Festa Major 2022

L'esclafit de Vilafranca del Penedès va tenir una intensitat EF0 (-138 km/h)

El Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat el fenòmen, que va durar sis minuts i va afectar una àrea de 3,9 km de longitud i d'1 a 2,5 km d'amplada

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha confirmat que el 31 d'agost es va produir un esclafit a Vilafranca del Penedès i un tornado a Sabadell i Barberà del Vallès (Vallès Occidental). Aquell dia es va viure un episodi de xàfecs i forts vents que va afectar part del país. L'endemà, l'1 de setembre, l'SMC va dur a terme un treball de camp per analitzar els danys i poder determinar quin fenomen meteorològic n'era el responsable. Finalment, s'ha conclòs que a Vilafranca del Penedès hi va haver un esclafit d'intensitat EF0 (-138 km/h). A Barberà i Sabadell s'ha acreditat un tornado d'intensitat EF1 (138-178 km/h), molt probablement amb una velocitat del vent propera a la banda més baixa del rang.

A Vilafranca, coincidint amb la celebració de la seva festa major, hi va haver danys a bona part del nucli urbà, principalment a l'arbrat i especialment al sector nord-occidental de la ciutat. L’esclafit va tenir lloc entorn les 15.20 hores, va durar sis minuts i va afectar una àrea de 3,9 km de longitud i d'1 a 2,5 km d'amplada.

Al dos municipis del Vallès, el tornado va tocar terra a prop de l'estació de Rodalies de Sabadell Sud al voltant de les 18.15 hores i va avançar en direcció sud-est fins a dissipar-se cinc minuts més tard en travessar l'autopista AP-7. Va afectar una franja de 3,4 km de llargada i de 250 m d'amplada màxima, si bé en general l’amplada de la traça de danys oscil·lava entre 100 i 150 metres.

A més, es van observar danys dispersos i de menor rellevància en altres zones d’aquests municipis, així com a Badia del Vallès, a Cerdanyola del Vallès i a Sant Cugat del Vallès. Aquests danys van ser provocats pel front de ratxa associat al nucli convectiu o per un esclafit d’intensitat EF0, però no pel tornado.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local