçades a la ciutadania amb l’objectiu d’informar sobre aquesta problemàtica. Així, a partir de dilluns 20 de juny, es visitaran tots els establiments de restauració, per informar sobre quines actuacions poden fer per evitar malbaratar aliments a les cuines i lliurar distintius informatius de la campanya amb l’objectiu de promoure entre la seva clientela l’hàbit de demanar els àpats sobrants.

Els divendres 1 i 8 de juliol, s’instal·larà de 10h a 13h en el mercat ambulant municipal, un punt informatiu per a la ciutadania, en que a més de donar consells per evitar el malbaratament alimentari, es lliuraran fins a exhaurir existències, bosses de reixeta reutilitzables per fomentar la compra a granel i prevenir la generació de residus. Coincidint amb el punt informatiu, es realitzarà un taller de batch cooking el divendres 1 de juliol i un taller de cuina de reaprofitament alimentari, el divendres 8 de juliol. Al llarg del mes de juliol es penjaran banderoles i cartells sobre l’aprofitament en diverses ubicacions del municipi.

A partir del mes de setembre i al llarg del darrer trimestre de l’any, la campanya seguirà als municipis de Castellví de la Marca, Puigdàlber, Sant Martí Sarroca i la Granada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local